Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.
uzorkovanje za hscrp test

HsCRP test – procena kardiovaskularnog rizika

Merenje koncentracije C-reaktivnog proteina u serumu je vrlo dobar i pouzdan pokazatelj rizika za pojavu  kardiovaskularnih oboljenja. U skladu sa tim, vaš lekar može da zatraži CRP test u cilju dodatne procene rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Za procenu kardiovaskularnog rizika koristi se hsCRP test koji se razlikuje od standardnog CRP testa.  Hs-CRP je test visoke osetljivosti koji otkriva niže vrednosti C-reaktivnog proteina u odnosu na standardni CRP test.

Ateroskleroza je jedan od glavnih uzroka kardiovaskularnih komplikacija kao što su srčani udar i moždani udar. Kroz brojne kliničke studije i iskustva sa pacijentima, hsCRP se pokazao kao jedan od najvažnijih i najpouzdanijih biomarkera za procenu aterosklerotskog kardiovaskularnog rizika. Viši nivo hsCRP-a povezan je s većim rizikom nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Takođe, ovaj test se može koristiti za procenu rizika prilikom razvoja koronarnih bolesti, stanja u kojima su arterije srca sužene. Koronarna bolest arterija može dovesti do iznenadnog srčanog udara.

Ukoliko želite više da saznate o značaju određivanja CRP- a, kao opšteg markera upalnog procesa u organizmu, pročitajte članak:

CRP

CRP u dijagnostici upalnog procesa

Kada proveriti hsCRP ?

Ovaj test se preporučuje kod povećanog rizika od kardiovaskularnih komplikacija, visokog nivoa LDL holesterola, niskog nivoa HDL holesterola i povišenog nivoa triglicerida.

Smatra se da je visok nivo hsCRP-a u krvi povezan s povećanim rizikom od srčanih udara.

Prema brojnim istraživanjima C-reaktivni protein se pokazao i kao dosta pouzdan indikator u smislu najave mogućeg sledećeg infarkta srca, moždanog udara ili bolesti perifernih arterija (tromboze) i zato se sve više koristi za praćenje efikasnosti lečenja kardiovaskularnih bolesti.

Pacijenti koji imaju visok rizik od srčanog udara treba da potraže pomoć lekara i primene preventivne mere bez obzira koliko je visok njihov hs CRP.

Iako hs-CRP test lekaru daje uvid u stepen rizika za oboljevanje od srčanih bolesti, imajte na umu da je nivo hs CRP-a samo jedan od faktora rizika za koronarnu bolest arterija. Ako je vrednost hs CRP-a visoka, to ne mora nužno značiti da ste pod većim rizikom za razvoj srčanih bolesti.

Razgovarajte sa vašim izabranim lekarom i o drugim faktorima rizika koji mogu dovesti do nastanka neke od bolesti kardiovaskularnog sistema, kao i o samoj prevenciji ovih stanja.

Referentne vrednosti hsCRP

Nizak rizik je nivo hsCRP < 1,0 mg/L

Umeren rizik je nivo hsCRP od 1-3 mg/L

Veći rizik je nivo hsCRP > 3,0 mg/L.

Vaš lekar će razgovarati sa vama o tome šta znači dobijeni rezultat hsCRP testa u vašem konkretnom slučaju.

Snižene vrednosti C-reaktivnog proteina se mogu pojaviti kod pacijenata koji se leče lekovima za smanjenje masnoće u krvi ili onih koji su na terapiji aspirinom.

Osobe koje imaju vrednosti hsCRP-a na gornjoj granici referentnog opsega imaju od 1,5 dо 4 puta veći rizik od srčanog udara od onih kod kojih je hsCRP na donjoj granici referentnog intervala.

CRP test ipak ne pokazuje uzrok upale, pa je moguće da visok nivo hsCRP >10 mg/L može značiti da postoji upalni proces uzrokovan nečim drugim.

Ako vam lekar traži hsCRP test da biste proverili da li postoji povećan rizik za razvoj kardiovaskularnih  bolesti, verovatno će istovremeno zatražiti i proveru kompletnog Panela Lipidni status (holesterol, trigliceridi, HDL, LDL, indeks ateroskleroze i faktori rizika) kako bi se procenili i drugi faktori rizika, povećavajući na taj način prognostičku vrednost testova.

sadrzaj panela lipidni status
Panel lipidni status

Vaš lekar može takođe da preporuči promene načina života ili primenu lekova u cilju prevencije rizika od srčanog udara.

Kako se pripremiti za hsCRP test?

Za hsCRP kao i za standardni CRP test, nije potrebna posebna priprema. Preporuka je da vađenje krvi bude u jutarnjim satima, na prazan stomak. Međutim, imajte u vidu da ukoliko želite da proverite i druge parametre u krvi, možda ćete morati da sledite druga uputstva.

Neki lekovi mogu da utiču na nivo CRP-a pa iz tog razloga uvek obavestite svog lekara i osoblje na prijemu pri dolasku u laboratoriju o lekovima koje uzimate.

Analizu hsCRP, kao i CRP  možete uraditi u svim Beo-lab laboratorijama širom Srbije.

Način uzimanja uzorka

Uzorak za analizu: venska krv.

Rezultat analize je gotov u roku od jednog dana.

Povećane koncentracije hsCRP-a mogu se koristiti samo kao prognostički markeri u kombinaciji sa drugim faktorima rizika kao što su gojaznost, pušenje, hipertenzija i lipidni status pacijenta.

Cena hsCRP testa

Cenu hsCRP testa možete pronaći u našem online Cenovniku.

Izvori :

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/c-reactive-protein-test/about/pac-20385228

https://www.synevo.bg/hscrp/

Ukoliko Vam se sviđa članak podelite ga sa prijateljima.

Facebook
LinkedIn
Podeli na mrežama:
Facebook
LinkedIn

Najnovije objave

Preventivni paneli

Beo-lab tim odgovara na vaša pitanja

Poruči analize onlajn i ostvari popust od 10%

Samo u Beo-lab laboratorijama laboratorijske analize možete poručiti onlajn.

  • Prednost pri dolasku u laboratoriju
  • Obavite konsultacije pri izboru analiza
  • Kupite testove svojim članovima porodice