Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Najčešće postavljana pitanja

Poštovani korisnici,

Na ovoj stranici možete pronaći odgovore na najčešće postavljena pitanja u vezi sa laboratorijskom dijagnostikom.

Za sve dodatne informacije, budite slobodni da nas kontaktirate preko broja telefona našeg Call Centar  +381 11 36 22 888  ili nam pišite na mail office@beo-lab.rs

U Beo-lab laboratorijama na raspolaganju vam je širok izbor testova iz sledećih oblasti laboratorijske dijagnostike: 

Ukoliko želite da zakažete dolazak na kućnu adresu, Beo-lab patronažni tim čeka Vaš poziv!

Tačan datum, termin, kao i cenu izlaska patronažnog tima na Vašu adresu u Beogradu možete dobiti pozivom na broj 011 36 22 888 radnim danima od 07h-20h, subotom od 07h-14h, kao i nedeljom od 08h-15h.

U Novom Sadu možete zakazati pozivom na brojeve telefona 0213025050 i 062241650 radnim danima od 07h-20h, kao i subotom od 07h-14h.

Hitna patronaža- u svim hitnim situacijama,  daćemo sve od sebe da do Vas dođemo u najkraćem mogućem periodu.

Saznajte više o usluzi patonaže.

Beo-lab laboratorija  nudi svim svojim korisnicima nekoliko opcija plaćanja:

  • Plaćanje gotovinom na licu mesta
  • Plaćanje platnom karticom na licu mesta (dostupno u svim Beo-lab laboratorijama)
  • Plaćanje platnom karticom putem E-laboratorije
  • Plaćanje na račun naše laboratorije – avansno.
 
Iste opcije plaćanja su takođe dostupne i za uslugu patronaže.

Za određene analize je neophodna adekvatna  priprema pre dolaska u laboratoriju na uzorkovanje, kako bi rezultati analiza bili pouzdani i tačni.

Detaljna uputstva možete naći na stranici  Priprema za analize , ili se konsultujte sa svojim izabranim lekarom koji vam je preporučio da uradite konkretne analize, koje su neophodne za dijagnozu, lečenje ili praćenje vašeg zdravstvenog  stanja. 

Laboratorijski testovi se najčešće rade iz uzorka krvi i urina. Potrebno je uzeti malu količinu krvi i treba da sakupite neophodnu količinu urina.
 
Za većinu laboratorijskih ispitivanja krvi neophodna je priprema koja podrazumeva uzimanje uzorka (na prazan stomak) ujutru, 12 sati nakon poslednjeg obroka. Ovo je neophodno zato što hranjenje u kraćem periodu pred vađenje krvi dovodi po porasta koncentracije glukoze, holesterola, lipida, proteina, gvožđa i drugih metabolita.
Po Vašem dolasku u laboratoriju naše osoblje unosi Vaše podatke: 
Ime i prezime, datum rođenja, broj telefona i mail adresu za rezultate.
 
Za svakog pacijenta se otvara jedinstveni laboratorijski broj protokola, koji je praćen jedinstvenim barkodom (kojim se i obeležavaju svi Vaši uzorci).
 
Analize se rade iz primarnog uzorka (krv, urin, tkivo, bris i dr.) i preko barkoda, čime se postiže puna automatizacija i kontrola analitičkog procesa, a mogućnost greške (ljudski faktor) svodi na minimum.
 
Rezultati se šalju elektronskom poštom ili ih možete lično preuzeti.
Zbog trenutne epidemiološke situacije, vreme zadržavanja u laboratoriji može biti duže nego uobičajeno. Način da se minimalno zadržite na prijemu naših laboratorija je da potrebne analize unapred poručite i platite putem e-laboratorije. 
Dinamika i vreme izdavanja rezultata zavise od vrste testa koji ste radili. Rezultati za veliki broj analiza se izdaju na dnevnom nivou, ali za određene analize, izdavanje rezultata može biti i nekoliko dana (mikrobiološke analize, patohistološke analize i dr. zbog načina na koji je potrebno obaviti dijagnostiku). 
 
Politika naše laboratorije je da se rezultati ne saopštavaju telefonom, kako ne bi došlo do pogrešne interpretacije a naročito zbog  toga što nam je privatnost podataka naših pacijenata prioritet.
 
Rezultate analiza možemo proslediti direktno na Vaš mail, mail Vašeg doktora ili ih možete podići lično. Takođe, rezultate svih analiza urađenih u Beo-lab laboratorijama, možete pratiti putem jedinstvene online aplikacije Web Rezultati. 
 
Ukoliko vam je potrebna pomoć oko tumačenja rezultata urađenih analiza, naši stručnjaci za laboratorijsku dijagnostiku  će Vam izaći u susret i evaluirati nalaze. 
 
Da. Svakako nam je jako korisno da nam skranete pažnju, ukoliko ste imali bilo kakvih problema u prošlosti prilikom vađenja krvi. 
 
Učinićemo sve da budete sigurni, da će sve biti urađeno, na najbolji mogući način za vas. 

Danas su procedure vađenja krvi veoma jednostavne, bezbolne i brze. Naše stručno osoblje će Vam pomoći da se opustite i da Vam bude komforno prilikom uzorkovanja krvi.

Apsolutno ne! Sterilne igle, pakovane pojedinačno, idu direktno u krvni sud nakon čega se bacaju. Kada radite test iz krvi, ništa ne ulazi u Vaš organizam. Naime, krv se uzima u specijalne epruvete u kojima je vakum, tako da kad sterilna igla uđe u krvni sud, krv direktno iz vene ulazi i popunjava epruvetu.

