Call Centar:  011 36 22 888

office@beo-lab.rs

Pratite nas

Call Centar +381 11 36 22 888

Pratite nas

Najčešće postavljena pitanja

Poštovani pacijenti,

Na ovoj stranici možete pronaći odgovore na najčešće postavljena pitanja našoj laboratoriji.

Pored ove stranice naši pacijenti pre dolaska u laboratoriju se dodatno informišu i na stranici Pripreme za analize, 

Ukoliko na sajtu ne pronađete adekvatne informacije, na usluzi našim pacijentima stoji na raspolaganju i Call Centar na broju +381 11 36 22 888.

Rade se testovi i analize koje zahteva lekar (a, koje ćete moći uraditi i na lični zahtev) i koje su neophodne za dijagnozu, lečenje i praćenje zdravstvenog stanja pacijenta.

Svaki pacijent zahteva posebne režime u zavisnosti od vrste analiza koje treba da uradi. Detaljna uputstva pročitajte na stranici Priprema za analize.

Da! Planirana patronaža – da bi sistem dobro funkcionisao i da bismo mogli da izađemo u susret svakom Vašem zahtevu poželjno je da nam se javite bar jedan dan unapred! Hitna patronaža- u svim hitnim situacijama daćemo sve od sebe da do Vas dođemo u najkraćem mogućem periodu. Saznajte više o zakazivanju patronaže.

