Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.
CRP

CRP u dijagnostici upalnog procesa

CRP je pozitivan reaktant akutne faze. Njegova koncentracija, koja se određuje iz uzorka krvi, daje vašem lekaru informaciju o prisustvu upale i o tome koliko je ozbiljan stepen inflamacije.

Kroz tekst saznajte:   

 1. Šta je CRP (C- reaktivni protein)?
 2. CRP test šta pokazuje?
 3. Kada bi trebalo uraditi CRP test?
 4. Šta je akutno stanje?
 5. Koja je najčešća primena CRP testa?
 6. CRP vrednosti
 7. CRP i korona
 8. Kako da se pripremite za CRP test?
 9. CRP test cena

Šta je CRP (C- reaktivni protein)?

CRP je protein u krvi čoveka čiji se porast koncentracije detektuje kod akutnog upalnog procesa u organizmu. Sintetiše se u jetri. To je reaktant akutne faze koji brzo raste, kao odgovor na oštećenje tkiva i upalu.

CRP je nespecifični opšti marker, to znači da njegove povišena vrednost ukazuje na prisutan upalni proces u organizmu, ali ne i odakle upala potiče.

Merenje njegove koncentracije u krvi koristi se u dijagnostičke svrhe, za identifikovanje prisutnog zapaljenjskog procesa u organizmu, kao i za praćenje odgovora na primenjenu protivupalnu (najčešće antibiotsku) terapiju.

CRP test šta pokazuje?

CRP je koristan marker u dijagnostici i praćenju efekata lečenja akutnih upalnih procesa naročito u odeljenjima intenzivne nege i kod male dece.

CRP test može pomoći kod:

 • Procene težine zapaljenskog procesa
 • Ranog otkrivanja postoperativnih komplikacija
 • Otkrivanje odbacivanja transplantanta
 • Praćenja uspešnosti lečenja antibioticima kod bakterijskih infekcija
 • Praćenje pacijenata sa inflamatorinim reumatskim bolestima

Vaš lekar može zahtevati CRP test krvi kako bi proverio da li postoji upala (inflamacija), što može ukazivati na infekciju ili hroničnu upalnu bolest, poput reumatoidnog artritisa ili lupusa.

Kada bi trebalo uraditi CRP test?

Vaš lekar može zatražiti proveru nivoa CRP-a u krvi kada sumnja na prisustvo infekcije ili druga zdravstvena stanja.

CRP test bi trebalo uraditi ako se sumnja na bakterijsku infekciju na osnovu pacijentove anamneze, objektivnih znakova i simptoma.

Test je značajan i kod novorođenčadi koji pokazuju znake inflamacije, ili kod pacijenata koji imaju simptome sepse poput povišene temperature, groznice, otežanog disanja i ubrzanog rada srca.

CRP test je veoma koristan kod pacijenata koji su na postoperativnom oporavku. Ako vrednosti CRP testa u krvi ostanu povišene nakon trećeg dana od operacije, može se posumnjati na bakterijsku infekciju.

Šta je akutno stanje?

Akutnim stanjem se smatraju svi bolovi i upalni procesi u organizmu koji se dešavaju iznenada i intenzivni su (npr: kao kratak, oštar bol poput uboda igle).

Pojava akutnog bola ili simptoma akutnog upalnog procesa upućuju na hitno pristupanje dijagnostici i primeni terapije.

Simptomi akutnog upalnog procesa mogu biti iznenadna visoka temeratura, drhtavica (groznica), jak, oštar bol u određenom delu tela.

Akutna bol nekada može biti znak upozorenje za neka ozbiljnija oboljenja, kao što je na primer bol u grudima (kao predznak srčanog infarkta) ili bol u stomaku (kao znak zapaljenja slepog creva). Ovo su razlozi zbog kojih je bitno javiti se lekaru sa prvim akutnim simptomima.

U akutnim stanjima CRP se izdvaja kao značajan laboratorijsko-dijagnostički test, kao prvi korak u dijagnostici mogućeg upalnog procesa.

Sta je akutno stanje CRP

Koja je najčešća primena CRP testa?

Određivanje CRP vrednosti se preporučuje kod osoba kod kojih se sumnja na zapaljenje izazvano bakterijskom infekcijom.

Posebno je koristan parametar za razlikovanje virusnih od bakterijskih infekcija.

Naime, kod virusnih infekcija (upala) koje prate povišena sedimentacija i povišen broj leukocita, CRP ostaje u nižim granicama referentnih vrednosti nego ako je u pitanju bakterijska infekcija, kada je njegova vrednost u krvi dosta viša.

Takođe je značajan i kod praćenja hroničnih stanja, kod osoba koje boluju od artritisa, autoimunih obolenja ili zapaljenskih bolesti creva.

