Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Polni hormoni i njihov značaj za reproduktivno zdravlje

Polni hormoni imaju veliki značaj za pravilno funkcionisanje organizma jer pokreću mnoge metaboličke procese, i regulišu rad brojnih ćelija. Njihova uloga se menja tokom života pa su u adolescentnom periodu neophodni, između ostalog, za razvoj sekundarnih (muških i ženskih) polnih karakteristika, dok su kasnije važni i za reproduktivno i fizičko zdavlje žena i muškaraca.

U ovom članku razmatramo ženske i muške polne hormone, njihove uloge u telu i kako utiču na rad organa i ćelija u našem organizmu.

Ženski polni hormoni

Ženski polni hormoni igraju vitalnu ulogu u seksualnom razvoju, reprodukciji i opštem zdravlju. Nivoi polnih hormona se vremenom menjaju, ali neke od najznačajnijih promena se dešavaju tokom puberteta, trudnoće i menopauze.

Kod žena, jajnici i nadbubrežne žlezde su glavni proizvođači polnih hormona. Ženski polni hormoni uključuju estrogen, progesteron i male količine testosterona.

Estrogeni

Estrogeni su po strukturi steroidni hormoni koji su kod žena odgovorni za razvoj sekundarnih polnih karakteristika, neophodni su za sazrevanje germinativnih ćelija i za normalnu trudnoću, dok kod oba pola imaju važnu ulogu u rastu, sazrevanju nervnog sistema, metabolizmu kostiju i funkciji endotela. Oko 98% estradiola je vezano za SHBG, proteina koji vrši transport polnih hormona u krvi.

Estrogeni se pre svega stvaraju u jajniku, tokom trudnoće i u placenti, ali se male količine estrogena takođe mogu proizvoditi u testisima i kori nadbubrežnih žlezda. Neke estrogene mogu proizvoditi u manjim količinama i druga tkiva kao što su jetra, pankreas, kosti, koža, mozak, masno tkivo i grudi. Ovi sekundarni izvori estrogena su posebno važni kod žena u postmenopauzi.

Estrogen igra ključnu ulogu u reproduktivnom i polnom razvoju, koji počinje kada osoba dostigne polnu zrelost ulaskom u pubertet. Estrogeni su takođe uključeni u zadebljanje endometrijuma i druge aspekte regulisanja menstrualnog ciklusa. Kod muškaraca, estrogen reguliše određene funkcije reproduktivnog sistema važne za sazrevanje sperme i može biti neophodan za zdrav libido.

Smatra se da estrogen igra značajnu ulogu i u mentalnom zdravlju žena. Naglo smanjenje koncentracije estrogena, kao i periodi stalno niskih nivoa estrogena koreliraju sa značajnim padom i promenom raspoloženja.

Žene manje oboljevaju od kardiovaskularnih bolesti zbog zaštitnog delovanja estrogena koji pomaže u prevenciji ateroskleroze. Takođe, estrogen pomaže u održavanju delikatne ravnoteže između borbe protiv infekcija i zaštite arterija od oštećenja čime se smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Tokom trudnoće, visoki nivoi estrogena povećavaju koagulaciju krvi, a samim tim i rizik od venske tromboembolije.

Četiri glavna prirodna estrogena su estron (E1), estradiol (E2), estriol (E3) i estetrol (E4). Estradiol (E2) je biološki najaktivniji estrogen tokom reproduktivnih godina, kako u pogledu apsolutnih nivoa u serumu tako i u smislu estrogenske aktivnosti. Tokom menopauze, estron je dominantni cirkulirajući estrogen, a tokom trudnoće estriol je dominantni cirkulirajući estrogen pa njegov nivo postaje merljiv u serumu.

Pored svoje uloge kao prirodnih hormona, estrogeni se koriste kao lekovi u hormonskoj terapiji u menopauzi, hormonskoj kontroli rađanja i feminizirajućoj hormonskoj terapiji za transrodne žene i nebinarne ljude (ljude koji se nisu izjasnili oko svoje polne pripadnosti).

Progesteron

Progesteron je steroidni hormon koji se tokom menstrualnog ciklusa proizvodi u žutom telu. Kod muškaraca se progesteron stvara u mnogo manjim koncentracijama i ima ulogu u produkciji spematozoida.