Apsolutno ne! Sterilne igle, pakovane pojedinačno, idu direktno u krvni sud nakon čega se bacaju. Kada radite test iz krvi, ništa ne ulazi u Vaš organizam. Naime, krv se uzima u specijalne epruvete u kojima je vakum, tako da kad sterilna igla uđe u krvni sud, krv direktno iz vene ulazi i popunjava epruvetu.
Moramo biti sigurni da identifikujemo svakog pacijenta po imenu, datumu rođenja, adresi,… Vrednosti laboratorijskih analiza imaju različite referentne okvire u zavisnosti od pola i godina, te ih je neophodno znati. Npr., laboratorijski rezultat neke analize koji je normalan za 60-to godišnjaka može ispadati iz ovira normalnih vrednosti za 5-to godišnjaka. Ukoliko lekar traži da se urade određene analize, mi moramo imati informacije o vašem poslednjem obroku kao i o poslednjem terminu uzimanja lekova.
Po Vašem dolasku u laboratoriju naše osoblje unosi sve Vaše podatke, informaciju o ustanovi i lekaru koji Vas upućuje na analize. Svaki put ćete dobiti svoj jedinstveni laboratorijski broj protokola koji je praćen jedinstvenim barkodom (kojim se i obeležavaju svi Vaši uzorci). Analize se rade iz primarnog uzorka krvi i preko bar koda, čime se postiže puna automatizacija i kontrola analitičkog procesa, a mogućnost greške (ljudski faktor) svodi na minimum. Velika baza podataka nam omogućava da čuvamo sve Vaše rezultate i dugoročno, sistematski pratimo Vaše zdravstveno stanje! Rezultati se šalju elektronskom poštom ili ih možete lično preuzeti.
U zavisnosti od vrste testa koje je doktor odredio je potrebno različito vreme za dobijanje rezultata. Većina rezultata se izdaje istoga dana, dok neke analize zahtevaju duži period. Npr., rutinske analize krvi mogu biti završene za par sati, dok npr. hemokultura zahteva 48h.
Zbog mogućnosti greške i pogrešne interpretacije rezultati se ne saopštavaju telefonom. Rezultate možemo proslediti direktno na Vaš mail, mail Vašeg doktora ili ih možete podići lično. Ako tražite objašnjenje rezultata rezultata naši specijalisti će Vam izaći u susret I evaluirati nalaze urađenih analiza.
Vi možete biti testirani zbog raznih razloga, a u vezi problema koji ste saopštili doktoru- da proverite stanje koje je već dijagnostifikovano ili možda da se proveri kako reagujete na već propisanu terapiju. Ovo su samo neki razlozi zbog kojih lekar zahteva laboratorijsko testiranje. Postoji veliki broj testova koji se rade , kao i različite kombinacije testova. Iz tih razloga, naši zaposleni ne mogu davati nikakve informacije o razlozima doktorovog upućivanja na testiranje. Vaš lekar je jedina osoba koja Vam može dati sve potrebne i validne informacije.
Laboratorijski testovi se najčešće rade iz uzorka krvi i urina. Potrebno je uzeti malu količinu krvi i treba da sakupite neophodnu količinu urina. Za većinu laboratorijskih ispitivanja krvi neophodna je priprema koja podrazumeva uzimanje uzorka(na prazan stomak) ujutru, 12 sati nakon poslednjeg obroka. Ovo je neophodno zato što hranjenje u kracem periodu pred vađenje krvi dovodi po porasta koncentracije glukoze, holesterola, lipida, proteina, gvožđa i drugih metabolite.
Najčešće, zadržavanje u laboratoriji je od 10 do 20 minuta. Za izvođenje nekih testova morate ostati duže ili Vam se zakazuje ponovni dolazak u laboratoriju.
Molimo Vas, da. Učinićemo sve da Vam bude komforno i reći unapred sve što treba da očekujete od samog uzorkovanja. Danas su procedure vađenja krvi veoma jednostavne, bezbolne i brze.
Molimo Vas, da. Naše osoblje je visoko profesionalno, ali ne zanemarujemo činjenicu da Vi najbolje poznajete svoj organizam. Molimo Vas da nam skrenete pažnju ukoliko ste imali bilo kakvih problema u prošlosti. Učinićemo sve da budete sigurni da će sve biti na najbolji mogući način urađeno.
Količina krvi koju treba uzeti zavisi od broja i vrste analiza koju je tražio lekar. Moderna laboratorijska oprema nam omogućava da za većinu testova analize uradimo iz minimalne zapremine krvi. Upravo zato, Vi cete se osećati dobro i nakon vađenja krvi i moći ćete da nastavite sa normalnim dnevnim aktivnostima.
Naša laboratorija poštuje striktna pravila otklanjanja otpadnog materijala. Ova pravila obezbeđuju sigurnost u radu i zaštiti životnog okruženja. Kontaminiran laboratorijski otpad se po posebnim procedurama pakuje i transportuje na za to određeno mesto.
Registracija se vrši na prijemnim pultovima svih Beo-lab laboratorija. Obratite se našem zaposlenom prilikom Vaše laboratoriji.
Prilikom registracije potrebni su nam Vaš JMBG i e-mail adresa. Ovi podaci se koriste kao jedinstveni identifikatori i potpuno su zaštićeni su od zloupotrebe. Vaš JMBG je vase korisničko ime.

Za više informacija i zakazivanje konsultacija, pozovite Beo-Lab laboratorije call centar na broj +381 11 36 22 888 ili nas kontaktirajte putem Kontakt forme

 
Na početnoj stranici WebRezultatima imate u gornjem desnom uglu opciju “Moj Profil”. Odatle vam je dostupna e opcija za promenu lozinke . A možete pogledati I naše korisničko uputstvo za pacijente za više detalja.
Vaši rezultati su potpuno zaštićeni od krađe i zloupotrebe ukoliko se pridržavate saveta u vezi sa korisničkim imenom i lozinkom: Zapamtite lozinku ili je čuvajte na takav način da ne bude dostupna neovlašćenim osobama koje bi tu informaciju mogle da zloupotrebe Ukoliko posumnjate da je Vaša lozinka postala dostupna, odmah izvršite promenu lozinke Nemojte snimati/pamtiti Vašu lozinku u pretraživaču na računarima koje koristi više korisnika
 

Za više informacija i zakazivanje konsultacija, pozovite Beo-Lab laboratorije call centar na broj +381 11 36 22 888 ili nas kontaktirajte putem Kontakt forme