Dijabetes – simptomi, dijagnostika, prevencija

Dijabetes ( Diabetes Mellitus) je oboljenje koje nastaje usled nedovoljnog lučenja ili delovanja insulina. (Insulin je hormon koji se stvara u žlezdi gušterači – pankreasu  i  odgovoran je za pravilan  metabolizam ugljenih hidrata tj šećera).

Bez insulina,  uneti šećer u organizam putem hrane, se ne može preneti iz krvotoka do ćelija,  što se ispoljava kao porast šećera u krvi.

Po kriterijumima SZO dijabetesom nazivamo stanje kada je količina šećera u krvi ( glikemija našte, nakon 10 sati gladovanja) veća od 7.0 mmol/L .

 Referentna vrenost jutarnje glikemije na prazan stomak je od 3,6 do 6,1 mmol/L.

Simptomi dijabetesa

Dijabetes ( šećerna bolest ) se manifestuje karakterističnim simptomima:

  • Izražena žeđ;
  • Učestalo mokrenje;
  • Gubitak telesne mase uprkos često povećanom apetitu i pojačanom kalorijskom unosu nrane;
  • Brzo zamaranje i osećaj malaksalosti.;
  • Mučnina;

Većina obolelih ima izražene sve ove navedene karakteristične simptome. Međutim kod simptoma koji nisu  izraženi, bolest se otkrije slučajno pri nekom od kontrolnih pregleda.

Neki od simptoma dijabetesa  ( ne toliko karakteristični ) su i:

  • Pojačana potreba za slatkim;
  • Svrab na polnim organima;
  • Promene na koži ( čirevi, svrab na koži, perutanje);

Ako imate neki od ovih simptoma, potrebno je da obavite osnovne laboratorijske analize krvi i analizu urina.

Test opterećenja glukozom – ispitaj sklonost ka šećernoj bolesti

Postoji poseban  test pomoću kojeg se ispituje sklonost ka šećernoj bolesti. U pitanju je „Test opterećenja glukozom“ ( gde je glukoza = šećer). Medicinska skraćenica za ovaj test je OGTT ( oralni glucose – tolerans test).

Ovaj test se izvodi primarno ako postoje gore navedeni simptomi i kod pacijenata kod kojih je analizom krvi i urina utvrđen nivo jutarnje glukoze ( glukoze našte nakon 10 sati gladovanja ) između 6,1 do 6,9 mmol/l i više.

O pravilnoj pripremi za  izvođenje testa i samom toku testa pročitajte  ovde.

Prevencija dijabetesa i bolji kvalitet života

Dijabetes se smatra hroničnim oboljenjem. Merama prevencije i menjanjem životnim navika obolelih, dijabetes se može kontrolisati i smanjiti mogućnost komplikacija, koje prate život sa ovom bolešću.

Primarna prevencija uključuje promociju zdravog načina života ( smanjenje gojaznosti) uz kvalitetno izbalansiranu ishranu i umerenu redovnu fizičku aktivnost.

Na izmenu prehrambenih navika se posebno stavlja akcenat jer su rezultati naučnih  istraživanja  pokazali,  direktnu vezu između gojaznosti i dijabetesa tipa2.

Takođe, kod prevencije akcenat se stavlja i na :

  • Redovne godišnje sistematske preglede;
  • Izbegavanje stresa;
  • Redovna fizička aktivnost ( bar dva puta nedeljno);
  • Izbegavanje brze hrane, gaziranih pića i industrijskih slatkiša.

  Sprečavanje nastanka komplikacija i napredovanja dijabetesa

 U slučaju da je kod pacijenta uspostavljena dijagnoza dijabetesa, sekundaran prevencija podrazumeva edukaciju o zdravom načinu života i primeni optimalne terapije. A sve sa ciljem da se bolest drži pod kontrolom i izbegnu komplikacije.

Smatra se da kontrola telesne mase ( svakodnevno vođenje računa o ishrani uz redukciju gojaznosti)  i umerena fizička aktivnost mogu da spreče pojavu dijabetesa tipa2. Takođe i da smanje moguće  komplikacije kao što su: rizik od srčanog udara, moždanog udara, pojavu rana na koži , demencije,  popuštanja funkcije bubrega ili ozbiljno pogoršanje vida ( pojava kataraktre, glaukoma, dijabetičke retinopatije).

Umerena redovna fizička aktivnost se preporučuje osobama sa povećanim rizikom od oboljevanja ali i već obolelima.

Efikasna evaluacija toka bolesti i bolesnika podrazumeva redovne kontrole bolesnika. Stalno praćenje nivoa glukoze u krvi i urinu, holesterola i triglicerida u krvi kao i nivoa krvnog pritiska.

Ukoliko u vašoj okolini imate osobu obolelu od dijabetesa, evo šta morate da znate.

Sa dijabetesom ne živi samo obolela osoba već i njoj bliske osobe. Za obolele je jako važno da se upoznaju sa svojom bolešću,  kako bi je kontrolisali na pravi način. Pored toga, postoji nekoliko bitnih situacija i pravila, koja i najbliži obolelih treba da znaju i adekvatno na njih da odreaguju.

 

Hiperglikemija- Visok nivo šećer u krvi

Simptomi: nervoza, pojačana glad i žeđ, malaksalost, bolovi u mišićima, glavobolja, …

Potrebno je obratiti se lekaru radi pomene u dozi insulina ili tabletiranog leka. Izmena u ishrani ili načinu života. Redovna samokontrola obolelog.

Usled neadekvatnog delovanja na vidne simptome hiperglikemije, može doći do ketoacidoza – Pojava acetona u urinu.

Simptomi ovog stanja su:  pojačano mokrenje i žeđ, zamućen vid, diboko disanje, bolovi u stomaku ( naročito kod dece), pomućena svest, mučnina i povraćanje, jak zadah , gubitak svesti ( pad u komu).

 

Hipoglikemija – Nizan nivo šećera u krvi

Simptomi: glad, drhtavica, obilno znojenje, strah i nervoza, nerazgovetan govor, i dr.

Dati osobi šećer i vodu, sok ili bilo koji drugi slatkiš.

Važna napomena: Postiji rizi u ovakvim situacijama od padanja u nestvest obolelog ( hipoglikemijska koma). Reagovati sa hitnim ubrizgavanjem u mišiće ruku ili nogu injekcije glukagona. Glukagon omogućava oslobađanje dodatne glukoze nazad u krvotok, podižući nivo šećera u krvi.

Datum objave 13.11.2018

Ukoliko vam se sviđa članak, podelite ga sa prijateljima.

beolab-white-180

Ako se vratimo u istoriju i pogledamo unazad, sve značajne kompanije u svetu su krenule sitnim koracima, kombinujući viziju, upornost, strpljenje, šanse i inovacije.

Istorija razvoja Beo-lab laboratorija u tom smislu, nije izuzetak.

Vraćamo se unazad samo da bi videli koliko nas je fokus na srce Beo-Laba odveo napred.
Srce naše kompanije su pacijenti i njihove potrebe iz oblasti laboratorijske dijagnostike.

Beo-lab laboratorije, Medicover/Synevo , pripadajući logotip i sve povezane Beo-lab marke su registrovani zaštitni znakovi kompanije Beo-lab laboratorije. Sve oznake trećih strana - ® i ™ - vlasništvo su njihovih vlasnika. © 2000-2019 Beo-lab laboratorije. Sva prava zadržana