Progesteron pomaže u stabilizaciji menstrualnih ciklusa i priprema telo za trudnoću. Nizak nivo progesterona može dovesti do neredovnih menstruacija, poteškoća sa začećem i većeg rizika od komplikacija tokom trudnoće.

Progesteron pripada grupi steroidnih hormona koji se nazivaju gestageni i glavni je progestogen u telu. Takođe je ključni metabolički intermedijator u proizvodnji drugih endogenih steroida, uključujući polne hormone i kortikosteroide, i igra važnu ulogu u funkciji mozga kao neurosteroid.

Progesteron je neophodan za ranu ljudsku polnu diferencijaciju pošto se tokom trudnoće proizvodi u placenti pa je značajan za razvoj fetusa jer:

 • Učestvuje u pripremi materice za implantaciju tj. pričvršćivanje oplođene jajne ćelije. Istovremeno, progesteron utiče na vaginalni epitel i cervikalni sluz, čineći ga gustim i neprobojnim za spermu. Ukoliko ne dođe do začeća, nivo progesterona će se smanjiti, što će dovesti do narednog ciklusa menstruacije. Ako ovulacija izostane i žuto telo se ne razvije, nivoi progesterona mogu biti niski, što dovodi do anovulatornog disfunkcionalnog krvarenja iz materice.
 • Tokom implantacije i trudnoće, smatra se da progesteron smanjuje imuni odgovor majke da bi omogućio prihvatanje trudnoće.
 • Smanjuje kontrakciju glatkih mišića materice čime doprinosi prevenciji prevremenog porođaja.
 • Pad nivoa progesterona je verovatno jedan od koraka koji olakšava početak porođaja.
 • Inhibira laktaciju tokom trudnoće. Pad nivoa progesterona nakon porođaja jedan je od pokretača za proizvodnju mleka.

Pored uloge prirodnog hormona, progesteron se takođe koristi kao lek (u kombinaciji sa estrogenom za kontracepciju, za smanjenje rizika od raka grlića materice, u terapiji zamene hormona, kao i u feminizirajućoj hormonskoj terapiji).

Analiza progesterona se radi kada lekar želi da:

 • Proceni uzrok neplodnosti kod žena
 • Proceni da li je došlo do ovulacije
 • Proceni zdravlje placente kod visoko rizičnih trudnoća
 • Proceni uzrok abnormalnih krvarenja iz materice
 • Prati zamensku terapiju progesteronom
Ženski polni hormoni

Muški polni hormoni

Androgeni su grupa polnih hormona koji igraju važnu ulogu tokom puberteta, a značajni su i za reproduktivno zdravlje i razvoj sekundarnih polnih karakteristika. I muškarci i žene stvaraju androgene, ali se u normalnim, fiziološkim uslovima više proizvode kod muškaraca.

Androgeni pomažu ljudima da uđu u pubertet i fizički sazre. Žene sa visokim nivoom androgena mogu razviti akne, dlake na licu i druge probleme poput pojave sindroma policističnih jajnika (PCOS).

Testosteron

Testosteron je najvažniji androgen (muški polni hormon). Testosteron se uglavnom proizvodi u muškim gonadama-testisima. Malu količinu testosterona proizvode i nadbubrežne žlezde, male žlezde koje se nalaze na vrhu oba bubrega.

Testosteron igra ključnu ulogu u razvoju muških reproduktivnih tkiva kao što su testisi i prostata, a  podstiče i razvoj sekundarnih polnih karakteristika kao što su povećana mišićna i koštana masa, rast dlaka na telu, kao i psihološke karakteristike kod muškaraca kao što je povećana agresivnost, seksualni nagon itd. Testosteron je kod oba pola značajan za sveukupno zdravlje organizma jer ima snažan uticaj na opšte raspoloženje, socijalno i seksualno ponašanje, metabolizam i proizvodnju energije, na funkcionisanje kardiovaskularnog sistema, a bitan je i za prevenciju osteoporoze.[JV5] 

Uopšteno govoreći, androgeni kao što je testosteron promovišu sintezu proteina i time rast tkiva sa androgenim receptorima:

 • Anabolički efekti uključuju rast mišićne mase i snage, povećanu gustinu i snagu kostiju i stimulaciju linearnog rasta i sazrevanja kostiju.
 • Androgeni efekti uključuju sazrevanje polnih organa, posebno penisa, i formiranje skrotuma kod fetusa, a nakon rođenja (obično u pubertetu) produbljivanje glasa, rast dlaka na licu (kao što je brada) i aksilarne ( ispod pazuha) dlake tj. muških sekundarnih polnih karakteristika.

