Call Centar:
Pratite nas
Call Centar +381 11 36 22 888
Pratite nas

Progesteron

Šifra ME21 Kategorije ,
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Progesteron se koristi kao pomoć u proceni uzroka neplodnosti kod žena, da se proceni da li je došlo do ovulacije, da se proceni zdravlje placente kod visoko rizičnih trudnoća, da se proceni uzrok abnormalnih materičnih krvarenja i da se prati zamenska terapija progesteronom.

770.00din

Vađenje krvi
Polni hormoni logo Beo-lab

Šta je Progesteron?

Progesteron je steroidni hormon koji se tokom menstrualnog ciklusa produkuje u žutom telu, a tokom trudnoće u placenti.

Tokom menstrualnog ciklusa njegova koncentracija varira u zavisnosti od faze ciklusa. Koncentracija progesterona raste tokom lutealne faze, tokom koje se mukoza meterice pod uticajem pogesteron priprema za implantaciju oplođene jajne ćelije.

Tokom trudnoće progesteron sprečava kontrakcije miometrijuma, dok u mlečnim žlezdama zajedno sa estrogenom dovodi do dovodi do promena koje omogućavaju produkciju mleka.

Kod muškaraca se  produkuje u mnogo manjim koncetracijama i ima ulogu u prokuciji spematozoida

 

Zašto se određuje i kod koga ge treba određivati

Progesteron se koristi kao pomoć u proceni uzroka neplodnosti kod žena, da se proceni da li je došlo do ovulacije, da se proceni zdravlje placente kod visoko rizičnih trudnoća, da se proceni uzrok abnormalnih materičnih krvarenja i da se prati zamenska terapija progesteronom.

Određuje ženama koje žele da procen da li ovuliraju i kada treba da ovuliraju, trudnicam tokom rane trudnoće kada imaju simptome ektopične ili abnormalne trudnoće, kod trudnica sa visoko rizičnim trudnoćama da se proceni zdravlje placente, kod žena koje imaju abnormalna materična krvarenja da se utvrdi uzrok krvarenja i kod žena koje primaju zamensku terapiju progesterona da se prati uspešnost terapije.

Najčeće se određuje zajedno sa LH, FSH, testosteronom i estariolom.

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)
Obrtno vreme: 1 dan

Kod žena bi se uzimanje krvi trebalo vršiti u određenim danima ciklusa i fazama trudnoće, o čemu se treba konsultovati sa lekarom. Posebna priprema nije potrebna.

Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.

polno prenosive bolesti
POTREBAN VAM JE ANTIGEN TEST ZBOG PUTOVANJA?​

Poručite ga putem e-laboratorije ili dođite direktno u jednu od tri laboratorije u Beogradu u kojima se vrši uzorkovanje: Resavska 60, Ratka Mitrovića 148 i Pjarona de Mondezira 30/5.
Proverite radno vreme lokacija na kojima je dostupan brzi Antigen test na COVID-19.
Prilikom dolaska u laboratoriju, ponesite sa sobom popunjen ANTIGEN UPITNIK i ubrzajte proceduru uzorkovanja.
Rezultat brzog antigen testa (SARS-Cov-2 rapid test) u Beo-lab laboratorijama sadrži i QR code, koji vam omogućava da jednostavno u svakom trenutku imate brz pristup vašem rezultatu antigen testa i po potrebi ga pokažete nadležnoj osobi, prilikom prelaska granice tokom putovanja. 

YOU NEED AN ANTIGEN TEST FOR TRAVEL?

Order via E-labs or come directly to one of the three Beo-lab laboratories in Belgrade where the antigen test is available: Resavska 60, Ratka Mitrovića 148, and Pjarona de Mondezira 30/5.
Check the working hour of locations in Belgrade where COVID-19 antigen testing is available.
Please, bring a completed ANTIGEN QUESTIONNAIRE with you and make faster the sampling procedure.

The result of the Antigen test (SARS-Cov-2 rapid test) in Beo-lab laboratories contains a QR code, which allows you to have quick access to your antigen test result at any time and show it to the responsible officer when crossing the border.