Beta HCG kao hormon trudnoće i tumor marker

Tekst napisala: Jelena Ungurjanović Milenković – medicinski biohemičar

Beta HCG (ili humani horioni gonadotropin) je hormon koji u trudnoći produkuje placenta.

Po oplodnji jajne ćelije koncentracija ovog hormona u krvi raste i kreće njegovo izlučivanje urinom. Beta HCG stimuliše produkciju progesterona, u prvom trimestru trudnoće, kako bi se trudnoća normalno održala.

Određivanje nivoa ovog parametra služi kao test za potvrdu normalne trudnoće, međutim, može ukazati i na patološku trudnoću ili mogući pobačaj.

Beta HCG kao tumor marker

Određivanje beta HCG-a, kao tumor markera, takođe ima veliki značaj kod pacijenata sa različitim tipovima gestacionih trofoblastnih bolesti i tumora germinativnih ćelija koji produkuju beta HCG.

Gestacione trofoblastne bolesti nastaju kada sloj ćelija oko embriona koji formira placentu umesto da hrani fetus, produkuje abnormalnu masu ćelija. Većina ovih tumora je dobroćudna, ali kod malog broja žena mogu biti zloćudni. U ove tumore spadaju:

 • Hidatiformne mole – postoje dve vrste ovih mola. Nastaju usled greške pri oplodnji jajne ćelije. U oba slučaja trudnoća ne ide u željenom pravcu i mora biti prekinuta.
 • Invazivne mole – mole koje urastaju u zid materice i moraju biti uklonjene.
 • Horiokarcinomi, placentarni i epiteloidni trofoblastni tumori – jako se retko javljaju.

Tumori germinativnih ćelija mogu nastati iz jajnih ćelija (češće kod mlađih žena) i ćelija testisa kod muškaraca.

Beta HCG test – određivanje nivoa parametra

Ovaj parametar se može određivati iz krvi i urina.

Test iz urina

Testovi iz uzorka urina su možda komforniji za pacijenta pošto se rade u kućnim uslovima, pri čemu bi najbolje bilo da se koristi prvi jutarnji urin, kao najkoncentrovaniji.

Rezultat testa dobijamo kao pozitivan ili negativan. Međutim, prekomerni unos tečnosti može dati lažno negativan rezultat, dok prisustvo krvi u urinu ili nekih lekova može dati lažno pozitivan nalaz.

Test iz krvi

Posebna priprema za test iz uzorka krvi ne postoji. Testovi iz krvi su mnogo osetljiviji jer detektuju mnogo niže vrednosti u odnosu na test iz urina. Rezultat testa iz krvi je tačno određena vrednost nivoa Beta HCG.

Referentne vrednosti

Kod zdravih žena i muškaraca se u krvi detektuje niska koncentaracija ovog hormona, pa su referentne vrednosti za:

 • premenopauzalne žene <1 mIU/ml
 • Žene u menopauzi  <7 mIU/ml
 • Muškarce: < 2mIU/ml

Značaj određivanja Beta HCG

Određivanje nivoa ovog hormona je značajno u sledećim slučajevima:

 1. potvrda trudnoće
 2. poremećaji u trudnoći
 3. kod prisutne molarne trudnoće
 4. kod muškaraca kao tumor marker mogućeg maligniteta
 5. kod praćenja ostalih stanja koja dovode do povišenih vrednosti beta HCG-a

Beta HCG za potvrdu trudnoće

Test beta HCG iz krvi za potvrdu trudnoće se može raditi čim izostane ciklus, što bi bilo nekih 12-14 dana od ovulacije.

Nivo hormona raste u prvom tromesečju trudnoće. Obično se vrednosti u prvih 8 nedelja trudnoće udvostručuju svakih 48 h, pa je samim tim serijsko određivanje ovog parametra značajno za praćenje toka trudnoće.

Od 8-10 nedelje se beta HCG obično udvostruči svakog 5-tog dana. Nivo raste sve do 10-te nedelje, a onda lagano opada do 16-te nedelje trudnoće kada ostaje poprilično isti do porođaja.

Beta HCG kao skrinih test poremećaja u trudnoći

Određivanje ovog hormona zajedno sa alfafetoproteinom ulazi u standardni skrining hromozomskih anomalija (Triple test).

Kada se maksimalne vrednosti beta HCG-a dostižu pre 8 nedelje trudnoće ili beta HCG nema tendenciju udvostručavanja za 48 h, obično se trudnoća ne razvija u dobrom pravcu, bilo da se radi o materičnim ili vanmateričnim trudnoćama.

Kod vanmateričnih trudnoća vrednosti beta HCG-a su obično niže nego kod normalnih trudnoća i nema dupliranja za 48 h.

Svaka trudnoća je individualna, pa se nalaz beta HCG-a dopunjuje ultrazvučnim pregledom kod ginekologa koji prati trudnoću.