Androstenedion

Androstendion je prekursor testosterona i drugih androgena, kao i estrogena kao što je estron. Njegov klinički značaj potiče od činjenice da je često povišen u slučajevima abnormalnog rasta dlaka (hirzuitizam) i virilizacije (maskulinizacije). Kod žena, povećana maljavost i rast dlaka na telu i licu, prestanak menstruacije (amenoreja), pogoršanje akni i promene na genitalijama mogu biti posledica prevelike količine androstendiona.

Dehidroepiandrosteron (DHEA)

DHEA je steroidni hormon koji se proizvodi iz holesterola, uglavnom u spoljašnjem sloju nadbubrežnih žlezda, iako ga u malim količinama proizvode i testisi i jajnici. Cirkuliše u krvi, uglavnom vezan za sumpor kao dehidroepiandrosteron sulfat (DHEA-S), koji sprečava razgradnju hormona.

DHEA je hormon prekursor, što znači da sam po sebi ima slabo biološko dejstvo, ali ima moćne efekte kada se pretvori u druge hormone kao što su testosteron i estradiol.

DHEA se pretvara u DHEA-S u nadbubrežnim žlezdama i jetri. Nivoi DHEA mogu varirati u različito doba dana, dok se nivoi DHEA-S ne menjaju tokom dana.

DHEA sulfat (DHEA-S)

Organizam pretvara DHEA-S u androgene (testosteron i androstendion) i estrogen. Muškarci prirodno proizvode više testosterona, dok žene proizvode više estrogena. DHEA-S je ključan za razvoj muških polnih karakteristika tokom puberteta, kao i za reprodukciju kod oba pola.

Visok nivo DHEA-S kod dečaka može izazvati rani pubertet, dok kod devojčica može izazvati uvećanje spoljašnjih genitalija i neregularne menstruacije.

Visok nivo DHEAS-a može značiti da vam je potrebno dodatno testiranje, jer povišeni nivou mogu ukazivati na probleme kao što su:

 • Sindrom policističnih jajnika (PCOS)
 • Kancerozni ili nekancerozni tumori nadbubrežne žlezde, uključujući karcinom nadbubrežne žlezde
 • Kongenitalna hiperplazija nadbubrežne žlezde
 • Rak jajnika

Nizak nivo DHEA-S takođe može zahtevati dalje testiranje. Niska koncentracija ovog hormona može biti znak bolesti poput:

 • Addisonove bolesti
 • Adenoma hipofize, uključujući hipopituitarizam (slabije aktivna hipofiza tj. delimični ili totalni izostanak funkcije prednjeg režnja)

Dihidrotestosteron (DHT)

Dihidrotestosteron je endogeni androgeni seksualni steroid i hormon. Enzim 5a-reduktaza katalizuje stvaranje DHT-a iz testosterona u određenim tkivima, uključujući prostatu, semenske vezikule, kožu, folikule dlake, jetru i mozak.

DHT je biološki važan za polnu diferencijaciju muških genitalija tokom embriogeneze, za sazrevanje penisa i skrotuma u ​​pubertetu, kao i za rast dlaka na licu, telu i stidnim dlačicama. Tokom adolescencije i kasnije tokom života, DHT podstiče i rast prostate i aktivnost lojnih žlezda kod muškaraca.

Pored normalnih bioloških funkcija, DHT takođe igra važnu uzročnu ulogu u nizu stanja zavisnih od androgena, uključujući stanja kose kao što su hirzutizam (prekomerni rast dlaka na licu/telu) ili gubitak kose (androgena alopecija ili ćelavost), kao i u bolestima prostate poput benigne hiperplazije prostate i raka prostate.

Uloga polnih hormona

Polni hormoni imaju važnu ulogu u seksualnom razvoju i reprodukciji. Glavne žlezde koje proizvode polne hormone su nadbubrežne žlezde i gonade, koje uključuju jajnike kod žena i testise kod muškaraca.

