Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.
Biohemijska laboratorija. Feritin test analiza.

FERITIN – važan u dijagnostici anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa

Nivo feritina je pokazatelj nivoa gvožđa koje se skladišti u organizmu, otuda je vrlo značajan u dijagnozi anemije prouzrokovane nedostatkom gvožđa u organizmu.

Nizak nivo feritina može biti rani pokazatelj da je nivo gvožđa u organizmu u opadanju. Nekada prođe i više nedelja pre nego što uobičajeni laboratorijski parametri krvne slike ( kao što je niska vrednost hemoglobina) ukažu na problem sa gvožđem i sa postojanjem anemije.

Nizak nivo feritina, samim tim i gvožđa u krvi, može dovesti do simptoma pojačanog opadanja kose, takozvanog kratkog daha kada se osoba češće i više umara i pri laganim fizičkim aktivnostima,zatim hroničnog umora i dr.

Tokom razgovora sa našom magistrom medicinske biohemije Janom Vukadin saznali smo više o feritinu, tako da ćemo u ovom tekstu pričati o tome :

Šta je feritin i koja je njegova uloga u organizmu?

Feritin je protein koji predstavlja depo gvožđa u organizmu. Feritin vezuje gvožđe i skladišti ga u jetri, slezini, ćelijama koštane srži.

Gvožđe je potrebno telu za proizvodnju eritrocita tj. crvenih krvnih zrnaca. Zahvaljujući gvožđu u eritrocitima sve ćelije u našem organizmu se snabdevaju kiseonikom koji je neophodan za njihov opstanak, kao i za funkcionisanje svih tkiva i organa.

Najveći deo gvožđa koji putem hrane ili na drugi način unesemo u organizam, koristi se za proizvodnju hemoglobina koji prenosi kiseonik, dok se preostala količina gvožđa skladišti kao feritin. 

Feritin je rezervoar gvožđai može vrlo brzo, po potrebi, da oslobodi gvožđe u krvotok koje onda postaje dostupno drugim tkivima i organima.

TIBC i UIBC su parametri koji služe za procenu količine gvožđa koje se transportuje kroz krv.

Gvožđe se transportuje putem krvi vezan za transportni protein transferin.

Serumsko gvožđe je nivo gvožđa koje cirkuliše u krvi vezano upravo za transferin. Transferin transportuje gvožđe kroz krv i dostavlja ga ćelijama na korišćenje (pre svega ćelijama koštane srži za sintezu hemoglobina).

Iz tog razloga, uz feritin su i UIBC, TIBC, kao i transferin važni laboratorijski parametri u dijagnozi anemije i sastavni su deo Osnovnog panela za anemiju i Proširenog panela za anemiju.

Koji su simptomi niskog feritina i gvožđa?

Nizak nivo feritina, samim tim i gvožđa u krvi, može dovesti do brojnih simptoma poput:

 • Pojačanog opadanja kose,
 • Zamor već pri laganim fizičkim aktivnostima,
 • Hroničnan umor,
 • Može se javiti i poremećaj u radu štitne žlezde.

Mnogi od ovih simptoma se neretko povezuju sa brzim načinom i stilom života, ali jako je važno da posetite svog izabranog lekara radi uzimanja kompletne anamneze i po potrebi, za dobijanje uputa za potrebne laboratorijske analize.

Kako su metabolizam gvožđa i feritina povezani?

Snižene vrednosti gvožđa u krvi

Feritin i gvožđe funkcionišu po principu pozitivne povratne sprege.

Kada su količine slobodnog gvožđa u krvi iz bilo kog razloga snižene, dolazi do njegovog otpuštanja iz feritina u krvotok kako bi organizam brzo obezbedio gvožđe koje mu nedostaje. Ovo vodi ka sniženju zaliha gvožđa i nivo feritina opada.

Ako postoji hroničan nedostatak gvožđa u organizmu i rezerve feritina se mogu tokom vremena potrošiti što dovodi do smanjene proizvodnje hemoglobina i do pojave anemije.

