Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Kabinet za digitalnu patologiju

Dobro došli u svet digitalne patologije!

Velika nam je čast da vam predstavimo digitalnu patologiju i digitalni skener.

Sa digitalnom patologijom i digitalnim skenerom upoznaće vas dr Vesna Čemerikić Martinović – patolog i načelnica patohistološke Beo-lab laboratorije.

Digitalni skener je uređaj jedinstven u svetu

Digitalni skener je novina u svetu patologije, ali se procenjuje da će za naredne dve do tri godine cela patologija preći na digitalnu.

Philips skener koji poseduju Beo-Lab laboratorije Američka organizacija za ishranu (FDA) je 2018. godine odobrila za postavljanje inicijalne, primarne dijagnoze u patologiji.

Odeljenje patologije je poptuno kadrovski I tehnološki opremljeno za patohistološku dijagnostiku prema svim najnovijim svetskim standardima.

Proces skeniranja pripremljenih uzorka tkiva brz i jednostavan

Proces skeniranja prethodno pripremljenih uzoraka tkiva je veoma jednostavan.

Pločice se ubacuju u posebne fiokice skenera, nakon čega je skeneru potrebno svega 2-3 minuta da izvrši proces skeniranja jedne pločice.

Beo-lab digitalni skener

Snimanje se obavlja putem mikroskopske optike skenera, pri čemu se slika digitalizuje i kao takva prebacuje i odlaže u poseban folder na kompjuteru.

Fajl pacijenta pored skeniranog uzorka tkiva sadrži i ostale podatke o pacijentu, njegovoj istoriji bolesti, koji su jako bitni za dijagnostiku.

Otvaranjem pločice iz foldera sa kompjutera, dobija se inicijalno isti prikaz i u formi kao da je posmatrate pod mikroskopom. Uzorak tkiva dalje može da se pomera i uveličava.

Digitalna patologija i digitalni zum – vrata u novi svet patologije

Veliko uveličanje, kako ga patolozi  nazivaju, je maksimalno uveličanje koje obezbeđuju mikroskopi bez uljanih objektiva.

Zahvaljujući skeneru i njegovom digitalnom zumu sada je moguće da se tkivni detalji uvečaju preko tradicionalnog velikog uveličanja, što ovaj skener čini superiornim.

Kabinet za digitalnu patologiju 1

„Kada se radi na mikroskopu, radi se sa uljem, to je dosta nekomforna metoda i nikada se ne vidi ovako jasno kao kod digitalnog uveličavanja“ – ističe dr Čemerikić.

Ovo posebno dobija na značaju kod pojedinih oblasti patologije, kao što je hematopatologija gde su sitni detalji jako bitni.  

Digitalna patologija – prednosti

Prednost digitalnog skenera je da bez obzira o kojoj oblasti patologije je reč, mi možemo da vidimo uzorak tkiva od toga kako izgleda na pločici pa do uveličanja od hiljadu puta u roku od samo 5 sekundi.

Mogućnost digitalnog uveličavanja uzorka tkiva je dovela do ulaska u jedan novi svet, svet koji do sada nije bio poznat patolozima.

Pogledajte video prezentaciju digitalne patologije, od strane Beo-lab laboratorija i dr Čemerikić, na Nacionalnoj televiziji u emisiji „Eksluzivno“ kod Mire Adanje Polak – 02. decembar 2018.

Dve glavne prednosti digitalne patologije

  • Brzina u dobijanju tačnog i pouzdanog rezultata tj. dijagnoze.

Kod pojedinih vrsta tumora, akutnih leukemija, tumora u odmaklim stadijumima, ova brzina je jako bitna, kako bi se na bazi iste urgentno reagovalo i što pre krenulo sa ciljanom terapijom;

  • Mogućnost brze i jednostavne konsultacije ili traženja super ekspertize od patologa u zemlji i po potrebi u inostranstvu, praktično u roku od jednoga dana.