Gonadotropini imaju esencijalnu ulogu u produkciji polnih hormona. Ljudski gonadotropini su folikulostimulišući hormon (FSH) i luteinizirajući hormon (LH) koji se stvaraju u hipofizi, kao i horionski gonadotropin (hCG) koji proizvodi placenta. FSH i LH se nazivaju gonadotropinima jer stimulišu rad gonada (jajnika i testisa). Hipotalamus proizvodi hormon koji oslobađa gonadotropine. Pod dejstvom tog hormona GnRH, gonadotropini FSH i LH uzrokuju da testisi proizvode testosteron, a jajnici proizvode estrogen i progesteron.

I kod muškaraca i kod žena, polni hormoni su uključeni u:

 • Pubertet i seksualni razvoj
 • Reproduktivno zdravlje
 • Regulaciju libida
 • Regulisanje rasta kostiju i mišića
 • Inflamatornim procesima
 • Regulisanje nivoa holesterola
 • Podsticanje rasta kose i noktiju
 • Raspodeli telesnih masti                                                                                                                            

Pubertet i razvoj sekundarnih polnih karakteristika

Tokom puberteta, hipofiza počinje da proizvodi veće količine luteinizirajućeg hormona (LH) i folikulostimulirajućeg hormona (FSH), koji stimulišu proizvodnju estrogena, progesterona i testosterona.

Povećani nivoi estrogena i progesterona iniciraju razvoj sekundarnih polnih karakteristika kod žena, koje uključuju rast i razvoj grudi, rast dlaka u predelu pazuha, kao i na nogama i stidnoj regiji, povećano skladištenje masti na bokovima, zadnjici i butinama, proširenje karlice i kukova, kao i povećanu proizvodnju ulja u koži.

Pubertet-i-razvoj-sekundarnih-polnih-karakteristika

S druge strane, povećane koncentracije androgena utiči na sekundarne polne karakteristike kod dečaka, jer dovode do fizičkih promena koje se dešavaju tokom puberteta, kao što su razvoj penisa, testisa, pojava dlaka na licu i telu, kao i rast mišića.

Uticaj polnih hormona na faze menstualnog ciklusa

Što se tiče uloge polnih hormona kod žena, oni regulišu i sve tri faze menstrualnog ciklusa.

U prvoj, folikularnoj fazi hipofiza oslobađa FSH i LH, koji povećavaju nivoe estrogena i signaliziraju rast folikula u jajnicima. Estrogen takođe obogaćuje tj. hrani endometrijum (sluznicu materice),  i na taj način učestvuje u pripremi tela za potencijalnu trudnoću.

Tokom druge, ovulatorne faze ciklusa nivoi estrogena i LH su najviši, što dovodi do pucanja folikula i oslobađanja jajne ćeije iz jajnika. Jajna ćelija može da preživi oko 12-24 sata nakon izlaska iz jajnika pa se oplodnja jajne ćeije može desiti samo tokom ovog vremenskog perioda.

Tokom treće, lutealne faze jajna ćelija putuje od jajnika do materice preko jajovoda. Puknuti folikul oslobađa progesteron, koji zgušnjava sluznicu materice, pripremajući je da primi oplođeno jaje (ukoliko se desila oplodnja). Kada oplođena jajna ćelija dođe do kraja jajovoda, pričvršćuje se za zid materice što ujedno predstavlja početak trudnoće.

U suprotnom, neoplođena jajna ćelija će uzrokovati smanjenje nivoa estrogena i progesterona što praktično označava početak predmenstrualne nedelje i telo će se pripremiti za novi menstrualni ciklus koji će doći.

Polni hormoni i trudnoća

Trudnoća počinje onog trenutka kada se oplođeno jaje pričvrsti tj. implantira u zid materice. Nakon implantacije, placenta počinje da se razvija i počinje da proizvodi niz hormona, uključujući progesteron, relaksin i humani horionski gonadotropin (hCG).

Nivo progesterona konstantno raste tokom prvih nekoliko nedelja trudnoće, što dovodi do zgušnjavanja grlića materice i formiranja sluznog čepa. Proizvodnja relaksina ima ulogu da sprečava kontrakcije u materici do kraja trudnoće, i da pomaže u opuštanju ligamenata i tetiva u karlici.

