Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

SHBG

Šifra ME25 Kategorije ,
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

SHBG (sex hormone binding globuline) je protein globulin koji vezuje polne hormone. Proizvodi se u jetri i vezuje se za polne hormone koji se nalaze i kod muškaraca i kod žena (testosteron, dihidrotestosteron  (DHT), estradiol).

1,230.00din

Vađenje krvi
Polni hormoni logo Beo-lab

Šta je SHBG?

(SHBG) je transportni protein za testosteron i estradiol u krvi.

Stepen afiniteta vezivanja SHBG za steroid, od višeg ka nižem, je sledeći: dihidrotestosteron (DHT), testosteron, androstendion, estradiol i estron.

Sinteza i sekrecija SHBG proteina je regulisana estrogenom, testosteronom i negativno regulisana masnim sadržajem jetre i inflamatornim citokinima.

Sniženi serumski nivoi SHBG su udruženi sa stanjima povišenih nivoa androgena ili kada je efekat androgena na ciljne organe prekomeran. To objašnjava polne razlike uočene između muškarca i žene, pogotovu tokom puberteta. Ipak, smanjeni nivoi SHBG su takođe prisutni u zapaljenskom procesu i u slučajevima koji dovode do nagomilavanja masti u jetri, npr. dijeta bogata sa monosaharidima, posebno fruktozom.

Niske serumske koncentracije SHBG mogu biti povezane sa rizikom za kardiovaskularne bolesti, dijabetesom tipa 2, kao i sa karcinomom dojke.

Povišen nivo SHBG se javlja kod starijih muškaraca, a povećane koncentracije SHBG-a se mogu detektovati i kod pacijenata sa hipertireoidizmom i cirozom jetre. Nivo SHBG takođe se povećava prilikom uzimanja oralnih kontraceptiva ili antiepileptika. Trudnice imaju izraženo povišenu koncentraciju SHBG u serumu zbog povećane proizvodnje estrogena.

Kada se određuje SHBG?

Nivoi SHBG u plazmi mogu da posluže kao biomarker za oboljenja sa hroničnom upalom i kao indikator odgovora na sprovedenu antiinflamantornu terapiju.

Određivanje SHBG hormona u krvi se koristi radi:

  • otkrivanja simptoma povezanih sa produkcijom viška androgenih hormona (policistični jajnici, pojačana maljavost tj. hirzuitizam)
  • praćenja efekata hormonske terapije
  • praćenja i otkrivanja uzroka koji dovode do problema u pubertetu
  • procene stepena rizika kod kardiovaskularnih oboljenja
  • procene rizika kod dijabetesa tipa 2

Smanjena koncentracija SHBG često se uočava kod hipotireoidizma, sindroma policističnih jajnika, gojaznosti, hirzutizma, povišenog nivoa androgena, alopecije i akromegalije.

Uzorkovanje

SHBG se radi iz uzorka venske krvi.

Priprema za analizu

Posebna priprema nije potrebna (osim ako vas lekar ne uputi drugačije).

Vreme izdavanja rezultata

Rezultat se izdaje na dnevnom nivou (kroz 24h od momenta uzorkovanja).

Tumačenje dobijenih rezultata

Dobijene rezultate analize SHBG (zajedno sa ostalim analizama hormona) će protumačiti izabrani lekar koji ima uvid u istoriju bolesti pacijenta, kao i razloge zbog kojih je dato testiranje bilo zahtevano.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.