Posle porođaja ili prekida trudnoće, vrednost ovog hormona se vraća na normalu. Ovo je opet individualno, pa u prve dve nedelje posle porođaja vrednosti beta HCG-a brzo padaju, a onda sporije da bi se do 6 nedelja od porođaja vratile na vrednosti pre trudnoće.

Beta HCG kod prisutne molarne trudnoće

Kod pacijentkinja sa molarnom trudnoćom, serijsko određivanje ovog parametra je od velikog značaja.

Mole mogu biti kompletne i parcijalne. Kompletne mole nastaju kada je jajna ćelija prazna, tj. nema majčinog genetskog materijala i samim tim nema fetusa, ali se množe ćelije posteljice.

Parcijalne mole nastaju kada dva spermatozoida oplode jednu jajnu ćeliju, pa imamo višak genetskog materijala, što dovodi do abnormalnog razvoja fetusa.

Kod malog procenta žena sa molarnom trudnoćom se može razviti horiokarcinom. Ovi tumori produkuju velike količine beta HCG-a, vrednost ostaje duže povišena i nivo ne pada normalno kao u trudnoći, već varira.

Posle uklanjanja mole, kod oko 40 % pacijentkinja se za 8 nedelja nivo beta HCG-a vrati na normalu, kod oko 55 % za 9-22 nedelje, a kod onih kod kojih se zadržava i preko 22 nedelje, neophodno je praćenje i godinu dana posle normalizacije nivoa beta HCG-a.

Povišene vrednosti Beta HCG kod muškarca

Kada se kod muškaraca nađu povišene vrednosti beta HCG-a u serumu, to je obično znak maligniteta.

Tumori testisa germinativnog porekla mogu biti seminomi i neseminomi. Kod 40-50% pacijenata sa neseminomom i 20-40 % pacijenata sa seminomom uočava se porast beta HCG-a. U ovom slučaju beta HCG služi kao pomoć u postavljanju dijagnoze, ali i praćenju stanja pacijenata posle hiruške intervencije ili terapije.

Pad vrednosti beta HCG-a značio bi da pacijent reaguje dobro na terapiju, dok bi povišen nivo značio da se bolest vratila ili da terapija nije odgovarajuća.

Takođe, treba napomenuti da pacijenti koji prate terapijski efekat, treba da se uvek kontrolišu na istom tipu analizatora, testom istog proizvođača, odnosno u istoj laboratoriji.

Ostala stanja koja dovode do povišenih vrednosti Beta HCG

Povišene vrednosti sreću se i kod:

 • višeplodnih trudnoća (vrednosti znatno više nego kod jednoplodnih),
 • eklampsije,
 • nekih tumora kao: tumor dojke, jetre, bubrega, adrenalni tumor, tumor pankreasa, gastrointestinalni tumor,
 • nekih nemalignih stanja: ciroza jetre, inflamatorna oboljenja creva, ulkus duodenuma

Beta HCG test cena

Ovaj test možete uraditi u svim Beo-lab laboratorijama širom Srbije. Zakazivanje nije potrebno.

Cena testa:

 1. Hormon Beta HCG – cena 860 dinara.
 2. Hormon free Beta HCH – 1210 dinara.

Test se nekada radi rutinski kako bi se isključila trudnoća pre dijagnostičkih metoda ili upotrebe lekova koji bi mogli da naškode plodu.

Kod trudnica jedan mali deo beta HCG-a cirkuliše u krvi kao slobodan, to je takozvani free Beta HCG. Upravo ova frakcija beta HCG-a u krvi majke zajedno sa PAPP -A ulazi u standardni skrining Daunov (Down) sindoma u prvom tromesečju trudnoće (Double test).

SAZNAJ VIŠE:

VERACITY NIPT panel.

VERAgene NIPT Panel.

Reference:

https://labtestsonline.org/tests/pregnancy-test-hcg

http://www.clinlabnavigator.com/human-chorionic-gonadotropin-tumor-marker.html

https://www.mayocliniclabs.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/61718

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532950/

Datum objave 10.6.2020

Ukoliko vam se sviđa članak, podelite ga sa prijateljima.

beolab-white-180

Ako se vratimo u istoriju i pogledamo unazad, sve značajne kompanije u svetu su krenule sitnim koracima, kombinujući viziju, upornost, strpljenje, šanse i inovacije.

Istorija razvoja Beo-lab laboratorija u tom smislu, nije izuzetak.

Vraćamo se unazad samo da bi videli koliko nas je fokus na srce Beo-Laba odveo napred.
Srce naše kompanije su pacijenti i njihove potrebe iz oblasti laboratorijske dijagnostike.

Beo-lab laboratorije, Medicover/Synevo , pripadajući logotip i sve povezane Beo-lab marke su registrovani zaštitni znakovi kompanije Beo-lab laboratorije. Sve oznake trećih strana - ® i ™ - vlasništvo su njihovih vlasnika. © 2000-2019 Beo-lab laboratorije. Sva prava zadržana