Polni-hormoni-i-trudnoća

Povećanje nivoa hCG stimuliše dalju proizvodnju estrogena i progesterona pa nagli porast njihovih koncentracija u krvi dovodi do pojave ranih simptoma trudnoće, kao što su mučnina, povraćanje i potreba za češćim mokrenjem.

Test beta hCG iz krvi za potvrdu trudnoće se može raditi čim izostane ciklus, što bi bilo nekih 12-14 dana od ovulacije.

Nivoi estrogena i progesterona nastavljaju da rastu tokom drugog trimestra trudnoće. U ovom trenutku ćelije u placenti počinju da proizvode hormon koji se zove humani placentni laktogen (HPL). HPL reguliše ženski metabolizam i pomaže u ishrani rastućeg fetusa.

Nivo hormona opada nakon porođaja i postepeno se vraća na nivoe pre trudnoće. U fazi dojenja tj.laktacije, nivo estrogena može biti snižen što može sprečiti (ponovnu) ovulaciju.

Polni hormoni i menopauza

Menopauza je prirodan biološki proces koji prati životni ciklus svake žene. Dijagnoza menopauze se postavlja ukoliko prođe 12 uzastopnih meseci nakon poslednje menstruacije žene i označava završetak reproduktivnih godina. Prvi znak menopauze je obično promena normalnog obrasca menstrualnog ciklusa.

Povišeni nivoi folikulostimulirajućeg hormona (FSH), zajedno sa činjenicom da žena godinu dana nije imala menstrualni ciklus, ukazuju na to da je žena ušla u menopauzu. Rezultati jedne opširne kliničke studije pokazali su da nivoi estradiola počinju da opadaju, a nivoi FSH da rastu oko 2 godine pre poslednje menstruacije.

Anti Mullerian hormon (AMH) se koristi kao pouzdan marker za reproduktivni potencijal jajnika i predstavlja zlatni standard u proceni ovarijalne reserve (broj i kvalitet preostalih oocita u jajnicima). Kako se tokom reproduktivnog perioda žene broj folikula smanjuje, samim tim opada i nivo ovog hormona i eventualno će vrednosti AMH hormona postati nemerljive ulaskom u menopauzu.

Šta je hormonski disbalans?

Do poremećaja hormonske ravnoteže u organizmu dolazi kada se koncentracija jednog ili više hormona podigne iznad ili padne ispod referentnog nivoa. Hormonski disbalans može biti posledica brojnih uzroka.

Neki od mogućih uzroka hormonske neravnoteže mogu biti:

 • Hormonska terapija
 • Tumori hipofize
 • Poremećaji u ishrani
 • Visok procenat telesne masti
 • Svakodnevni stres
 • Sindrom policističnih jajnika
 • Povreda ili trauma endokrine žlezde
 • Zloupotreba anaboličkih steroidnih lekova
 • Menopauza
 • Poremećaji u radu štitne žlezde
 • Trudnoća i dojenje
 • Lekovi za zamenu hormona
 • Visok nivo hormona kortizola
 • Premalo kortizola i aldosterona (poznato i kao Adisonova bolest, stanje koje ima mnoge simptome hormonske neravnoteže kod žena, uključujući ekstremni umor, razdražljivost i seksualnu disfunkciju)

Simptomi hormonskog disbalansa

Znaci ili simptomi poremećaja hormonske ravnoteže će zavisiti od toga koji hormoni ili žlezde ne funkcionišu ispravno i mogu da budu različiti za svakog pojedinca.

Simptomi poremećaja hormonske ravnoteže uključuju:

 • obilne ili neredovne menstruacije, uključujući izostanak menstruacije (amenoreja), zaustavljene menstruacije ili česte menstruacije
 • hirzutizam, ili prekomernu maljavost muškog tipa na licu, bradi ili drugim delovima tela
 • akne na licu, grudima ili gornjem delu leđa
 • gubitak kose, proređenu ili lomljivu kosu
 • noćno znojenje
 • neobjašnjiv i ponekad nagli gubitak ili dobijanje težine
 • slabost i bolovi u mišićima, osetljivost i ukočenost
 • bol, ukočenost ili otok u zglobovima
 • povećan ili smanjen broj otkucaja srca
 • povećana osetljivost na hladnoću ili toplotu
 • zatvor ili češće pražnjenje creva
 • učestalo mokrenje
 • povećanu žeđ i glad
 • smanjen seksualni nagon
 • depresiju
 • nervozu, anksioznost ili razdražljivost
 • neplodnost
 • promene na koži, uključujući suvu kožu

