Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Estradiol

Šifra ME10 Kategorije ,
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Estradiol se koristi kao pomoć u proceni funkcije jajnika i određivanju uzroka neplodnosti kod žena, uključujući hipogonadizam, neredovne ili izostale menstrualne cikluse.

790.00din

Vađenje krvi
Polni hormoni logo Beo-lab

Šta je Estradiol?

Estrodiol je biološki najaktivniji estrogen.

Estrogeni se produkuju prevashodno u jajniku (folikuli, žutom telu) a tokom trudnoće u placenti, ali se male količine takođe produkuju u testisima i kori nadbubrežnih žlezda.Tokom menstrualnog ciklusa koncentracija estardiola varira u zavisnosti od faze ciklusa.

Estrogeni su steroidni hormoni koji su kod žena odgovorni za razvoj sekundarnih polnih karakteristika, esencijalni su za sazrevanje germinativnih ćelija i za normalnu trudnoću, dok kod oba pola imaju važnu ulogu u rastu, sazrevanju nervnog sistema, metabolizmu kostiju i funkciji endotela. Oko 98% estradiola je vezano za SHBG, protein koji vrši transport polnih hormona.

 

Zašto se određuje i kod koga ge treba određivati

Estradiol se koristi kao pomoć u proceni funkcije jajnika i određivanju uzroka neplodnosti kod žena, uključujući hipogonadizam, neredovne ili izostale menstrualne cikluse.

Kod dece da se dijagnostifikuje prerani pubertet ili zakasneli pubertet (ređe kod muške dece),  da se prati zamenska terapija u sklopu lečenja od neplodnosti ili u menopauzi, kao i kod terapije antiestrogenima.

Kod muškaraca kao pomoć u proceni feminizacije, uključujući povećane grudi, kao pomoć kod estrogen produkujućih tumora ( ređe kod žena ).

Estardiol se određuje: ženama koje imaju simptome hormonskog disbalansa, kao što su abnormalna vaginalna krvarenja ili izostanak menstrualnog ciklusa, ženama koje imaju rani ili kasni razvitak polnih organa, kod procene zdravlja placente i fetusa, kao i kod žena koje primaju zamensku terapiju estrogenima da se prati uspešnost terapije u sklopu lečenja od neplodnosti ili u menopauzi, kao i kod terapije antiestrogenima.

Muškarcima koji imaju znakove feminizacije, uključujući i sumnju na tumore koji produkuju estrogene.

Estardiol se najčeće određuje zajedno sa FSH, LH, progesteronom, testosteronom i SHBG-om.

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)

Obrtno vreme: 1 dan

Kod žena bi se uzimanje krvi trebalo vršiti u određenim danima ciklusa I fazama trudnoće, o čemu se treba konsultovati sa lekarom. Posebna priprema nije potrebna.

Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.