Pratite nas

LH - Luteinizirajući hormon (polni hormon)

Šifra ME13 Kategorije ,
Vreme izdavanja rezultata: 1 dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Luteinizirajući hormon LH se koristi kao pomoć u proceni funkcije hipofize i reproduktivnih organa kod neplodnosti, kod žena da se proceni da li je došlo do ovulacije i kod dece da se dijagnostifikuje prerani pubertet ili zakasneli pubertet.

700din

Vađenje krvi

Šta je Luteinizirajući hormon – LH?

Luteinizirajući hormon (LH) pripada familiji gonadotropnih hormona (zajedno sa folikulostimulirajućim hormonom FSH). Uloga gonadotropina je da stimulišu rast i funkciju reproduktivnih organa (jajnika i testisa).

Kod žena u reproduktivnom dobu LH I FSH se pulsno oslobađaju i učestvuju u regulaciji menstrualnog ciklusa. Oni u jajnicima stimulišu rast i sazrevanje folikula, kao i produkciju progesterona i estrogena. Najveće koncentracije LH se postižu sredinom ciklusa kada dolazi do ovulacije. Kod muškaraca LH stimuliše produkciju testosterona u Lejdigovim ćelijama.

 

Zašto se određuje i kod koga se trebaj određivati?

Luteinizirajući hormon LH se koristi kao pomoć u proceni funkcije hipofize i reproduktivnih organa (jajnika i testisa) kod neplodnosti, kod žena da se proceni da li je došlo do ovulacije i kod dece da se dijagnostifikuje prerani pubertet ili zakasneli pubertet.

Luteinizirajući hormon LH se određuje: ženama koje ne mogu da zatrudne, koje imaju neredovne cikluse, kao i kod žena koje žele da procene kada treba da ovuliraju; muškaracima čije partnerke ne mogu da zatrudne, koji imaju nizak broj spermatozioida, nizak libido ili mišićnu masu; osobama koje imaju znakove i simptome oboljenja hipofize i/ili hipotalamusa; deci za koju se sumnja da prerano ili prekasno ulaze u pubertet. LH se najčeće određuje zajedno sa FSH, progesteronom, testosteronom i estardiolom.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)
Obrtno vreme: 1 dan

Kod žena bi se uzimanje krvi trebalo vršiti u određenim danima ciklusa, o čemu se treba konsultovati sa lekarom. Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi napredne, potpuno automatizovane serološke testove novije generacije:

CMIA (IgG antitela)
CLIA (IgM antitela)
ECLIA (IgG, IgA i IgM antitela)

Ukoliko vam je serološki test na SARS-CoV-2 antitela potreban radi putovanja u inostranstvo, molimo vas da proverite sa ambasadom date zemlje, da li postoji zahtev za posebnom vrstom serološkog testa, kako bi bili sigurni da je zahtevani test u skladu sa testovima dostupnim u Beo-lab laboratorijama.