Polni hormoni i ishrana

Rebalans hormona počinje dobrom i izbalansiranom ishranom, jer je hrana primarni gradivni blok estrogena i progesterona. Od ključne važnosti je optimizacija mikrobioma u crevima i potreba za adekvatnom i efikasnom hranom za ishranu dobrih bakterija našeg gastrointestinalnog trakta.

Prema nekim istraživanjima 4 namirnice koje narušavaju hormonalni balans i koje bi trebalo da izbegavamo su:

 • Crveno meso. Crveno meso sadrži velike količine zasićenih i hidrogenizovanih (trans) masti koje se smatraju nezdravim vrstama masti.
 • Prerađena hrana. Prerađena i rafinisana hrana je povezana sa raznim zdravstvenim problemima.
 • Kofein.
 • Soja i mlečni proizvodi.

S tim u vezi, preporuka je da se smanji unos soli, uz ograničen unos šećera i kofeina. Razne vrste čajeva, kao i povećan unos vode su svakako dobri i poželjni za hidrataciju organizma.

Hormoni i fizička aktivnost

Redovno vežbanje je ključno za endokrino zdravlje, jer može pomoći u ravnoteži hormona kao što su kortizol, insulin, tiroidni hormoni, kao i polni hormoni.

Kada uključite trening snage kao što je dizanje tegova, ili radite čučnjeve, iskorake, sklekove i druge vežbe otpora tela, ovakav vid fizičke aktivnosti izgrađuje mišiće dok pomaže u sagorevanju kalorija. Štaviše, trening snage može smanjiti rizik od osteoporoze, koji je visok za mnoge žene u perimenopauzi i menopauzi.

HIIT (intervalni trening visokog intenziteta) je stil vežbanja koji kombinuje kratke intervale veoma intenzivne vežbe sa brzim periodima odmora za koji se pokazalo da zapravo povećava ljudski hormon rasta (HGH), što nam može pomoći da se osećamo zdravo i snažno.

Ukoliko HIIT jednostavno nije trening za vas, postoje i druge opcije za koje se pokazalo da poboljšavaju hormonsku ravnotežu. Neke studije su pokazale da su žene koje su vežbale jogu i lagani ples po 60 minuta dnevno, tri puta nedeljno, tokom 12 nedelja razvile bolju ravnotežu, fleksibilnost, snagu mišića i nivoe estrogena. Joga je bila dvostruko efikasna jer je ujedno fizička vežba, kao i dokazana tehnika za smanjenje stresa (a samim tim i za borbu protiv preopterećenja kortizola).

Polni hormoni i suplementacija

Vitamin B6, cink i magnezijum su neophodni za poboljšanje hormonske neravnoteže. Povećanje unosa hrane bogate omega-3 i omega-6 esencijalnim (naš organizam ih ne proizvodi) nezasićenim masnim kiselinama će imati pozitivan uticaj na nivoe hormona. Hrana poput lanenog semena, semena bundeve i semena suncokreta povećaće nivoe omega-3.

Pored prirodnih izvora ovih vitamina, minerala i nezasićenih masnih kiselina mogu se koristiti i sintetički preparati ovih suplemenata koji se mogu naći na našem tržištu.

NutriEval test je test krvi i urina kojim se procenjuje preko 125 biomarkera. Ovim testom se vrši procena funkcionalne potrebe tela za antioksidansima, vitaminima, mineralima, esencijalnim masnim kiselinama, digestivnom podrškom i drugim odabranim hranjivim sastojcima.

Polni hormoni i vantelesna oplodnja

Rezultati reproduktivnih hormona, kao i hormona štitne žlezde predstavljaju važnu kariku u proceni uzroka nastanka sterliteta, a značajni su i za lečenje neplodnosti i za ispitivanje i praćenje disfunkcije endokrinog sistema kod osoba ženskog pola.

