Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Priprema za test opterećenja glukozom – OGTT

Opšte informacije o OGTT testu

Test opterećenja glukozom se izvodi u laboratoriji, u trajanju od 120 -180 minuta (u zavisnosti od protokola koji je zahtevao lekar).

Za izvođenje testa opterećenja glukozom OGTT test potrebno je poneti glukozu u količini koju je lekar prepisao (uobičajno 75 g ili 100g glukoze). Glukozu kupiti u apoteci  i doći u laboratoriju  u 7:30 h.

Neophodno je u laboratoriju doneti uput lekara (preporuku za izvođenje testa) sa naznačenim instrukcijama o količini glukoze i vremenskom intervalu u kojem se glukoza/insulin prati.

NAPOMENA: Uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju i činjenicu da ćete u laboratoriji provesti određeno vreme prilikom izvođenja testa, potrebno je da minimum dan ranije zakažete termin testiranja.

Testiranje zakažite pozivom na broj laboratorije u kojoj želite da se testirate ili nam svoj upit pošaljite na mail e-laboratorija@beo-lab.rs

Priprema pacijenta za test opterećenja glukozom

 • 4 dana pre izvođenja testa pacijent ne bi trebalo (samo uz dogovor sa izabranim lekarom) da uzima lekove koji utiču na metabolizam glukoze. Po mogućnosti, ako je na terapiji kortikosteroidima ili diureticima, prekinuti sa terapijom;
 • 24h pre testiranja izbegavati intenzivnu fizičku aktivnost;
 • Važno je biti na uobičajenoj ishrani, bez praktikovanja dijeta.
 • Test se ne izvodi ukoliko pacijent ima akutnu infekciju ili traumu;
 • Nakon 22h nije dozvoljeno unositi hranu niti piće, kako bi se obezbedilo potrebno gladovanje od 10h u kontinuitetu;
 • Nije dozvoljeno konzumirati cigarete, piti, niti jesti za vreme izvođenja testa;
 • U toku izvođenja testa neophodno je mirovanje.

Tok testa opterećenja glukozom

 1. Izvođenje testa počinje ujutro najkasnije do 8h. Potrebno je doći u laboratoriju do 7:30 h radi blagovremenog uzimanja prvog nultog uzorka krvi. Prvim uzorkovanjem se određuje nivo glukoze našte (nakon 10 sati gladovanja).
 2. Pacijent potom popije 75 g rastvorene glukoze u čaši vode (oko 300 ml).
 3. Test traje 2 ili 3 sata (zavisi od zahteva lekara). Meri se koncentracija glukoze/insulina u krvi u određenim vremenskim razmacima, nakon ispijanja rastvorene glukoze.
 4. Nakon završenog testa, preporučuje se uobičajeni obrok.

Napomena: Rastvorenu glukozu u vodi popiti brzo u malim gutljajima. Kada dođe do začeća, ukoliko se sumnja na gestacijski dijabetes, OGTT se radi sa 100 g glukoze.

Tečnost koju treba brzo popiti je izuzetno slatka, te se kod nekih osoba dešava da izazove mučninu i povraćanje. U tom slučaju test se mora ponoviti.

Više o testu opterećenja glukozom i tumačenju rezultata testa pročitajte u našem članku:

Priprema za test opterećenja glukozom

Test opterećenja glukozom u uspostavljanju dijagnoze šećerne bolesti.

SAZNAJ VIŠE

Reference: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/glucose-tolerance-test/about/pac-20394296