Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

APCR (rezistencija na aktivirani protein C)

Šifra HE39 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 7 radnih dana
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

APCR (rezistencija na aktivisani protein C) se koristi kao pomoć u dijagnostici poremećaja tromboza, a kod osoba ženskog pola u cilju otkrivanja uzroka višestrukih pobačaja i komplikacija u trudnoći.

2,590.00din

Vađenje krvi
Hematologija logo Beo-lab

Šta je APCR (rezistencija na aktivirani protein C)?

APCR (rezistencija na aktivisani protein C) je test kojim se procenjuje sposobnost aktiviranog proteina C da učastvuje u regulaciji procesa koagulacije krvi kao antikoagulans.

 

Zašto se određuje i kod koga se treba određivati?

APCR (rezistencija na aktivisani protein C) se koristi kao pomoć u dijagnostici poremećaja tromboza, a kod osoba ženskog pola u cilju otkrivanja uzroka višestrukih pobačaja i komplikacija u trudnoći. U obe situacije određuje se sa ostalim parametrima stečenih trombofilija ( protein C, protein S, lupus antikoagulans, antitrombin, PAI, beta-2-glikoprotein antitela, antifosfolipidna antitela i antikardiolipinska antitela).

APCR (rezistencija na aktivisani protein C) se određuje osobama koji su imale jednu ili višestruku trombozu, osobama koje imaju porodičnu istoriju dubokih venskih tromboza kao i osobama ženskog pola žena koje su imale višestruke pobačaje i/ili komplikacije u trudnoći.

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: citratna plazma (venska krv)

Obrtno vreme: do 7 dana

 

NAPOMENE:

Osobe koje su imale trombozu moraju da prate uputstva svog lekara, pošto je potrebno da prođe neko vreme od nastanka trmboze pre nego pristupe određivanju APCR.

Osobe koje primaju antikoagulantnu terapiju takođe moraju da prate uputstva svog lekara pre nego što pristupe određivanju APCR pošto je potrebno prekinuti terapiju na neko vreme.

Osobe koje nisu imale tromboze i/ili ne primaju antikoagulantnu terapiju nemaju posebnu pripremu.

 

Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka.

 

SAZNAJ VIŠE

Zašto je važna dijagnoza trombofilije kod planiranja potomstva?

 

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.