Pratite nas

FSH - Folikulostimulirajući hormon (polni hormon)

Šifra ME12 Kategorije ,
Vreme izdavanja rezultata: 1 dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

FSH se koristi kao pomoć u proceni funkcija hipofize i reproduktivnih organa (jajnika i testisa), kod neplodnosti, kao i kod dece da se dijagnostifikuje prerani pubertet ili zakasneli pubertet.

700din

Vađenje krvi

 

Šta je Folikulostimulirajući hormon (FSH)?

Folikulostimulirajući hormon (FSH) pripada familiji gonadotropnih hormona (zajedno sa liteinizirajućim hormonom LH). Uloga gonadotropina je da stimulišu rast i funkciju reproduktivnih organa (jajnika i testisa). Kod žena u reproduktivnom dobu LH i FSH se pulsno oslobađaju i učestvuju u regulaciji menstrualnog ciklusa. On u jajnicima stimuliše rast i sazrevanje folikula, kao i produkciju estrogena.

Najveće koncentracije FSH postiže sredinom ciklusa (znatno niže koncnetracije u odnosu na LH) kada dovodi do ovulacije. Kod muškaraca FSH je esencijalan za normalnu produkciju spermatozoida.

 

Zašto se određuju i kod koga se trebaju određivati?

FSH naglo raste nakon desete godine života i porastom njegove koncentracije dolazi do pojave prve menstruacije kod žena. Kasnijim praćenjem vrednosti FSH može se utvrditi ovarijalna rezerva.

Pored toga visoke vrednosti mogu biti jedan od znakova policističnih jajnika ili gubitka funkcije jajnika. S druge strane, nizak nivo FSH može biti pokazatelj da žena ne proizvodi jajne ćelije ili da hipofiza ne održava pravilnu funkciju.

FSH se najčešće određuje u periodu od drugog do petog dana ciklusa uz konsultaciju sa izabranim ginekologom. Kod muškaraca u kombinaciji sa testosteronom, LH i prolaktinom može se proceniti spermatogeneza.

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)
Obrtno vreme: 1 dan

Kod žena bi se uzimanje krvi trebalo vršiti u određenim danima ciklusa, o čemu se treba konsultovati sa lekarom. Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka.

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi napredne, potpuno automatizovane serološke testove novije generacije:

CMIA (IgG antitela)
CLIA (IgM antitela)
ECLIA (IgG, IgA i IgM antitela)

Ukoliko vam je serološki test na SARS-CoV-2 antitela potreban radi putovanja u inostranstvo, molimo vas da proverite sa ambasadom date zemlje, da li postoji zahtev za posebnom vrstom serološkog testa, kako bi bili sigurni da je zahtevani test u skladu sa testovima dostupnim u Beo-lab laboratorijama.