Otuda, pri uobičajnoj analizi krvne slike može se desiti da je nivo hemoglobina u krvi u okviru referentnih vrednosti ( 119-157 g/L za žene i 138-175 g/L za muškarce ) ali da je nivo feritina nizak. Nizak nivo feritina gotovo uvek ukazuje na postojanje anemije usled deficita gvožđa i da je potrebno obnoviti (izgubljenu) količinu gvožđa u organizmu.

Povišene vrednosti gvožđa u krvi

Sa druge strane, ukoliko je količina gvožđa u krvi povišena, dolazi do njegovog taloženja u tkivima pa nivo feritina raste, što može biti uzrok oštećenja brojnih organa i pojave stanja poput hemohromatoze. Organi poput jetre, pankreasa, srca i kože su najčešće pogođenii taloženjem viška gvožđa koje se nagomilava u ćelijama.

Feritin je važan i za dijagnozu hemohromatoze – bolesti koja se javlja usled poremećaja metabolizma gvožđa kada dolazi do taloženja gvožđa u organizmu.

Nasledna hemohromatoza je genetički uslovljeno oboljenje koje dovodi do poremećaja metabolizma gvožđa.

Akumulacija gvožđa dovodi do ozbiljnog oštećenja pogođenih organa, a manifestuje se pojavom ciroze jetre, dijabetesa, artritisa i kardiomiopatija.  

Značaj gvožđa i njegova uloga u organizmu

Gvožđe ima glavnu ulogu u transportu kiseonika (putem hemoglobina), pružajući na taj način dovoljno energije svim organima i tkivima za njihovo pravilno funkcionisanje.

Pored toga, gvožđe omogućava transport i privremeno čuvanje kiseonika i u mišićnim tkivima, kao sastavni deo proteina mioglobina.

Takođe, gvožđe je mineral značajan za obavljanje mnogih fizioloških funkcija, kao što su rast i razvoj, reprodukcija, sinteza DNK, enzimski katalizovane reakcije, sinteza pojedinih hormona i vezivnih tkiva itd.

Gvožđe u organizam unosimo putem ishrane, kao i adekvatnom suplementacijom.

Lisnato zeleno povrće poput brokolija, spanaća, blitve, zatim cvekla, orašasti plodovi, žumance jajeta ili crveno meso-samo su neke od namirnica koje su bogate mineralom gvožđem.

Apsorpciju gvožđa povećava vitamin C pa ćete vrlo često čuti od svog izabranog lekara da je odlično da recimo preparat gvožđa ( kao dodatak ishrani) popijete uz ceđeni sok od pomorandže.

S druge strane, kalcijum i polufenoli iz mahunarki, mleka, mlečnih prozvoda, žitarica će dovesti do smanjene apsorpcije gvožđa u digestivnom traktu zbog stvaranja helata sa gvožđem.

Često je deficit gvožđa praćen i nedostatkom drugih vitamina i minerala u organizmu koji su neophodni za njegovu apsorpciju u tankom crevu.

Tako da ako se utvrdi nedostatak gvožđa uz prisustvo čestih akutnih infekcija predlažemo vam da proverite i nivo minerala i vitamina poput vitamina D, vitamina B12, folnu kiselinu, cinka i/ili drugih parametara po preporuci vašeg izabranog lekara. 

anemija

Više o uzrocima anemije možete pročitati u našem članku „ Anemija, simptomi, uzroci i dijagnostika“.

Koji su uzročnici hroničnog nedostatka gvožđa u organizmu?

Do niskog sadržaja gvožđa u krvi može dovesti smanjena apsorpcija (unos) ovog minerala ili je posledica hroničnog gubitka krvi iz organizma.

Različita stanja koja dovode do krvarenja – hemoroidi, čir na želucu, polipi na debelom crevu mogu dovesti do hroničnog gubitka gvožđa iz organizma. Takođe, ishrana siromašna namirnicama bogatim gvožđem može dovesti do deficita ovog minerala.

Kod žena se vrlo često razvija anemija usled povećanog gubitka gvožđa kao posledica obilnih menstrualnih ciklusa. Feritin može biti snižen i u trudnoći. U svim ovim stanjima, kao posledica sniženog cirkulišućeg gvožđa, prazne se depoi i opada nivo feritina.

