Pratite nas

gestacijski dijabetes

Gestacijski dijabetes – šećerna bolest u trudnoći

Trudnice mogu da imaju dva oblika dijabetesa, hronični (predgestacijski) sa kojim ulaze u trudnoću i gestacijski koji se javlja kao posledica začeća.

Gestacijski dijabetes (trudnički dijabetes) se ispoljava kao smanjena tolerancija na glukozu, koja se prvi put zapaža u toku trudnoće. Najčešće se ispoljava izmeđi 24 – 28 nedelje trudnoće. Nestaje nakon porođaja, kada se hormoni vrate u normalan nivo. Obično nakon 6 nedelja od porođaja.

Trudnički dijabetes je posledica hormonskog disbalansa (lučenja hormona posteljice placentarni lactogen i progesterona), koji blokiraju proizvodnju dodatne, potrebne količine insulina.

Ukoliko u takvim uslovima pankreas ne uspeva da napravi dodatni insulin, kojai bi obezbedio normalan nivo šećera u krvi, dolazi do gestacijskog dijabetesa. Koji se ispoljava kao povećan nivo šećera ( glukoze) u krvi trudnice.

Više o dijabetesu, simptomima, dijagnostici i prevenciji pročitajte u članku:

dijabetes dijagnostika , simptomi , prevencija

Dijabetes, simptomi, dijagnostika, prevencija.

Simptomi i dijagnostika gestacijskog dijabetesa

Kod ovog tipa dijabetesa, problem je što trudnica ne uočava simptome ili ih vezuje za drugo stanje. Otuda veliki broj gestacijskih dijabetesa ostane nedijagnostikovan.

Karakteristični simptomi šećerne bolesti su: povećana žeđ, pojačano mokrenje, pojačana glad, svrab kože i vaginalne infekcije tokom trudnoće.

Na pojavu gestacijskog dijabetesa može se posumnjati, ukoliko se prilikom redovne mesečne analize krvi i urina uoči visok nivo jutarnjeg šećera. Odnosno, kada je analizom krvi i urina utvrđen nivo jutarnje glukoze (glukoze našte nakon 10 sati gladovanja ) između 6,1 do 6,9 mmol/l i više .

U tom slučaju, neophodno je da se trudnica odmah javi svom lekaru kako bi se uradile detaljnije analize, a na prvom mestu uradio OGTT test u trudnoći.

Dijagnotifikovanje šećerne bolesti u trudnoći vrši se primenom „Testa opterećenja glukozom“ (OGTT- oralni glukoza tolerans test).

Kod tumačenja ( čitanja) laboratorijskih analiza trudnice i ultrazvučnoj dijagnstici trebalo biti oprezan, jer se kod ove vrste dijabetesa javlja povišen  šećer u urinu ili se ultrazvučnim pregledom može ustanovi da je plod veći nego što odgovara toj nedelji trudnoće.

Velika posteljica i povećana količina plodove vode su takođe znaci upozorenja. Oni upućuju na potrebu za dodatnim ispitivanjima, a pre svega na OGTT test.

Saznajte vše o testu opterećenja glukozom – OGTT.

OGTT test
Test opterećenja glukozom

kao i pravilnoj pripremi za izvođenje testa opterećenja glukozom u uputstvu koje smo pripremili za vas:

Priprema pacijenta za Test opterećenja glukozom – OGTT.

Koje žene imaju povećan rizik za pojavu gestacijskog dijabetesa?

Pojačan rizik od Gestacijskog dijabetesa imaju:

  •  starijie trudnica, koje imaju više od 40 godina
  •   gojazne trudnice, koje su u trudnoću ušle sa viškom kilograma ili koje su se značajno ugojile ( više nego što je preporučeno) tokom trudnoće;
  •  trudnice koje pate od povišenog krvnog pritiska;
  • trudnice u kasnijim trudnoćama ako su u prvoj rodile dete sa preko četiri kilograma;
  • trudnice u drugoj i narednim trudnoćama, ako se u prvoj ispoljio gestacijski dijabetes;
  • one koje u užoj familiji imaju dijabetičare;
  • žene koje su imale više spontanih pobačaja, prevremeni porođaj.

Šećer u trudnoći ukoliko se ne drži pod kontrolom, prati niz komplikacija

Radi se o komplikacijama koje mogu da ugroze i majku ali pre svega plod – oštećenja retine (mrežnjače oka), oštećenja krvnih sudova, poremećaji funkcije burega, …

Lečenje trudničkog dijabetesa obuhvata dijetetski režim ishrane, umerenu fizičku aktivnost, redovnu kontrolu glikemije i po potrebi insulinsku terapiju.

Gestacijskii dijabetes se u najvećem broju slučajva reguliše dijetom, pravilnom ishranom ( po preporukama endokrinologa dijetetičara) i umerenom fizičkom aktivnošću. A samo u malom broju slučajeva ( oko trećina obolelih trudnica) mora da dobija insulin.

Ako se nakon dve nedelje od primene dijetetskog načina ishrane, nivo šećera u krvi ne reguliše putem ishrane, neophodno je uključiti insulinsku terapiju kako bi se izbegle komplikacije.

Ukoliko se pravovremeno dijagnostikuje i drži pod kontolom, ovaj tip dijabetesa ne predstavlja veliki rizik ni za majku niti za bebu.

Ishrana tokom gestacijskog dijabetesa

Dijeta tokom trudničkog dijabetesa podrazumeva: korigovan unos hrane bogate ugljenim hidratima, izbacivanje prženog, pohovanog  i pečenog masnog mesa, a sa druge strane  uvođenje ribe, posnog pilećeg , ćurćeg i jarećeg mesa. Izbegavanje slatkiša.

Uvođenje tri glavna obroka uz laganu večeru, a za užinu uvesti voće koje nije bogato šećerom. Jesti celo voće bogato vlaknima dok unos sveže ceđenih sokova ograničiti na čašu dnevno.

Između obroka ne praviti razmak veći od 5 sati.

Saznajte više o ishani u slučaju dijagnoze trudničkog dijabetesa u članku:

trudnički dijabetes
Trudnički dijabetesc- pravilnom ishranom pod kontrolom

Pojačana kontrola i nakon porođaja

Pokazalo se da 30% žena koje su imale gestacijski dijabetes, imaju sklonost ka pojavi dijabetesa tipa 2 u kasnijem životnom dobu.

Zato je poželjno da i nakon trudnoće povremeno proverite nivo šećera u krvi i urinu, i obratite pažnju na karakreristične simptome dijabetesa. 

Vodite računa o telesnoj težini i radovnoj fizičkoj aktivnosti. Trudite se da smanjite nivo stresa

Ukoliko Vam se sviđa članak podelite ga sa prijateljima.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Podeli na mrežama:

Najnovije objave

Preventivni paneli

Osnovni preventivni panel analiza
Osnovni preventivni panel analiza

2,785din

Panel analiza za štitnu žlezdu
Panel analiza za štitnu žlezdu

2,090din

Muški panel analiza
Muški panel analiza

5,105din

Panel za trudnice
Panel za trudnice

1,605din

TORCH preventivni panel
TORCH preventivni panel

5,950din

Pošaljite poruku

Poruči analize onlajn

Samo u Beo-lab laboratorijama laboratorijske analize možete poručiti onlajn.

  • Prednost pri dolasku u laboratoriju
  • Obavite konsultacije pri izboru analiza
  • Kupite testove svojim članovima porodice