Pratite nas

CRP (C-reaktivni protein)

Šifra IM30 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

CRP (C-reaktivni protein) se određuje osobama kod kojih se sumnja na akutno zapaljenje usled teške bakterijske ili gljivične infekcije, maligniteta, operacije ili komplikacije osnovne bolesti (autoimunih oboljenja) za praćenje toka bolesti i praćenje odgovora na terapiju.

510din

Vađenje krvi

Šta je CRP (C-reaktivni protein)?

C-reaktivni protein (CRP) je protein koji se u organizmu stvara u infekcijama i zapaljenjskim stanjima, kao i posle operacija ili trauma.

 

Zašto se određuje i kod koga ga treba određivati?

C-reaktivni protein (CRP) se koristi kao pomoć prilikom otkrivanja sistemskog zapaljenja kao i praćenje terapijskog odgovara na isti bez obzira na uzrok zapaljenja.

C-reaktivni protein (CRP) se određuje osobama kod kojih se sumnja na akutno zapaljenje usled teške bakterijske ili gljivične infekcije, maligniteta, operacije ili komplikacije osnovne bolesti (autoimunih oboljenja) za praćenje toka bolesti i praćenje odgovora na terapiju.

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum ili plazma (venska ili kapilarna krv)
Obrtno vreme: 1 dan

Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka.

 

SAZNAJ VIŠE

CRP u dijagnostici upalnog procesa

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi napredne, potpuno automatizovane serološke testove novije generacije:

CMIA (IgG antitela)
CLIA (IgM antitela)
ECLIA (IgG, IgA i IgM antitela)

Ukoliko vam je serološki test na SARS-CoV-2 antitela potreban radi putovanja u inostranstvo, molimo vas da proverite sa ambasadom date zemlje, da li postoji zahtev za posebnom vrstom serološkog testa, kako bi bili sigurni da je zahtevani test u skladu sa testovima dostupnim u Beo-lab laboratorijama.