Pratite nas

Testosteron (polni hormon)

Šifra ME32 Kategorije ,
Vreme izdavanja rezultata: 1 dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Testosteron se koristi kod muškaraca kao pomoć u proceni funkcije testisa i određivanju uzroka hormonskog disbalansa,  kod dečaka da se dijagnostifikuje prerani pubertet ili zakasneli pubertet.

710din

Vađenje krvi

Šta je Testosteron?

Testosteron je androgeni steroidni hormon. Kod muškaraca se gotovo isključivo produkuje u testisima, pod uticajem (LH).

Testosteron podstiče razvoj sekundarnih polnih karakteristika kod muškaraca i služi za održavanje funkcije prostate i seminalnih vezikula. Cirkulišući testosteron uglavnom je vezan za proteine nosioce.

Kod žena se male količine ovog hormona formiraju u jajnicima i pri fiziološkim koncentracijama nemaju specifičane efekte.

 

Zašto se određuje i kod koga ga treba određivati?

Analiza se određuje kod muškaraca kao pomoć u proceni funkcije testisa i određivanju uzroka hormonskog disbalansa, kod muškaraca koji primaju zamensku terapiju testosterona da se prati uspešnost terapije, kao i kod terapije antiantiandrogenima (kod tumora prostate, preranog puberteta, tretmana maljavosti, itd.), kod dečaka da se dijagnostifikuje prerani pubertet ili zakasneli pubertet.

Testosteron se određuje: kod muškaraca koji imaju simptome hormonskog disbalansa,koji dovodi do neplodnosti ili erektilne disfunkcije, kod dečaka za koje se sumnja da prerano ili prekasno ulaze u pubertet, kao i kod muškaraca koji primaju zamensku terapiju testosteronom da se prati uspešnost terapije, kao i kod terapije antiandrogenima.

Kod žena koje imaju muške karakteristike kao što su dubok glas i/ili maljavost, abnormalna krvarenja ili neredovne cikluse i koje imaju problema da ostanu trudne.

Najčeće se  određuje zajedno sa FSH, LH, progesteronom, estardiolom i SHBG-om.

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)
Obrtno vreme: 1 dan

Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi napredne, potpuno automatizovane serološke testove novije generacije:

CMIA (IgG antitela)
CLIA (IgM antitela)
ECLIA (IgG, IgA i IgM antitela)

Ukoliko vam je serološki test na SARS-CoV-2 antitela potreban radi putovanja u inostranstvo, molimo vas da proverite sa ambasadom date zemlje, da li postoji zahtev za posebnom vrstom serološkog testa, kako bi bili sigurni da je zahtevani test u skladu sa testovima dostupnim u Beo-lab laboratorijama.