Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Free (slobodni) Testosteron

Šifra ME33 Kategorije ,
Vreme izdavanja rezultata: 8 radnih dana
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Slobodni (free) testosteron je oblik testosterona koji cirkuliše u krvotoku i nije vezan za proteinske nosioce. Za razliku od ukupnog testosterona koji ima SHBG ili albuminske hemijske receptore vezane za njega, slobodni testosteron može delovati kao receptor za bilo koju ćeliju u telu.

1,410.00din

Vađenje krvi
Polni hormoni logo Beo-lab

Šta je free testosteron?

Testosteron je steroidni hormon iz grupe androgena. Testosteron ima anaboličke (gradivne) i virilizirajuće efekte (reguliše proces maskulanizacije u telu).

Anabolički efekti uključuju rast mišićne mase i njihovu dužinu, povećava gustinu kostiju i dužinu, i stimuliše linearan rast i razvoj kosti. Virilizacioni efekti uključuju i sazrevanje polnih organa. Koncentracija testosterona opada postepeno sa godinama.

Merenje slobodnog testosterona tj. nevezane frakcije serumskog testosterona, preporučeno je kao određivanje biološki aktivnog hormona. Nivo slobodnog testosterona raste kod žena sa hiperandrogenizmom (povišena koncentracija muških polnih hormona) udruženim sa hirzutizmom (pojačana maljavost) u prisustvu ili odsustvu policističnih jajnika. Dodatno, određivanje slobodnog testosterona se radi kada je nivo SHBG povećan ili smanjen (hipotireoidizam i gojaznost).

Kada se određuje slobodni testosteron?

Testosteron se određuje:

  • Kod muškaraca koji imaju simptome hormonskog disbalansa (koji dovodi do neplodnosti ili erektilne disfunkcije)
  • Kod dečaka za koje se sumnja da prerano ili prekasno ulaze u pubertet
  • Kod muškaraca koji primaju zamensku terapiju testosteronom da se prati uspešnost terapije, kao i kod terapije antiandrogenima
  • Kod žena koje imaju muške karakteristike kao što su dubok glas i/ili pojačana maljavost, abnormalna krvarenja ili neredovni ciklusi i koje imaju problema sa začećem

Samo merenje slobodnog testosterona omogućava procenu biološki aktivnog hormona. Određivanje slobodnog testosterona preporučuje se za prevazilaženje uticaja izazvanih varijacijama transportnih proteina na ukupnu koncentraciju testosterona. Merenje slobodnog testosterona je indirektan način merenja daleko važnijeg zdravstvenog pokazatelja – nivoa SHBG u krvotoku.

Free testosteron može biti dijagnostički koristan parametar kada nivo ukupnog testosterona ne prati kliničku sliku hipogonadizma.

Uzorkovanje

Slobodni testosteron se radi iz uzorka venske krvi.

Priprema za analizu

Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka.

Vreme izdavanja rezultata

Rezultat se izdaje za 8 radnih dana.

Tumačenje dobijenih rezultata

Dobijene rezultate analize free testosteron (zajedno sa drugim laboratorijskim testovima) će protumačiti izabrani lekar koji ima uvid u istoriju bolesti pacijenta, kao i razloge zbog kojih je dato testiranje bilo zahtevano.

 

 

 

 

 

 

 

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.