Feritin je takođe poznat i kao pozitivni reaktant akutne faze. To znači da se njegova koncentracija povećava kod različitih inflamatornih procesa poput infekcija, zapaljenja, autoimunih bolesti.

Takođe, kod postojanja oštećenja ćelija jetre (hepatitis, toksični agensi, alkoholizam), feritin se oslobađa iz oštećenih ćelija i njegov nivo u krvi raste bez obzira što je ukupna količina gvožđa u krvi normalna.

Pored feritina, i protein CRP je povišen kod brojnih inflamatornih procesa a najveći značaj određivanja ovog parametra jeste diferencijacija virusnih od bakterijskih infekcija jer je CRP povišen kod infekcija izazavanih bakterijama.

CRP

Više o CRP možete pročitati u tekstu „CRP- u dijagnostici upalnog procesa“.

Laboratorijski testovi za utvrđivanje postojanja anemije usled deficita gvožđa

Uzorkovanje:

Feritin se u laboratorijskim uslovima određuje u jutarnjim časovima iz uzorka venske krvi. Za pouzdane i tačne rezultate neophodna je pravilna priprema.

Krv se uzorkuje u jutarnjim satima nakon 10 -12 h gladovanja. Trebalo bi izbegavati intenzivnu fizičku aktivnost pre uzorkovanja krvi jer ona povećava nivo feritina. 

Alkohol, radioaktivna sredstva, hrana bogata gvožđem neposredno pred vađenje krvi takođe mogu biti uzrok povišenog nivoa feritina u krvi.

Određivanje feritina bi trebalo izbegavati i u periodu kada pacijent ima neki inflamatorni proces kao i kada je pacijent na terapiji prepartima gvožđa, jer to sve utiče na dobijanje preciznih i pouzdanih rezultata analize feritina.

Za više informacija oko pripreme za uzorkovanje krvi pročitajte uputstvo „Priprema pacijenta za uzimanje uzorka krvi“

feritin analiza

Referentne vrednosti feritina:

Feritin se kreće u okviru referentnih vrednosti 30-150 ng/ml. Vrednost Feritina < 30 ng/ml dijagnostički je pokazatelj apsolutnog nedostatka gvožđa.

Laboratorijski testovi za dijagnozu anemije:

U cilju postavljanja konačne dijagnoze anemije od strane izabranog lekara, preporučuju se sledeće laboratorijske analize:

 • Kompletna krvna slika
 • Gvožđe
 • TIBC
 • UIBC
 • Feritin
 • Transferin
 • Folati (folna kiselina)
 • Vitamin B12

Paneli analiza za anemiju u Beo-lab laboratorijama

U Beo-lab laboratorijama je stručni tim medicinskih biohemičara kreirao dva panela značajna u dijagnozi anemije. Osnovni panel za anemiju uključuje:

 • Kompletnu krvnu sliku
 • Gvožđe
 • UIBC
 • TIBC
 • Feritin

TIBC i UIBC su parametri koji služe za procenu količine gvožđa koje se transportuje kroz krv.

 Prošireni panel za anemiju obuhvata:

 • Kompletnu krvnu sliku
 • Gvožđe
 • Transferin
 • Feritin
 • Folate
 • Vitamin B12.

TIBC= UIBC+ serumsko gvožđe. Serumsko gvožđe je nivo gvožđa koje cirkuliše u krvi vezano upravo za transferin. Ovo je osnovni razlog zašto se paramrtri UIBC i TIBC ne određuju pojedinačno u okviru proširenog panela za anemiju,već isključivo transferin.

Paneli za anemiju su vam dostupni u svim Beo-lab laboratorijama širom Srbije.

Rezultati analiza su gotovi u okviru istog dana.

Ukoliko Vam se sviđa članak podelite ga sa prijateljima.

Facebook
LinkedIn
Podeli na mrežama:
Facebook
LinkedIn

Najnovije objave

Preventivni paneli

Beo-lab tim odgovara na vaša pitanja

Poruči analize onlajn i ostvari popust od 10%

Samo u Beo-lab laboratorijama laboratorijske analize možete poručiti onlajn.

 • Prednost pri dolasku u laboratoriju
 • Obavite konsultacije pri izboru analiza
 • Kupite testove svojim članovima porodice