CRP u dijagnostici upalnog procesa

Šta je CRP (C- reaktivni protein)?

CRP je protein u krvi čoveka, koji reaguje rastom u slučaju prisutnog akutnog upalnog procesa u organizmu.

Merenje njegovog nivoa u krvi koristi se u dijagnostičke svrhe, za identifikovanje zapaljenjskog procesa u organizmu, kao i za praćenje odgovora na primenjenu protivupalnu (najčešće antibiotsku) terapiju.

CRP je opšti marke, to znači da povišena vrednost CRP-a ukazuje na prisutan upalni proces u organizmu, ali ne i odakle upala potiče.

 Najčešća primena

Određivanje njegovog nivoa se preporučuje kod osoba kod kojih se sumnja na zapaljenje izazvano bakterijskom infekcijom.

Posebno je koristan za razlikovanje virusnih od bakterijskih infekcija. Naime, kod virusnih infekcija (upala) koje prate povišena sedimentacija i povišen broj leukocita, CRP ostaje u nižim granicama vrednosti nego ako je u pitanju bakterijska infekcija, u slučaju koje je njegov rast dosta viši.

Takođe je značajan i kod praćenja hroničnih stanja, kod osoba koje boluju od artritisa, autoimunih obolenja ili zapaljenskih bolesti creva.

CEP referentne vrednosti i ostale vrednosti

U akutnoj upalnoj reakciji koncentracija CRP-a raste višestruko. Počinje da raste za 6-9h od pojave upale a maksimum dostiže za 48h.

Referentne (normalne) vrednosti CRP su ispod 5mg/l.

Vrednosti između 10-40 mg/l ukazuju na blagu upalu.

Blago povećane vrednosti do 40 mg/l se mogu videti i kod starijih osoba, kod trudnica, pušača i virusnih infekcija. Otuda, pri tumačenju rezultata i donošenju medicinskog zaključka, neophodno je uzeti u obzir i druge laboratorijske parametre kao što je kompletna krvna slika (KKS) tj sedimentacija eritrocita, nivo leukocita i fibrinogen).

Vrednosti između 40-200mg/L ukazuju akutnu upalu najčešće uzrokovanu bakterijama, dok se kod ozbiljnih bakterijskih infekcija, nivo CRP-a može da bude veći od 200 mg/l.

U ovakvim situacijama „brza identifikacija jednog pakterijskog pategena“ posebno dobija na značaju kako bi se odredila ciljana antibiotska terapija.

Način uzimanja uzorka za CRP-test

Za uzorak je potrebna mala količina krvi pa se ista može uzeti kako iz vene na ruci tako i iz prsta ili pete (za novorođenčad).

Za test nije potrebna posebna priprema, može se uraditi u bilo kom delu dana  u svim  Beo-lab laboratorijama  širom Srbije. Rezulta nalaza je gotov istog dana, u roku od svega par sati.

Šta je akutno stanje?

Akutnim stanjem se smatraju svi bolovi i upalni procesi u organizmu koji se dešavaju iznenada i intenzivni su ( npr: kao kratak, oštar bol poput uboda igle).

Pojava akutnog bola ili simptoma akutnog upalnog procesa upućuju  na hitno pristupanje dijagnostici i primeni terapije.

Simptomi akutnog upalnog procesa mogu biti iznenadna visoka temeratura, drhtavica ( groznica),  jak, oštar bol u određenom delu tela.

Akutna bol nekada može biti znak upozorenje za neka opasniija oboljenja. Takvi su na primer bol u grudima (kao predznak srčanog infarkta) ili bol u stomaku (kao znak zapaljenja slepog creva) i tome slično. Ovo su razlozi zbog kojih je bitno javiti se lekaru sa prvim akutnim simptomima.

U akutnim stanjima CRP se izdvaja kao značajan laboratorijko-dijagnostički test, kao prvi korak u dijagnostici mogućeg upalnog procesa.

Datum objave 26.11.2018

Ukoliko vam se sviđa članak, podelite ga sa prijateljima.

beolab-white-180

Ako se vratimo u istoriju i pogledamo unazad, sve značajne kompanije u svetu su krenule sitnim koracima, kombinujući viziju, upornost, strpljenje, šanse i inovacije.

Istorija razvoja Beo-lab laboratorija u tom smislu, nije izuzetak.

Vraćamo se unazad samo da bi videli koliko nas je fokus na srce Beo-Laba odveo napred.
Srce naše kompanije su pacijenti i njihove potrebe iz oblasti laboratorijske dijagnostike.

Beo-lab laboratorije, Medicover/Synevo , pripadajući logotip i sve povezane Beo-lab marke su registrovani zaštitni znakovi kompanije Beo-lab laboratorije. Sve oznake trećih strana - ® i ™ - vlasništvo su njihovih vlasnika. © 2000-2019 Beo-lab laboratorije. Sva prava zadržana