U novonastaloj epidemiološkoj situaciji za OGTT test je potrebno zakazivanje dolaska, to bi trebalo da uradite tako što pozovete konkretno punkt gde planirate da dođete i najavite svoj dolazak.

Takođe, možete nam pisati na mail e-laboratorija@beo-lab.rs da Vam mi zakažemo prvi slobodni termin na lokaciji koja Vam najviše odgovara.
Spisak naših laboratorija možete pronaći na linku: Laboratorije

Potrebno je da ponesete sa sobom preporuku (papir) lekara koji Vam je prepisao protokol za OGTT test bez obzira koliko je star, kako bi kolege na prijemu imale bolji uvid u satnice tj. minute određivanja glukoze odnosno, insulina.

PCR test na novi koronavirus, u Srbiji, možete da uradite isključivo u državnim referentnim laboratorijama. Nije moguće da ga uradite u Beo-lab laboratorijama.

Ukoliko je PCR test nedostupan ili zahteva suviše dugo vremena da bi se uradio, testovi na antigen (koji zadovoljavaju osnovne kriterijume Svetske zdravstvene organizacije za osetljivost i specifičnost u poređenju sa referentnim PCR testom), mogu se koristiti za dijagnozu SARS-CoV-2 infekcije.

Antigenski testovi su vam dostupni na određenim lokacijama Beo-Lab laboratorija u Beogradu.

Za više informacija o antigenskim testovima pročitajte u tekstu www.beo-lab.rs/test-antigena-u-dijagnozi-sars-cov-2-infekcije/

 

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi sledeće serološke testove na Covid-19:

SARS-CoV-2 ukupna antitela (Covid 19 IgA, IgM i IgG antitela)
SARS-CoV-2 IgM antitela
SARS-CoV-2 IgG antitela na Spajk protein („spike“ protein)

Serološkim testovima se može jedino pokazati da li ste bili u kontaktu sa virusom i da li je Vaš organizam odreagovao stvaranjem i produkcijom antitela IgM i/ili IgG klase.

Serološki testovi se ne koriste u cilju postavljanja dijagnoze infekcije koronavirusom.

Ovi testovi su dostupni u svim Beo-lab laboratorijama.

Za više informacija o serološkim testovima možete pročitati na našem sajtu u članku: www.beo-lab.rs/seroloski-test-na-koronavirus/

 

Ukoliko ima potrebu za kovid dijagnostikom u okviru firme, možete nam svoj upit proslediti na mail: marketing@beo-lab.rs ili nas kontaktirati putem broja telefona Call centra:  011 36 22 888

Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku. 

Za potrebe uzimanje genitalnih briseva, Beo-Lab laboratorije imaju posebno opremljene kabinete. Kabineti imaju svu potrebnu opremu (ginekološku stolicu, kao i edukovan stručni kadar.

Osim u centralnoj laboratoriji, u Resavskoj 58-60, na ostalim lokacijama je potrebno zakazati dolazak radi uzorkovanje genitalnih briseva. Zakazivanje dolaska možete obaviti pozivom na broj laboratorije u koju želite da dođete, i biće vam obezbeđen prvi slobodni termin.

Na sledećim lokacijama Beo-lab laboratorija je dostupno uzimanje vaginalnih i cervikalnih briseva:

Napomena: Trudnicama ne uzimamo briseve (izuzev dostavljenog uzorka od strane ginekologa).

Za potrebe uzimanje genitalnih briseva, Beo-Lab laboratorije imaju posebno opremljene kabinete.

Kabineti imaju svu potrebnu opremu, kao i obučeni stručni kadar.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, na svim lokacijama je potrebno zakazati dolazak radi uzorkovanja uretarnih  briseva.

Na sledećim lokacijama Beo-lab laboratorija je dostupno uzimanje uretralnih briseva:

Pružamo vam mogućnost ličnog dolaska na konsultacije u Beograd ili izbora online konsultacije putem telefonskog poziva na WhatsApp-u, Viberu ili putem Skype-a, na srpskom ili engleskom jeziku.

Termin konsultacija zakažite slanjem mail-a na funkcionalnamedicina@beo-lab.rs ili pozivanjem broja +381 62246139.

Nakon što dobijete potvrdu datuma i termina konsultacije kod dr Milke Popović, plaćanje konsultacija je omogućeno kroz online E-laboratoriju, putem koje možete poručiti i platiti i sve ostale laboratorijske analize koje vam budu bile potrebne.

Ukoliko se odlučite za online konsultacije sa dr Milkom Popović, plaćanje konsultacije je moguće platnom karticom putem E-laboratorije ili na osnovu poslatog predračuna kako bi izvršili uplatu direktno na žiro račun

Vaši rezultati i lični podaci su potpuno zaštićeni od krađe i zloupotrebe. Beo-lab obrađuje podatke o ličnosti u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.Za više inforamcija pogledajte stranicu – Politika privatnosti .
 
 
 
Registracija se vrši na prijemnim pultovima svih Beo-lab laboratorija.
 
Ukoliko želite da registujete svoj nalog za Web rezultate, obratite se našem zaposlenom prilikom dolaska u laboratoriju. Za više informacija posetite našu stranicu Web Rezultati.  
 
 
Ova stranica se redovno ažurira.

Za više informacija pozovite Beo-Lab laboratorije call centar na broj +381 11 36 22 888 ili nas kontaktirajte putem Kontakt forme