Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Androstendion

Šifra ME34 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Androstendion je steroidni hormon koji se stvara u muškim i ženskim polnim žlezdama, kao i u nadbubrežnim žlezdama, a njegova ključna uloga u organizmu je proizvodnja estrogena i testosterona.

1,490.00din

Vađenje krvi
Imunohemija logo Beo-lab

Šta je Androstendion?

Androstendion je steroid koji služi kao glavni prekursor testosterona i estrona. Njegov klinički značaj potiče od činjenice da je često povišen u slučajevima abnormalnog rasta dlaka (hirzuitizam) i virilizacije (maskulinizacije). Za razliku od androgena koji potiču iz nadbubrežne žlezde (DHEA i DHEA-S), cirkulišući androstendion nastaje i u nadbubrežnoj žlezdi i u ovarijumu. Nivoi u plazmi su u stalnom porastu od 7 godine, zatim postepeno opadaju nakon 3 decenije života. Androstendion pokazuje dnevne varijacije, najviše vrednosti su ujutru, kao i cikličnu varijaciju tokom menstrualnog ciklusa (najviše vrednosti su sredinom ciklusa). Za vreme trudnoće, postoji porast nivoa u plazmi.

Androstendion se pretvara u testosteron ili estron. Za pretvaranje androstendiona u testosteron potreban je enzim 17 beta-hidroksisteroid dehidrogenaza.

Kada se određuje androstendion?

Lekar može zahtevati androstendion test ukoliko želi da proceni funkciju nadbubrežne žlezde, jajnika ili testisa.

Lekar može zatražiti da se proveri status andostendiona (zajedno sa drugim analizama) kod žena koje imaju PCOS (sindrom policističnih jajnika).

Uzorkovanje

Andostendion se radi iz uzorka venske krvi.

Priprema za analizu

Androstendion pokazuje dnevne varijacije (najviše vrednosti su ujutru), kao i cikličnu varijaciju tokom menstrualnog ciklusa (najviše vrednosti su sredinom ciklusa). Posebna priprema nije potrebna (osim ako vas lekar ne uputi drugačije).

Trebalo bi imati na umu da fizičke vežbe mogu imati značajan uticaj na cirkulaciju nivoa androstendiona.

Vreme izdavanja rezultata

Rezultat se izdaje na dnevnom nivou (kroz 24h od momenta uzorkovanja).

Tumačenje dobijenih rezultata

Dobijene rezultate analize androstendion će protumačiti izabrani lekar koji ima uvid u istoriju bolesti pacijenta, kao i razloge zbog kojih je dato testiranje bilo zahtevano.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.