Pratite nas

Digitalna Patologija Digitalni skener

Kabinet za digitalnu patologiju

Dobro došli u svet digitalne patologije!

Velika nam je čast da vam predstavimo digitalnu patologiju i digitalni skener.

Sa digitalnom patologijom i digitalnim skenerom upoznaće vas dr Vesna Čemerikić Martinović – patolog i načelnica patohistološke Beo-lab laboratorije.

Digitalni skener je uređaj jedinstven u svetu

Digitalni skener je novina u svetu patologije, ali se procenjuje da će za naredne dve do tri godine cela patologija preći na digitalnu.

Digitalni Philips skener ( koji u Srbiji za sada poseduju jedino Beo-Lab laboratorije) je uređaj koji je Američka organizacija za ishranu ADA odobrila kao jedini trenutno u svetu uređaj na kome je moguće uspostaviti inicijalnu dijagnozu u digitalnoj patologiji.

Proces skeniranja pripremljenih uzorka tkiva brz i jednostavan

Proces skeniranja prethodno pripremljenih uzoraka tkiva je veoma jednostavan.

Pločice se ubacuju u posebne fiokice skenera, nakon čega je skeneru potrebno svega 2-3 minuta da izvrši proces skeniranja jedne pločice.

Beo-lab digitalni skener

Snimanje se obavlja putem mikroskopske optike skenera, pri čemu se slika digitalizuje i kao takva prebacuje i odlaže u poseban folder na kompjuteru.

Fajl pacijenta pored skeniranog uzorka tkiva sadrži i ostale podatke o pacijentu, njegovoj istoriji bolesti, koji su jako bitni za dijagnostiku.

Otvaranjem pločice iz foldera sa kompjutera, dobija se inicijalno isti prikaz i u formi kao da je posmatrate pod mikroskopom. Uzorak tkiva dalje može da se pomera i uveličava.

Digitalni zum – vrata u novi svet, svet digitalne patologije

Veliko uveličanje ili uveličanje 40 kako ga nazivaju patolozi je maksimalno uveličanje koje obezbeđuje mikroskop.

Zahvljujući digitalnom skeneru, sada je omogućeno da se uzorak tkiva uveća preko tradicionalnog velikog uveličanja. To je zahvaljujući opciji digitalnog zuma, koja ovaj skener i čini superiornim.

Kabinet za digitalnu patologiju 1

„Kada se radi na mikroskopu, radi se sa uljem, to je dosta nekomforna metoda i nikada se ne vidi ovako jasno kao kod digitalnog uveličavanja“ – ističe dr Čemerikić.

Ovo posebno dobija na značaju kod pojedinih oblasti patologije, kao što je hematopatologija gde su sitni detalji jako bitni.  

Digitalnapatologija – prednosti

Prednost digitalnog skenera je da bez obzira o kojoj oblasti patologije je reč, mi možemo da vidimo uzorak tkiva od toga kako izgleda na pločici pa do uveličanja od hiljadu puta u roku od samo 5 sekundi.

Mogućnost digitalnog uveličavanja uzorka tkiva je dovela do ulaska u jedan novi svet, svet koji do sada nije bio poznat patolozima.

Pogledajte video prezentaciju digitalne patologije, od strane Beo-lab laboratorija i dr Čemerikić, na Nacionalnoj televiziji u emisiji „Eksluzivno“ kod Mire Adanje Polak – 02. decembar 2018.

Dve glavne prednosti digitalne patologije

  • Brzina u dobijanju tačnog i pouzdanog rezultata tj. dijagnoze.

Kod pojedinih vrsta tumora, akutnih leukemija, tumora u odmaklim stadijumima, ova brzina je jako bitna, kako bi se na bazi iste urgentno reagovalo i što pre krenulo sa ciljanom terapijom;

  • Mogućnost brze i jednostavne konsultacijeili traženja super ekspertize od patologa u zemlji i po potrebi u inostranstvu, praktično u roku od jednoga dana.

To je moguće zahvaljujući ovom skeneru koji skenira slike i gde slajdovi slika na kompjuteru izgledaju apsolutno identično kao što su na mikroskopu.

„U tome je prednost ovog skenera. Do sada nije bilo uređaja koji su mogli da daju tako preciznu i jasnu sliku“ – naglašava dr Čemerikić

Ponekad postoje komplikovani slučajevi, gde je značajno konzilijarno mišljenje ili konsultacija sa patolozima stručnjacima iz određene oblasti patologije.

Sa digitalnom patologijom, patolozi gde god sa se nalaze u svetu mogu biti kontaktirani jednostavno i u kratkom roku, jer je za njihov pristup uzorku tkiva potreban kompjuter ili laptop i  svega jedan klik miša.

INFO

Ukoliko vam trebaju dodatne informacije, budite slobodni da nam pišete popunjavanjem Kontakt forme.

SAZNAJ VIŠE

Preporučujemo da pročitate i članak na našem blogu,  Patologija – Put do precizne dijagnoze.

patologija

Ukoliko Vam se sviđa članak podelite ga sa prijateljima.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Podeli na mrežama:

Najnovije objave

Preventivni paneli

Osnovni preventivni panel analiza
Osnovni preventivni panel analiza

2,785din

deciji panel
Dečiji panel

1,750din

Hormonski panel za žene prošireni
Hormonski panel za žene -prošireni

8,370din

Ženski panel genitalnih briseva
Ženski panel genitalnih briseva

5,480din

Genitalni bris
Hormonski panel za žene - osnovni
Hormonski panel za žene -osnovni

4,120din

Pošaljite poruku

Poruči analize onlajn

Samo u Beo-lab laboratorijama laboratorijske analize možete poručiti onlajn.

  • Prednost pri dolasku u laboratoriju
  • Obavite konsultacije pri izboru analiza
  • Kupite testove svojim članovima porodice

Obaveštavamo vas da je test SARS-CoV-2 IgG antitela na Spajk protein ("spike" protein), dostupan u svim Beo-lab laboratorijama.

Test se preporučuje za:

  • Proveru imunološkog statusa osoba (potvrda uspešnosti imunizacije) koje su vakcinisane bilo kojom vrstom vakcine protiv SARS-CoV-2;
  • Kod osoba koje su preležale COVID-19.

Za više informacija pozovite nas na 0113622888 ili nam pišite na office@beo-lab.rs