Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

aPTT

Šifra HE18 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

aPTT – Aktivirano parcijalno tromboplastinsko vreme je test koji služi za procenu sposobnosti krvi da pravilno koaguliše.

350.00din

Vađenje krvi
Hematologija logo Beo-lab

Šta je aPTT – Aktivirano parcijalno tromboplastinsko vreme?

aPTT – Aktivirano parcijalno tromboplastinsko vreme je test koji služi za procenu sposobnosti krvi da pravilno koaguliše.

 

Zašto se određuje i kod koga ga treba određivati?

aPTT – Aktivirano parcijalno tromboplastinsko vreme se koristi u dijagnostici i praćenju poremećaja hemostaze (nedostatak faktora koagulacije VIII, IX, XI, XII i prisustvo inhibitora koagulacije), za praćenje terapije nefrakcionisanim heparinom i kao deo skrininga pred operacije ili druge invazivne procedure.

aPTT – Aktivirano parcijalno tromboplastinsko vreme se određuje osobama koje imaju neobjašnjiva krvarenja, neobjašnjive tromboze, osobama koje su na terapiji nefrakcionisanim heparinom, kod žena koje su imale višestruke pobačaje i kao deo pripreme pred operacije ili druge invazivne procedure kada se radi zajedno sa protrombinskim vremenom.

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: citratna plazma (venska krv)

Obrtno vreme: 1 dan

Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.