Pratite nas

Analiza Vitamin B12

Šifra CH63 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Vitamin B12 je esencialni nutrient koji zajedno sa folatima ima višestruke uloge u organizmu. Redovna kontrola vitamina B12 je veoma značajna za održavanje i očuvanje zdravog organizma.

1,010din

Vađenje krvi

Šta je Vitamin B12 ?

Vitamin B12 je esencijalni nutrient koji zajedno sa folatima ima višestruke uloge u organizmu od kojih su najupečatljivije: normalna produkcija eritrocita i leukocita, sinteza DNK, popravka ćelija i tkiva.

 

Zašto se određuje i kod koga ga treba određivati

Vitamin B12 se koristi kao pomoć u dijagnozi makrocitnih anemija i neuropatija, kao jedan od načina da se proceni nutricioni status i da se prati lečenje nedostatka vitamina B12.

Vitamin B12 se određuje osobama koje imaju simptome anemije (slabost, umor, bledilo kože) i/ili neuropatije (neobične senzacije ili svrab, „igranje“ očnog kapka, gubitak pamćenja, promenjen mentalni status) koji ukazuju na megaloblasnu anemiju kao i osobama koje se leče od nedostatka vitamina B12.

Vitamin B12 i folati bi se trebali istovremeno određivati.

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)
Obrtno vreme: 1 dan

Uzimanje uzorka se vrši isključivo ujutru posle noćnog gladovanja.

 

SAZNAJ VIŠE

 

Žašto je važan Vitamin B12?

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi napredne, potpuno automatizovane serološke testove novije generacije:

CMIA (IgG antitela)
CLIA (IgM antitela)
ECLIA (IgG, IgA i IgM antitela)

Ukoliko vam je serološki test na SARS-CoV-2 antitela potreban radi putovanja u inostranstvo, molimo vas da proverite sa ambasadom date zemlje, da li postoji zahtev za posebnom vrstom serološkog testa, kako bi bili sigurni da je zahtevani test u skladu sa testovima dostupnim u Beo-lab laboratorijama.