Pratite nas

Anemije prošireni panel

Šifra PRF72 Kategorija

Kratak opis analize

Prošireni panel analiza za anemiju. KKS, feritin gvožđe, transferin, Folati Viramin B12. Za uzorkovanje potreban je uzorak venske krvi. Priprema za uzorkovanje

4,205din

Muči vas hroničan umor, osećaj slabosti i malaksalosti? Povezujete li ove tegobe sa ubrzanim životnim stilom i stresom? Ovo su su i glavni simptomi anemije i nedostatka gvožđa.

U Beo-lab laboratorijama je stručni tim medicinskih biohemičara kreirao je dva panela značajna u dijagnozi anemije, Osnovni panel za anemiju i Prošireni panel za anemiju.

 Prošireni panel za anemiju obuhvata:

TIBC i UIBC su parametri koji služe za procenu količine gvožđa koje se transportuje kroz krv.

TIBC= UIBC+ serumsko gvožđe. Serumsko gvožđe je nivo gvožđa koje cirkuliše u krvi vezano upravo za transferin. Ovo je osnovni razlog zašto se paramrtri UIBC i TIBC ne određuju pojedinačno u okviru proširenog panela za anemiju,već isključivo transferin.

Uzorkovanje:

Za uzorkovanje potreban je uzorak venske krvi, a za pouzdane i tačne rezultate analiza neophodna je pravilna priprema.

Krv se uzorkuje u jutarnjim satima nakon 10 -12 h gladovanja. Trebalo bi izbegavati intenzivnu fizičku aktivnost pre uzorkovanja krvi jer ona povećava nivo feritina u krvi.

Alkohol, radioaktivna sredstva, hrana bogata gvožđem neposredno pred vađenje krvi takođe mogu biti uzrok povišenog nivoa određenih parametara.

Uzorkovanje bi trebalo izbegavati i u periodu kada pacijent ima neki inflamatorni proces kao i kada je pacijent na terapiji prepartima gvožđa, jer to sve utiče na dobijanje preciznih i pouzdanih rezultata analiza.

Za više informacija oko pripreme za uzorkovanje krvi pročitajte uputstvo „Priprema pacijenta za uzimanje uzorka krvi“

Paneli za anemiju su vam dostupni u svim Beo-lab laboratorijama širom Srbije.

Rezultati analiza su gotovi u okviru istog dana.

Predlažemo vam da pročitate tekst Anemija – simptomi, uzroci i dijagnostika“.

Kao i više o feritinu u tekstu Feritin – važan u dijagnostici anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa“.

 

Paneli za anemiju su vam dostupni u svim Beo-lab laboratorijama širom Srbije. Rezultati analiza su gotovi u okviru istog dana. Zakazivanje nije potrebno.

 

  • HE07 – Kompletna krvna slika
  • CH52 – Gvožđe
  • CH56 – Transferin
  • CH86 – Feritin
  • CH64 – Folati
  • CH63 – Vitamin B12
  • PUSR01 – Vađenje krvi

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi napredne, potpuno automatizovane serološke testove novije generacije:

CMIA (IgG antitela)
CLIA (IgM antitela)
ECLIA (IgG, IgA i IgM antitela)

Ukoliko vam je serološki test na SARS-CoV-2 antitela potreban radi putovanja u inostranstvo, molimo vas da proverite sa ambasadom date zemlje, da li postoji zahtev za posebnom vrstom serološkog testa, kako bi bili sigurni da je zahtevani test u skladu sa testovima dostupnim u Beo-lab laboratorijama.