To je moguće zahvaljujući ovom skeneru koji skenira slike i gde slajdovi slika na kompjuteru izgledaju apsolutno identično kao što su na mikroskopu.

„U tome je prednost ovog skenera. Do sada nije bilo uređaja koji su mogli da daju tako preciznu i jasnu sliku“ – naglašava dr Čemerikić

Ponekad postoje komplikovani slučajevi, gde je značajno konzilijarno mišljenje ili konsultacija sa patolozima stručnjacima iz određene oblasti patologije.

Skenirani preparati se mogu trenutno poslati bilo kom partologu u svetu, bez slanja kalupa i pločica. Za pristup skeniranim slajdovima dovoljan je kompjuter ili mobilni telefon.

INFO

Ukoliko vam trebaju dodatne informacije, budite slobodni da nam pišete popunjavanjem Kontakt forme.

SAZNAJ VIŠE

Preporučujemo da pročitate i članak na našem blogu,  Patologija – Put do precizne dijagnoze.

patologija

Beo-lab laboratorija Patologija

Kabinet za digitalnu patologiju 2

Dr. Vesna Čemerikić Martinović

Osnivač i šef odeljenja patologije Beolab laboratorije

Dr. Čemerikić je ekspert za oblast hematopatologije i patologije pluća. Nakon završene speijalizacije na VMA, dugi niz godina bila je šef odeljenja patologije u Institutu za bolesti pluća i tuberkulozu kao i u Institutu za hematologiju, Kliničkog Centra Srbije. Direktor je Laboratorije za patohistologiju Beolaba od 2010. godine. Autor je i koautor više od 60 publikacija. Začetnik je i lider digitalne patologije u Srbiji. Šef je digitalne patologije u korporaciji Medicover.

Kabinet za digitalnu patologiju 3

Dr. Smiljana Spasić

Supervizor odeljenja patologije Beolab laboratorije

Dr. Spasić se bavi gastrointestinalnom i hepatobilijarnom patologijom (specijalizovana je i za oblasti IBD, netumorkse bolesti jetre i post-transplantaciona patologija). Takođe, bavi se i patologijom kosti i mekih tkiva. Dr. Spasić je član Američkog Borda za patologiju, sa završenom specijalizacijom na Univerzitetu u Majamiju i subspecijalizacijom iz gastroenterohepato-patologije na Harvard Univerzitetu. Učesnik je više internacionalnih kongresa i autor nekoliko stručnih publikacija

Kabinet za digitalnu patologiju 4

Prof. dr Slavica Knežević Ušaj

Dr Slavica Knežević-Ušaj, redovni profesor patologije u penziji.
Ekspert je za oblast patologije gastrointestinalnog trakta (posebno za tumorsku patologiju i inflamatorne bolesti creva- Ulcerozni kolitis i Kronovu bolest) i subspecijalista medicinske citologije.
Bila je šef Katedre za patologiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Prof. Ušaj je objavila mnogo radova i poglavlja u više monografija i studentskih udžbenika.
Dugogodišnji je recenzent u više domaćih i indeksiranih stranih časopisa

Kabinet za digitalnu patologiju 5

Dr. Nenad Miladinović

Dr. Miladinović se usko bavi hematopatologijom i patologijom urogenitalnog trakta. Ima dugogodišnje iskustvo rada na opštoj patologiji u KBC Zemun. Takođe, dobitnik je i stipendista nagrade 100 najboljih apsolvenata Srbije.
Koautor je 10 radova u domaćim i inostranim časopisima i učesnik više domaćih i regionalnih kongresa.

Kabinet za digitalnu patologiju 6

Dr. Igor Kuzmanović

Dr. Kuzmanović je expert iz oblasti ginekološke patologije i ginekološke citologije. Takođe, bavi se i patologijom kože i patologijom kosti i mekih tkiva. Ima više od deset godina iskustva rada u oblasti ginekološke patologije.