Polni hormoni i njihov značaj za reproduktivno zdravlje 1

Lekar će tokom redovnih laboratorijskih pretraga kod ispitivanja i/ili praćenja stepena infertiliteta kod žene, zahtevati određivanje sledećih parametara:

 • Estradiol (koncentracija estradiola prati rast folikula i najviši je u vreme sazrevanja folikula tj. pred ovulaciju)
 • FSH (stimuliše rast folikula u jajniku podstičući proizvodnju estrogena, a lučenje estrogena dovodi do zadebljanja endometrijuma)
 • LH (dovodi do sazrevanja i prskanja folikula i izbacivanja zrele jajne ćelije u jajovod tako da skok koncentracije LH sredinom ciklusa ukazuje da je došlo do ovulacije)
 • Progesteron (osnovna funkcija progesterona je da pripremi sluzokožu materice (endometrijum) za prihvatanje oplođene jajne ćelije)
 • Prolaktin (ukoliko je visok, može sprečiti mogućnost začeća pa se u nekim slučajevima radi ceo prolaktin profil po savetu lekara)
 • Testosteron  (vrednosti iznad referentnih za žene mogu biti znak sindroma policističnih jajnika)
 • T3 (snižene vrednosti TSH uz visoke nivoe T3 i T4 ukazuju na hipertireozu, i obratno)
 • T4  ( snižene vrednosti TSH uz visoke nivoe T3 i T4 ukazuju na hipertireozu, i obratno)
 • TSH  (povišen TSH ukazuje na smanjen rad štitaste žlezde)
 • AMH (AMH je laboratorijski test kojim se kvantitativno predviđa rezerva jajnika, zatim starost i funkcionalna iscrpljenost ovarijuma, kao i njegova reakcija na stimulaciju ovulacije što je bitno prilikom odabira adekvatne VTO šeme)

Pored analiza hormona, ženski partner će raditi i analize genitalnih briseva, kao i serološke testove.

Muški partner će pored analiziranja uretralnog brisa i seroloških testova raditi analizu spermograma i spermokulture.

Kada se prikupe rezultati svih potrebnih analiza, sa doktorom na izabranoj klinici za vantelesnu oplodnju dogovarate početak VTO procedure. Sama procedura počinje prvim danom ciklusa ženskog partnera i najčešće traje do sredine ciklusa (ovulacije). Nakon toga sledi čekanje ishoda same procedure.

Kompletan vodič kroz VTO, možete preuzeti na sajtu Udruženja Šansa za roditeljstvo https://drive.google.com/file/d/1oXBq541UvBOOwPCpY2dGVmUfqgROBl-c/view

Polni hormoni i laboratorijski testovi

U svim Beo-lab laboratorijama možete uraditi veliki broj analiza polnih hormona, kao i panela analiza posebno kreiranih od strane stručnog medicinskog kadra, a sa ciljem da svakom našem korisniku približimo laboratorijsku dijagnostiku i testove koje svakog dana mogu uraditi na nekoj od naših mnogobrojnih lokacija  širom Srbije.

Za više informacija o laboratorijskim testovima dostupnim u Beo-lab laboratorijama, možete nam pisati na mail office@beo-lab.rs ili nas pozvati na broj telefona našeg call centra 0113622888

POVEZANI ČLANCI

 1. MedicalNewsToday

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324887

 1. Hormonski poremećaji kod žena: uzroci, simptomi i terapija

https://www.beo-lab.rs/hormonski-poremecaji-kod-zena-uzroci-simptomi-i-terapija/

 1. Wikipedia

https://en.wikipedia.org/wiki/Dihydrotestosterone

 • Wikipedia

https://en.wikipedia.org/wiki/Estrogen

 [

Ukoliko Vam se sviđa članak podelite ga sa prijateljima.

Facebook
LinkedIn
Podeli na mrežama:
Facebook
LinkedIn

Najnovije objave

Preventivni paneli

Beo-lab tim odgovara na vaša pitanja

Poruči analize onlajn i ostvari popust od 10%

Samo u Beo-lab laboratorijama laboratorijske analize možete poručiti onlajn.

 • Prednost pri dolasku u laboratoriju
 • Obavite konsultacije pri izboru analiza
 • Kupite testove svojim članovima porodice