Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Anemija – osnovni panel

Šifra PRF71 Kategorija

Kratak opis analize

Osnovni panel za anemiju obuhvata KKS, Gvožđe,UIBC, TIBC i Feritin. Simptomi anemije Za analizu je potreban uzorak venske krvi. Priprema za uzorkovanje je važna

1,885.00din

Muči vas hroničan umor, osećaj slabosti i malaksalosti? Povezujete li ove tegobe sa ubrzanim životnim stilom i stresom? Ne zaboravite, ovo su su i glavni simptomi anemije i nedostatka gvožđa.

Stručni tim medicinskih biohemičara Beo-lab laboratorij, kreirao je dva panela značajna u dijagnozi anemije, Osnovni panel za anemiju i Prošireni panel za anemiju.

Osnovni panel za anemiju uključuje 5 parametara:

 

Feritin je rezervoar gvožđa i može vrlo brzo, po potrebi, da oslobodi gvožđe u krvotok koje onda postaje dostupno drugim tkivima i organima.

TIBC i UIBC su parametri koji služe za procenu količine gvožđa koje se transportuje kroz krv.

Gvožđe se transportuje putem krvi vezan za transportni protein transferin.

Serumsko gvožđe je nivo gvožđa koje cirkuliše u krvi vezano upravo za transferin. Transferin transportuje gvožđe kroz krv i dostavlja ga ćelijama na korišćenje (pre svega ćelijama koštane srži za sintezu hemoglobina).

Iz tog razloga, uz feritin su i UIBC, TIBC, kao i transferin važni laboratorijski parametri u dijagnozi anemije i sastavni su deo Osnovnog panela za anemiju i Proširenog panela za anemiju.

Uzorkovanje:

Za uzorkovanje potreban je uzorak venske krvi, a za pouzdane i tačne rezultate analiza neophodna je pravilna priprema.

Krv se uzorkuje u jutarnjim satima nakon 10 -12 h gladovanja. Trebalo bi izbegavati intenzivnu fizičku aktivnost pre uzorkovanja krvi jer ona povećava nivo feritina u krvi.

Alkohol, radioaktivna sredstva, hrana bogata gvožđem neposredno pred vađenje krvi takođe mogu biti uzrok povišenog nivoa određenih parametara.

Uzorkovanje bi trebalo izbegavati i u periodu kada pacijent ima neki inflamatorni proces kao i kada je pacijent na terapiji prepartima gvožđa, jer to sve utiče na dobijanje preciznih i pouzdanih rezultata analiza.

Za više informacija oko pripreme za uzorkovanje krvi pročitajte uputstvo „Priprema pacijenta za uzimanje uzorka krvi“

Paneli za anemiju su vam dostupni u svim Beo-lab laboratorijama širom Srbije.

Rezultati analiza su gotovi u okviru istog dana. Zakazivanje nije potrebno.

Predlažemo vam da pročitate tekst Anemija – simptomi, uzroci i dijagnostika“.

Kao i više o feritinu u tekstu Feritin – važan u dijagnostici anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa“.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.