Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Testosteron

Šifra ME32 Kategorije ,
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Testosteron se koristi kod muškaraca kao pomoć u proceni funkcije testisa i određivanju uzroka hormonskog disbalansa,  kod dečaka da se dijagnostifikuje prerani pubertet ili zakasneli pubertet.

790.00din

Vađenje krvi
Polni hormoni logo Beo-lab

Šta je Testosteron?

Testosteron je androgeni steroidni hormon. Kod muškaraca se gotovo isključivo produkuje u testisima, pod uticajem (LH).

Testosteron podstiče razvoj sekundarnih polnih karakteristika kod muškaraca i služi za održavanje funkcije prostate i seminalnih vezikula. Cirkulišući testosteron uglavnom je vezan za proteine nosioce.

Kod žena se male količine ovog hormona formiraju u jajnicima i pri fiziološkim koncentracijama nemaju specifičane efekte.

 

Zašto se određuje i kod koga ga treba određivati?

Analiza se određuje kod muškaraca kao pomoć u proceni funkcije testisa i određivanju uzroka hormonskog disbalansa, kod muškaraca koji primaju zamensku terapiju testosterona da se prati uspešnost terapije, kao i kod terapije antiantiandrogenima (kod tumora prostate, preranog puberteta, tretmana maljavosti, itd.), kod dečaka da se dijagnostifikuje prerani pubertet ili zakasneli pubertet.

Testosteron se određuje: kod muškaraca koji imaju simptome hormonskog disbalansa,koji dovodi do neplodnosti ili erektilne disfunkcije, kod dečaka za koje se sumnja da prerano ili prekasno ulaze u pubertet, kao i kod muškaraca koji primaju zamensku terapiju testosteronom da se prati uspešnost terapije, kao i kod terapije antiandrogenima.

Kod žena koje imaju muške karakteristike kao što su dubok glas i/ili maljavost, abnormalna krvarenja ili neredovne cikluse i koje imaju problema da ostanu trudne.

Najčeće se  određuje zajedno sa FSH, LH, progesteronom, estardiolom i SHBG-om.

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)

Obrtno vreme: 1 dan

Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.