Pratite nas

Priprema pacijenta za davanje uzorka krvi

Priprema pacijenta za davanje uzorka krvi

Kako bi vaši laboratorijski rezultati bili pouzdani, neophodno je da se adekvatno pripremite i uputite u procedure pripreme pre davanja uzorka krvi na analizu. Naša uloga je da vam pomognemo u tome.

5 važnih pravila kod priprema pacijenta za davanje uzorka krvi

  • 12 sati od uzimanja poslednjeg obroka je potrebno da protekne pre odlaska u laboratoriju i davanja uzorka krvi za analizu.
  • 24h pre uzorkovanja izbegavati intenzivnu fizičku aktivnost;
  • 1 sat pre uzorkovanja krvi bez cigareta;
  • Preporuka je da se vađenje krvi obavi u jutarnjim časovima do 7h – 10h;
  • informišite stučno lice na prijemu o upotrebi insulinskih preparata, lekova i dijetetskih proizvoda i dr. lekova.

Odgovori na najčešća pitanja vezana za pripremu kod davanja uzorka krvi

Da li smem da jedem pre uzorkovanja krvi?

Uzimanje uzorka krvi je za većinu analiza ujutru, na prazan stomak, nakon što je proteklo 12 sati od uzimanja poslednjeg obroka.

Ovo je neophodno zato što uzimanje hrane pred vađenje krvi dovodi po porasta koncentracije glukoze, holesterola, triglicerida, proteina, gvožđa i drugih metabolita.

Da li smem da uzmem pred dolazak na uzorkovanje redovnu terapiju?

U cilju dobijanja verodostojnog rezultata obavezno informišite tehničara na prijemu laboratorije o terapiji koju koristite, jer ista može uticati na rezultate testiranja . Ovo se naročito odnosi na terapiju gvožđem, vitaminskim preparatima, hormonsku terapiju i dr.

Za pacijente koji su na oralnoj ANTIKOAGULANTNOJ TERAPIJI preporučuje se vađenje krvi u jutarnjim časovima pre uzimanja uobičajene terapije uz obaveznu konsultaciju sa lekarom koji je propisao terapiju. Ovo važi i za pacijente koji su na bilo kojoj drugoj dugotrajnoj terapiji.

Bez intenzivne fizičke aktivnosti dan pre i neposredno pre uzorkovanja

Dan pre vađenja krvi trebalo bi izbegavati veću fizičku aktivnost, zato što utiče na povećanje nivoa pojedinih enzima (pre svega CK i LDH).

Davanje uzorka za određivanje parametara prolaktin, kortizol, ACTH, kateholamini mora izvesti u stanju potpune relaksacije i mirovanja u periodu od 20-30 minuta. Ovo su takođe parametri koji pokazuju izrazito dnevno variranje, te vreme i profil za vađenje krvi i njihovo određivanje treba da odredi vaš ordinirajući lekar.

Koliko vode smem da popijem pre vađenja krvi?

Ako budete dobro hidrirani, laborantu koji vrši uzorkovanje, olakšaćete pronalazak vene, koju će biti istovremeno i lakše pronaći i pristupiti joj.

Idealno bi bilo da počnite da pijete više tečnosti dan ili dva pre vađenja krvi. Prevelike količine tečnosti nisu potrebne. Većinom se preporučuje da odrasla osoba unesete oko 2l vode dnevno za dobro zdravlje, što je dovoljno za uzimanje uzorka krvi.

Priprema pacijenta za uzimanje uzorka krvi

Šta mogu da očekujem tokom postupka uzorkovanja krvi?

Krv se izvlači iz vene, obično iz vaše ruke. Pre nego što je igla ubačena, elastična traka oko nadlaktice pomaže da se vene na toj ruci napune krvlju, a mesto uboda se očisti antiseptikom.

Nakon umetanja igle, mala količina krvi se sakuplja u bočicu ili špric. Nadvezica se zatim ukloni da bi se obnovila cirkulacija, a krv i dalje teče u bočicu. Jednom kada se sakupi dovoljno krvi, igla se uklanja i mesto uboda se prekriva  komadom sterilne vate uz pritisak na mesto uboda.

Ovaj relativno bezbolan postupak uzimanja uzorka krvi obično traje svega nekoliko minuta.

Preporuka je da se nakon uzorkovanja krvi ruka drži ispružena narednih 3-5 minuta uz pritisak palca na mesto uboda, kako bi se uspešno zaustavilo krvarenje i izbeglo stvaranje modrice na mestu uboda.

Ukoliko vas zanima cena nekog od naših laboratorijskih testova jednostavno je pronađite u našem online cenovniku.

Pronađite vama najblžu Beo-lab laboratoriju.

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi napredne, potpuno automatizovane serološke testove novije generacije:

CMIA (IgG antitela)
CLIA (IgM antitela)
ECLIA (IgG, IgA i IgM antitela)

Ukoliko vam je serološki test na SARS-CoV-2 antitela potreban radi putovanja u inostranstvo, molimo vas da proverite sa ambasadom date zemlje, da li postoji zahtev za posebnom vrstom serološkog testa, kako bi bili sigurni da je zahtevani test u skladu sa testovima dostupnim u Beo-lab laboratorijama.