Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.
imunitet deteta

Ojačajte IMUNITET deteta pred zimski period

Sezona virusa, prehlade i gripa i kod dece je otvorena. Sa dolaskom jeseni i hladnijih dana sve ide u njenu korist i čest je slučaj da detetu procuri  nos, opadne mu imunitet, dobije neku vrstu respiratorne infekcije ili stomačni virus.

U ovom periodu, pojačano razboljevanje kod dece koja borave u  kolektivima (vrtiću, školi) ima veze i sa:

  • Uzrastom deteta. Što je dete mlađe češće se razboljeva, jer je njegov imuni sistem u razvoju;
  • Pojačanim boravkom u zatvorenom prostoru. Značajan deo dana se provodi u zatvorenom prostoru koji se nedovoljno provetrava. Neretko se radi o malim površinama u kojima respiratorne infekcije konstatno lebde;
  • Temperaturnim razlikama jutro – dan i ne prilagođenom odevanju;
  • Boravakom već obolele dece u kolektivima. Na ovaj način zaraza se samo širi.

Međutim, umesto da se fokusiramo na bolest, predlažemo vam da  stavite akcenat na jačanje imuniteta vašeg deteta. Ojačan imunitet dece je dobar saveznik. To je preduslov da virusna infekcija traje kraće, kao i da ne dođe do komplikacija koje bi produžile period trajanja bolesti.

5 koraka za jačanje imuniteta kod dece

1. Dobra i uravnotežena ishrana

Kao snažna potpora dobrog imuniteta, dečija ishrana treba da bude raznovrsna. U ishranu je nvažno uključiti: sveže voće i povrće, orašaste plodove, semenke, mahunarke, integralne žitarice, meso, ribu i jaja.

Pri tome, ograničiti unos šećera i industrijskih prerađevina bogatih aditivima, kojima se produžava vek trajanja industrijskih proizvoda. Aditivi iz hrane su česti izazivači alergijskih reakcija kod dece, koja dodatno slabi imuni sistem.

2. Obezbediti detetu dovoljno sna

Deci je potrebno tokom noći između 10h-12h sati sna, u zavisnosti od uzrasta,  dok je deci do 6 godina potrebna i dnevna dremka u trajanju od 1h – 2h. Kvalitetan san pomaže organizmu da se odmori, oporavi i pripremi za nove svakodnevne aktivnosti.

3. Vreme za igru i boravak na svežem vazduhu i tokom jeseni i zime

Sa dolaskom jeseni i broj dečijih „obaveza“ raste. Neretko iz vrtića/škole, deca idu pravo u sedišta automobila, a iz njih u novu zatvorenu prostoriju, školicu sporta, školu jezika, dok se vreme provedeno na svežem vazduhu u opuštenoj igri smanjuje.

Bez obzira na vremenske uslove, obezbedite svakog dana deci, a i sebi, bar 30 minuta na svežem vazduhu, adekvatno odeveni. Ovo je dobro kako za jačanje imuniteta, tako i za dobar san.

 4. Uvedite detetu Vitamin D kao dodatak ishrani.

Pedijatri preporučuju da se bebama daje vitamin D u obliku kapi svaki dan do 1 godine života, a u drugoj godini, samo tokom zimskih meseci. Ovo je jedan od načina da se obezbedi pravilan rast i razvoj kostiju i zuba kod dece i spreči moguća pojava rahitisa.

Preporuke novijeg datuma su da se ovaj vitamin redovno uzima putem suplemenata od početka oktobra do kraja marta, kako od strane dece tako i odraslih.

Adekvatan nivo ovog vitamina D je osnova jakog imuniteta i preventivna mera za mnoga oboljenja. Pročitajte više o značaju vitamina D.

5. Negujte crevnu floru i dobre probiotske bakterije

 Probiotici su dobre bakterije crevne flore koje hrane naša creva od patološke flore (virusa i bakterija). Probiotske bakterije su sastavni deo jogurta, kefira i odredjenih vrsta sireva. Dok se usled isticanja njihovog značaja, probioticima obogaćuju i drugi prehrambeni proizvoidi.

Kada je iz nekog razloga smanjen broj prirodnih bakterija u digestivnom traktu, možemo ih obnoviti i putem probiotskih suplemenata. Probiotici su potpuno prirodni preparati i zato ne mogu nikako da vam naškode.

Preporučujemo vam: Dečiji panel

panel analiza za decu
Dečiji preventivni panel

Ukoliko Vam se sviđa članak podelite ga sa prijateljima.

Facebook
LinkedIn

Podeli na mrežama:

Facebook
LinkedIn

Najnovije objave

Preventivni paneli

Pošaljite poruku

Poruči analize onlajn

Samo u Beo-lab laboratorijama laboratorijske analize možete poručiti onlajn.

  • Prednost pri dolasku u laboratoriju
  • Obavite konsultacije pri izboru analiza
  • Kupite testove svojim članovima porodice