Pratite nas

Beta HCG - hormon trudnoće

Šifra ME14 Kategorije ,
Vreme izdavanja rezultata: 1 dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Određivanje nivoa  Beta HCG  služi kao test za potvrdu normalne trudnoće, međutim, može ukazati i na patološku trudnoću ili mogući pobačaj.

860din

Vađenje krvi

Šta je Beta HCG?

Beta HCG (ili humani horioni gonadotropin) je hormon koji u trudnoći produkuje placenta.

Po oplodnji jajne ćelije koncentracija ovog hormona u krvi raste i kreće njegovo izlučivanje urinom. Beta HCG stimuliše produkciju progesterona, u prvom trimestru trudnoće, kako bi se trudnoća normalno održala.

Određivanje nivoa ovog parametra služi kao test za potvrdu normalne trudnoće, međutim, može ukazati i na patološku trudnoću ili mogući pobačaj.

 

Beta HCG za potvrdu trudnoće

Test beta HCG iz krvi za potvrdu trudnoće se može raditi čim izostane ciklus, što bi bilo nekih 12-14 dana od ovulacije.

Nivo hormona raste u prvom tromesečju trudnoće. Obično se vrednosti u prvih 8 nedelja trudnoće udvostručuju svakih 48 h, pa je samim tim serijsko određivanje ovog parametra značajno za praćenje toka trudnoće.

Od 8-10 nedelje se beta HCG obično udvostruči svakog 5-tog dana. Nivo raste sve do 10-te nedelje, a onda lagano opada do 16-te nedelje trudnoće kada ostaje poprilično isti do porođaja.

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)

Obrtno vreme: 1 dan

Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka.

 

SAZNAJ VIŠE

Beta HCG kao hormon trudnoće i tumor marker

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi napredne, potpuno automatizovane serološke testove novije generacije:

CMIA (IgG antitela)
CLIA (IgM antitela)
ECLIA (IgG, IgA i IgM antitela)

Ukoliko vam je serološki test na SARS-CoV-2 antitela potreban radi putovanja u inostranstvo, molimo vas da proverite sa ambasadom date zemlje, da li postoji zahtev za posebnom vrstom serološkog testa, kako bi bili sigurni da je zahtevani test u skladu sa testovima dostupnim u Beo-lab laboratorijama.