Povišen CRP je prisutan u sledećim slučajevima:

 • Kod upale (bakterijska ili virusna infekcija)
 • Kod Covid 19 virusne infekcije (korona)
 • Nakon srčanog udara i nakon operacije
 • Kada postoje sistemska inflamatorna oboljenja, kao što je npr. reumatoidni artritis
 • U prisustvu malignih oboljenja
 • U alergijskim reakcijama
 • Kod hroničnih upalnih bolesti
 • U poslednjem trimestru trudnoće
 • Kod kardiovaskularnih oboljenja (hsCRP)

CRP vrednosti

U akutnoj upalnoj reakciji, koncentracija CRP-a u krvi raste višestruko. Počinje da raste za 6-9h od pojave upale, a maksimum dostiže za 48h.

 • Referentne (normalne) vrednosti CRP su < 5mg/l
 • Blago povišene vrednosti CRP između 10-40 mg/l ukazuju na blagu upalu
 • Povišene vrednosti CRP između 40-200mg/l ukazuju na akutnu upalu

Povišen CRP, kada se njegove koncentracije kreću između 40-200mg/l, ukazuje na akutnu upalu (najčešće uzrokovanu bakterijama), dok kod ozbiljnih bakterijskih infekcija vrednost CRP testa u krvi može da bude viša od 200 mg/l.

Blago povišene vrednosti CRP-a (do 40 mg/l) se mogu detektovati u krvi i kod starijih osoba, u trudnoći, kod pušača i virusnih infekcija.

Iz tog razloga, pri tumačenju rezultata i donošenju medicinskog zaključka, neophodno je uzeti u obzir kliničku sliku pacijenta, kao i druge laboratorijske parametre kao što je kompletna krvna slika (KKS) sa leukocitarnom formulom tj. sedimentacija eritrocita i fibrinogen).

Rezultat veći od 50 mg/l  su znak ozbiljne infekcije, traume ili hronične bolesti, za koju će verovatno biti potrebno dodatno testiranje da bi se utvrdio uzrok.

U ovakvim situacijama „Brza identifikacija jednog bakterijskog pategena posebno dobija na značaju kako bi se odredila ciljana antibiotska terapija.

CRP i korona

C-reaktivni protein (CRP) je nespecifičan reaktant akutne faze koji je povišen u infekciji ili upali. Povišene vrednosti CRP testa ukazuju na teži oblik infekcije i klinički značaj određivanja ovog parametra jeste pomoć pri prognozi težine bolesti COVID-19.

CRP u dijagnostici upalnog procesa 1

Do sada sprovedene studije su pokazale da je CRP dobar prognostički indikator ozbiljnosti infekcije kod hospitalizovanih pacijenata sa COVID-19.

Koncentracija CRP-a u krvi predstavlja nezavisan parametar koji može biti koristan za rano otkrivanje težine bolesti COVID-19, a samim tim i sprovođenje potrebnog medicinskog tretmana pacijenta.

Više o povezanosti CRP testa i korona virus infekcije, pročitajte u članku koji je objavio Frontiers, treći najcitiraniji i šesti najveći naučno-istraživački izdavač i platforma, https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2021.720363/full  

NAPOMENA: Sama vrednost CRP testa u krvi nije dovoljna za postavljanje konačne dijagnoze i stepena infekcije COVID-19 virusom, već se ovaj parametar prati zajedno sa drugim laboratorijskim testovima i dijagnostičkim procedurama.

Više o korona virusu, pročitajte na linku

Kako da se pripremite za CRP test?

Za ispitivanje CRP-a nije potrebna posebna priprema.

Međutim, ako vam se krv uzima i za druge testove, možda ćete morati da sledite druga uputstva. Pitajte svog lekara ako je potrebno da istovremeno uradite i druge laboratorijske analize.

Određeni lekovi mogu da utiču na vrednost CRP-a u krvi. Obavestite svog lekara i laboranta na prijemu pri dolasku u laboratoriju o lekovima koje uzimate.

Uzorak za analizu je venska krv, krv iz prsta ili pete kod novorođenčadi i male dece.

Rezultat CRP testa je gotov istog dana, u roku od svega par sati od uzorkovanja.

CRP test cena

CRP test možete da uradite u toku radnog vremena u svim Beo-lab laboratorijama  širom Srbije.

Sve analize možete poručiti onlajn putem E-laboratorije  čime skraćujete vreme zadržavanja u laboratoriji prilikom dolaska na uzorkovanje.

Testovi koji otkrivaju upalu: CRP i hs CRP

Svoja pitanja nam možete poslati na office@beo-lab.rs ili nas možete pozvati na +381113622888 radnim danima od 07h-22h, subotom od 07h-20h, kao i nedeljom od 08h-16h.

SAZNAJ VIŠE

Preporučujemo da pročitate i članak:

Izvori:

https://www.synevo.bg/crp/

Ukoliko Vam se sviđa članak podelite ga sa prijateljima.

Facebook
LinkedIn

Podeli na mrežama:

Facebook
LinkedIn

Najnovije objave

Preventivni paneli

Pošaljite poruku

Poruči analize onlajn

Samo u Beo-lab laboratorijama laboratorijske analize možete poručiti onlajn.

 • Prednost pri dolasku u laboratoriju
 • Obavite konsultacije pri izboru analiza
 • Kupite testove svojim članovima porodice