Call Centar:
Pratite nas
Call Centar +381 11 36 22 888

Kompletna krvna slika

Šifra HE07 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Kompletna krvna slika (krvna slika sa leukocitarnom formulom) koristi se u cilju utvrđivanja opšteg zdravstvenog stanja, za skrining, dijagnozu i praćenje niza oboljenja koja utiču na pojedine ili sve elemente krvne slike, kao što su infekcije, zapaljenska stanje, anemije, poremećaji koagulacije i maligna obolenja.

320.00din

Vađenje krvi
Hematologija logo Beo-lab

Šta je Kompletna krvna slika – KKS?

Kompletna krvna slika je grupa testova kojim se određuje:

  • broj leukocita i leukocitarana formula
  • broj eritrocita
  • broja trombocita
  • koncentracija hemoglobina
  • hematokrit (predstavlja odnos krvnih ćelija prema krvnoj plazmi)
  • eritrocitni indeksi:MCV-prosečna veličina eritrocita, MCH-prosećna količina hemoglobina u eritrocitima, MCHC-prosečna koncentracija hemoglobina u eritrocitima

 

Šta je leukocitarna formula?

Leukocitarna formula predstavlja prikaz ukupnog i procentualnog broja pet glavnih tipova leukocita: neutrofila (neutrofilni granulociti), limfocita, monocita, eozinofila (eozinofilni granulociti) i bazofila (bazofilni granulociti) i uvek se prikazuje sa ukupnim brojem leukocita.

 

Kada se preporučuje analiza Kompletna krvna slika (sa leukocitarnom formulom)?

Kompletna krvna slika  koristi se u cilju utvrđivanja opšteg zdravstvenog stanja, za skrining, dijagnozu i praćenje niza oboljenja koja utiču na pojedine ili sve elemente krvne slike, kao što su infekcije, zapaljenska stanja, anemije, poremećaji koagulacije i maligna oboljenja.

Kompletna krvna slika (sa leukocitarnom formulom) se određuje osobama koje vrše rutinski medicinski pregled, osobama koje imaju znakove i simptome oboljenja koja utiču na elemente krvne slike, osobama koje primaju terapiju za koju se zna da utiče na parametre krvne slike (hemoterapija ili radioterapija) i kao deo pripreme pred operacije ili druge invazivne procedure.

Leukocitarna formula i ukupni leukociti su sastavni deo kompletne krvne slike i ciljano se koriste u dijagnostici i praćenju terapije kod infekcija, zapaljenjskih stanja, oboljenja koja pogađaju imunološki sistem.

Eritrociti, hemoglobin, hematokrit i eritrocitni indexi su sastavni deo kompletne krvne slike i ciljano se koriste u dijagnostici i praćenju terapije oboljenja ili stanja koja utiču na eritrocite (anemije ili policitemije) da se proceni ozbiljnost ovih stanja i prati odgovor na terapiju.

Trombociti (krvne pločice) su sastavni deo kompletne krvne slike i ciljano se koriste u dijagnostici i praćenju terapije oboljenja ili stanja koja utiču na trombocite (poremećaji krvarenja, bolesti koštane srži ili drugi oboljenja).

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: puna venska krv (odrasli), puna kapilarna krv uzeta iz prsta (odrasli, deca) ili pete (novorođenčad).
Obrtno vreme: 1 dan

Posebna priprema nije potrebna, tako da se uzorak može uzeti u bilo koje doba dana.

Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka.

 

SAZNAJ VIŠE 

 

Saznajte sve o analizi krvi, tumačenju rezultata, pripremi za vađenje krvi i referentnim vrednostima

Analiza krvi

 

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.

polno prenosive bolesti
POTREBAN VAM JE ANTIGEN TEST ZBOG PUTOVANJA?​

Poručite ga putem e-laboratorije ili dođite direktno u jednu od tri laboratorije u Beogradu u kojima se vrši uzorkovanje: Resavska 60, Ratka Mitrovića 148 i Pjarona de Mondezira 30/5.
Proverite radno vreme lokacija na kojima je dostupan brzi Antigen test na COVID-19.
Prilikom dolaska u laboratoriju, ponesite sa sobom popunjen ANTIGEN UPITNIK i ubrzajte proceduru uzorkovanja.
Rezultat brzog antigen testa (SARS-Cov-2 rapid test) u Beo-lab laboratorijama sadrži i QR code, koji vam omogućava da jednostavno u svakom trenutku imate brz pristup vašem rezultatu antigen testa i po potrebi ga pokažete nadležnoj osobi, prilikom prelaska granice tokom putovanja. 

YOU NEED AN ANTIGEN TEST FOR TRAVEL?

Order via E-labs or come directly to one of the three Beo-lab laboratories in Belgrade where the antigen test is available: Resavska 60, Ratka Mitrovića 148, and Pjarona de Mondezira 30/5.
Check the working hour of locations in Belgrade where COVID-19 antigen testing is available.
Please, bring a completed ANTIGEN QUESTIONNAIRE with you and make faster the sampling procedure.

The result of the Antigen test (SARS-Cov-2 rapid test) in Beo-lab laboratories contains a QR code, which allows you to have quick access to your antigen test result at any time and show it to the responsible officer when crossing the border.