Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Bris grla – bakteriološka/mikološka kultura

Šifra MI28 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 2 radna dana

Kratak opis analize

Kod bakterijske ili gljivične upale sluzokože ždrela, kulturom brisa ždrela se može ustanoviti uzročnik ove infekcije.

550.00din

Mikrobiologija logo Beo-lab

Grlo, odnosno ždrelo, je stanište velikog broja aerobnih i anaerobnih bakterija koje predstavljaju normalnu fiziološku floru grla (mikrobiom).

 

Šta je bris grla?

Kultura brisa grla je tehnika kultivacije uzorka brisa ždrela na hranljivim podlogama na kojima posle 1 – 2 dana dolazi do porasta mikroorganizama koji mogu biti uzročnici upale grla.

Uzorak brisa ždrela se ispituje u dijagnostičke svrhe, odnosno u cilju izolovanja mikrobiološkog uzročnika bakterijske upale grla.

 

Kada se radi navedena analiza?

Preporučuje se da uradite ovu analizu ukoliko:

– osećate bol prilikom gutanja, imate povišenu temperaturu i uvećane limfne žlezde vrata, glavobolju, malaksalost,

– dete ima povišenu temperaturu, slab apetit, povraćanje.

Upalu grla u 70% izazivaju virusi. Bakteriološki uzročnici su, pre svega, piogeni streptokok i stafilokok.

Gljivice iz roda Candida takođe mogu izazvati upalu grla, najčešće posle duže upotrebe antibiotika.

Do infekcije dolazi bliskim kontaktom, kapljičnim putem prilikom glasnog govora, kašljanja i kijanja zaražene osobe ili ljubljenjem sa njom.

 

Uzimanje uzorka za bris grla

Bris se uzima sa zadnjeg zida ždrela odnosno sa krajnika. Za vreme uzimanja brisa pacijent treba jako da otvori usta, a jezik da spusti što niže ( kao kod zevanja) a tehničar koji uzima bris će, ukoliko je potrebno, pomoću sterilne špatule potisnuti jezik nadole, da bi neometano mogao da uzme bris sa zadnjeg zida ždrela i krajnika.

Dete prilikom uzimanja brisa treba da sedi roditelju u krilu, a roditelj treba jednom rukom da mu pridržava glavu držeći ga preko čela, a drugom rukom da mu obuhvati ruke tako da tehničar može neometano da uzme bris.

 

Priprema za analizu bris grla

Bris se uzima ujutru pre jela i pranja zuba. Ako se bris uzima tokom dana vremenski razmak od uzimanja hrane i pića do uzimanja brisa treba da bude najmanje dva sata.

Nikako pre uzimanja brisa ne treba koristiti tablete, oriblete, septolete, pastile, kapi, sprej sa antibakterijskim dejstvom, niti ispirati grlo antiseptičkim rastvorima. Bris grla radi mikrobiološkog ispitivanja ne treba uzimati ukoliko je pacijent pod antibiotskom terapijom jer prisustvo antibiotika usporava ili sprečava porast patogenih mikroorganizama.

 

Rezultat analize

Ukoliko se posle 1 – 2 dana ustanovi prisustvo patogenih mikroorganizama (piogenog streptokoka i stafilokoka) vrši se ispitivanje osetljivosti izolovanih mikroorganizama na antibiotike (antibiogram).

Rezultat brisa ždrela se izveštava kao procenat poraslih bakterijskih kolonija patogenih bakterija na čvrstim hranljivim podlogama u odnosu na normalnu bakterijsku floru ždrela.

Ukoliko porastu gljivice, njihova količina se izveštava opisno, kao mali, umeren, znatan i veliki broj.

 

Dodatne napomene

Lažno negativni rezultati  brisa grla mogu biti posledica neodgovarajuće pripreme pacijenta, uzimanja antibiotika ili drugih preparata sa antibakterijskim dejstvom, kao i „sakrivanja“ bakterija u unutrašnjosti krajnika.

Veliki procenat upale grla je virusnog porekla, pa se može preporučiti ispitivanje biohemijskih i hematoloških parametara ( krvna slika sa leukocitarnom formulom, CRP) koji mogu da ukažu na prirodu infekcije.

Budući da je bol u grlu dominantan simptom i kod infektivne mononukleoze, ukoliko lekar sumnja na ovu bolest, može se uraditi i hepatogram i otkrivanje prisustva antitela na Epstein Barr virus.

 

SAZNAJ VIŠE:

Analiza krvi

 

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.