Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Interleukin 6

Šifra IM158 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 2 radna dana
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Interleukin-6 je korisna analiza za procenu pacijenata sa sumnjom na: sistemsku infekciju, lokalizovanu infekciju (posebno infekciju zglobova), hronične inflamatorne poremećaje, kao što su reumatoidni artritis, sistemski eritemski lupus, ankilozirajući spondilitis ili inflamatorna bolest creva i dr.

Original price was: 3,500.00din.Current price is: 2,450.00din.

Vađenje krvi
Imunologija logo Beo-lab

Šta je Interleukin-6 (IL-6)?

Interleukin 6 (kraće IL-6) je protein čija produkcija raste u organizmu kao odgovor na infekcije i povrede tkiva. Doprinosi odbrani organizma stimulisanjem reakcije akutne faze  i posreduje u reakcijama pojačane produkcije antitela.

Kada god postoji inflamacija u organizmu (zapaljenje, upala,), bilo akutna ili hronična, produkuje se IL-6, koji dalje šalje signal celom organizmu.

Zašto je značajno merenje Interleukin-6?

Interleukin-6 ima važnu ulogu u urođenom i stečenom imunitetu.

IL-6 mogu da sintetišu različiti tipovi ćelija, uključujući monocite, makrofage, endotelne ćelije i T limfocite . Ova produkcija može biti odgovor na invaziju mikroorganizama , ili na sintezu drugih citokina u organizmu, kao što je tumor nekrozni faktor beta (TNF-β).

Kao deo urođenog imunološkog sistema, IL-6 deluje na hepatocite i indukuje sintezu C-reaktivnog proteina (CRP), fibrinogena i serum amiloid A proteina . Ovo je poznato kao odgovor akutne faze.

U okviru stečenog imunološkog odgovora, IL-6 igra ključnu ulogu u aktivaciji proliferacije B-limfocita u plazma ćelije, koje stvaraju antitela.

Kome je namenjena ova analiza?

Analiza Interleukin 6 je korisna za procenu pacijenata sa sumnjom na: sistemsku infekciju, lokalizovanu infekciju (posebno infekciju zglobova), hronične inflamatorne poremećaje, kao što su reumatoidni artritis, sistemski eritemski lupus, ankilozirajući spondilitis ili inflamatorna bolest creva.

Kod gojaznih osoba je nivo IL-6 u krvi viši u odnosu na osobe sa normalnom telesnom težinom. Gubitkom viška telesne težine se i vrednosti IL-6 snižavaju.

Takođe, povišen nivo IL-6 se dovodi u vezu sa insulinskom rezistencijom i rizikom za nastanak diabetes melitusa tipa 2, kao i sistemske forme juvenilnog reumatoidnog artritisa.

Referentne vrednosti IL-6

<ili = 1,8 pg / ml

Tumačenje rezultata analize Interleukin-6

Povišene koncentracije interleukina-6 mogu ukazivati na kontinuirani upalni proces u organizmu ( inflamacija koja traje određeni vremenski period) i mogu biti u skladu sa sistemskom infekcijom, lokalizovanom infekcijom ili hroničnom inflamatornom bolešću.

Priprema za analizu Interleukin-6

Posebna priprema nije potrebna.

 

Napomena

Interleukin-6 je nespecifični marker povezan sa zapaljenskim ogovorom i nije dijagnostički test za bilo koju specifičnu bolest ili proces bolesti. Povišene koncentracije IL-6 se moraju tumačiti u sklopu kliničke slike pacijenta.

Normalne koncentracije IL-6 ne isključuju mogućnost prisustva kontinuiranog zapaljenog procesa.

 

SAZNAJ VIŠE

Više o analizi Interleukin-6 pročitajte u članku: Interleukin 6 (IL-6) kao signal inflamatornog procesa u organizmu.

Interleukin-6 kao signal upalnog procesa u organizmu

 

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.