Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

hs CRP

Šifra IM196 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan

Kratak opis analize

Visoko senzitivni C-reaktivni protein (hsCRP) se određuje u cilju procene rizika od nastajanja kardiovaskularnih oboljenja, naročito kod osoba koje nemaju manifestaciju bolesti, kada se određuje zajedno sa lipidnim statusom i ostalim parametrima kardiovaskularnog rizika (lipidni status, fibrinogen i homocistein).

610.00din

Biohemija logo Beo-lab

Šta je visoko senzitivni C-reaktivni protein (hsCRP)?

Visoko senzitivni C-reaktivni protein (hsCRP) je protein koji se u organizmu stvara u infekcijama i zapaljenskim stanjima, kao i posle operacija ili trauma. Za razliku od običnog CRP test, visoko senzitivni C-reaktivni protein (hs CRP) je namenjen određivanju nižih koncentracija CRP-a koje ukazuju na hronično zapaljenje, a koje je povezano sa povećanim kardiovaskularnim rizikom.

 

Zašto se određuje i kod koga ga treba određivati?

Visoko senzitivni C-reaktivni protein se koristi u cilju procene rizika od nastajanja kardiovaskularnih oboljenja, naročito kod osoba koje nemaju manifestaciju bolesti, kada se određuje zajedno sa lipidnim statusom i ostalim parametrima kardiovaskularnog rizika (lipidni status, fibrinogen i homocistein). Merenje koncentracije C-reaktivnog proteina u serumu je vrlo dobar i pouzdan pokazatelj rizika za pojavu kardiovaskularnih oboljenja.

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)

Obrtno vreme: 1 dan

Poželjno je 9-12 sati gladovanja ako se zajedno radi i lipidni status.

U trenutku vađenja krvi je potrebno da osoba nije u skorije vreme imala oboljenje zapaljenske prirode (infekcija, povreda ili operacije).

 

SAZNAJ VIŠE

HsCRP test – procena kardiovaskularnog rizika

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.