Stop gripu! – KKS i CRP pomoć LEKARU u dijagnostici i praćenju toka bolesti

Sa dolaskom jeseni i zime, povećava se izloženost virusnim infekcijama. Infekcijama su naročito izložena deca i starije osobe.

Virus gripa se lako širi, a posebno ako potcenjujemo njegove simptome i pokušavamo da ga „odbolujemo“ na nogama. Time doprinosimo kako daljem širenju virusa, tako i dodatnom slabljenju svog imunog sistema, čime se izlažemo povećanom riziku od komplikacija.

Zato bi trebalo sa ozbiljnošću da pristupite simptomima gripa i  blagovremeno se obratite lekaru.

Roditelji dece predškolskog uzrasta i ranog školskog uzrasta (od 5-9 godina) verovatno prepoznaju ovaj scenario .

Dete dođe kući iz vrtića ili škole, zdravo i u dobrom raspoloženju, a onda iznenada počinje da se žali na umor i pospanost. Temperatura raste iznad 38C. Ostali simptomi se brzo javljaju: bol u mišićima i zglobovima, glavobolja, zapušen nos ili kašalj (koji je suv na početku).

To su karakteristični simptomi gripa, koji je virusna (zarazna) infekcija.

grip

Preventivne mere

Virus gripa se prenosi kapljičnim putem. Širenje bolesti podstiče prisustvo obolelih u kolektivima (kancelarijama, obdaništima, školama, sredstvima javnog prevoza i dr.).

Važno je znati da oboleli ne mora kijati direktno u druge da bi preneo virus gripa.

Infekcija virusom gripa može nastati i dodirom predmeta ili  kontaktom sa obolelom osobom.  Npr. oboleli je pokrio rukom usta tokom kašlja, a onda se rukovao sa vama.

Zato se u prevenciji gripa akcenat stavlja na često i detaljno pranje ruku.  

CRP I KKS – pomoć lekaru u dijagnostici i praćenju toka bolesti

Simptomi gripa se pojavljuju iznenada. Visoka temperatura je često praćena groznicom, hladnoćom, znojenjem i bolovima u mišićima i zglobovima. Tu su i glavobolja, povećana pospanost i malaksalost. Mogu se pojaviti i mučnina i povraćanje – posebno kod dece.

Ove simptome nikako ne treba ignorisati već se blagovremeno JAVITE LEKARU za konačnu dijagnozu.

Laboratorijski testovi KKS ( kompletna krvna slika) i CRP, spadaju u brze laboratorijske testove. Dobijeni rezultati  KKS i CRP-a su pomoć lekaru u uspostavljanju dijagnoze virusna vs. bakterijska infekcija. Više o ulozi CRP testa u dijagnostici upalnog procesa  možete pročitati ovde.

Ukoliko je oboleli pod povećanim rizikom za razvoj komplikacija virusne infekcije ( ovo se odnosi na osobe sa oslabljenim imunitetom. Npr. osobe pod hemioterapijom,oboleli od astme, bolesti srca i drugih hroničnih bolesti), posetu lekaru treba obaviti bez odlaganja sa pojavom prvih simptoma.

Po preporuci lekara, radi pažljivog praćenja toka bolesti, brzu laboratorijsku dijagnostiku je moguće ponavljati. U grupu sa povećanim rizikom spadaju i osobe starije od 65 godina, bebe i mala deca do 5 godina,  koja još nemaju dovoljno razvijen imuni sistem.

O obimu potrebnih laboratorijskih analiza, prilagođenih vašoj kliničkoj slici, posavetujte se sa svojim lekarom.

Kada virusna infekcija pređe u bakterijsku

Kod virusnih infekcija postoji rizik od komplikacija tj prelaska iz virusne u bakterijsku infekciju. Najčešće se kao oblik komplikacije javlja bakterijska upala uva i nosa, bronhitis i dr.

Ukoliko klinička slika i naknadni rezultati brzih laboratorijskih testova ukazuju na sekundarnu bakterijsku infekciju, onda je neophodno utvrditi i vrstu bakterije koja je uzročnik infekcije i ispitati njenu osetljivost na konkretan antibiotik . Tu na značaju dobijaju laboratorijski testovi:  bris nosa, grla, urinokultura sa antibiogramom, radi  primene adekvatne antibiotske terapije.

U situacijama bakterijske infekcije gde je uz to i loša klinička slika pacijenta,“Brza analiza jednog bakterijskog patogena sa antibiogramom do 36h“  posebno dobija na značaju.

Ukoliko vam se sviđa članak, podelite ga sa prijateljima.

Ostavite komentar na članakbeolab-white-180

Ako se vratimo u istoriju i pogledamo unazad, sve značajne kompanije u svetu su krenule sitnim koracima, kombinujući viziju, upornost, strpljenje, šanse i inovacije.

Istorija razvoja Beo-Lab laboratorija u tom smislu, nije izuzetak.

Vraćamo se unazad samo da bi videli koliko nas je fokus na srce Beo-Laba odveo napred.
Srce naše kompanije su pacijenti i njihove potrebe iz oblasti laboratorijske dijagnostike.

Beo-lab, Synevo, the associated logo and all associated Beo-lab marks are the registered trademarks of Beo-lab Laboratorije. All third party marks — ® and ™ — are the property of their respective owners. © 2000-2018 Beo-lab Laboratorije. All rights reserved.