Pratite nas

Folati (folna kiselina)

Šifra CH64 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Folati (folna kiselina) se koristi kao pomoć u dijagnozi makrocitnih anemija i neuropatija, kao jedan od načina da se proceni nutricioni status i da se prati nedostatak folata.

1,010din

Vađenje krvi

Šta su folati?

Folati su esencialni nutrient koji zajedno sa vitaminom B12 ima višestruke uloge u organizmu od kojih su najupečatljivije: normalna produkcija eritrocita i leukocita, sinteza DNK , popravka ćelija i tkiva.

 

Zašto se određuje i kod koga ga treba određivati

Folati se koristi kao pomoć u dijagnozi makrocitnih anemija i neuropatija, kao jedan od načina da se proceni nutricioni status i da se prati nedostatak folata.

Folati se određuje osobama koje imaju simptome anemije (slabost, umor, bledilo kože) i/ili neuropatije (neobične senzacije ili svrab, „igranje“ očnog kapka, gubitak pamćenja, promjenjen mentalni status) koji ukazuju na megaloblasnu anemiju kao i osobama koje se leče od nedostatka folata.

Folati i vitamin B12 bi se trebali istovremeno određivati.

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)
Obrtno vreme: 1 dan

Uzimanje uzorka se vrši isključivo ujutru posle noćnog gladovanja.

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi napredne, potpuno automatizovane serološke testove novije generacije:

CMIA (IgG antitela)
CLIA (IgM antitela)
ECLIA (IgG, IgA i IgM antitela)

Ukoliko vam je serološki test na SARS-CoV-2 antitela potreban radi putovanja u inostranstvo, molimo vas da proverite sa ambasadom date zemlje, da li postoji zahtev za posebnom vrstom serološkog testa, kako bi bili sigurni da je zahtevani test u skladu sa testovima dostupnim u Beo-lab laboratorijama.