Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Panel 1-antitela povezana sa dijabetesom

Šifra PRF78 Kategorija

Kratak opis analize

Kroz naš Panel analiza,  proverite sva značajna antitela povezana sa dijabetesom: ICA antitela, IA2 antitela, GAD antitela.

7,695.00din

antitela povezana sa dijabetesom

Da li u užoj porodici imate osobu sa dijagnozom dijabetesa?

Analiza antitela povezanih sa dijabetesom vam pruža informaciju da li se i kod vas tokom života može javiti poremećaj metabolizma ugljenih hidrata i insulina. Ova antitela su deo preventivne laboratorijske dijagnostike, posebno značajna za porodice sa istorijom dijabetesa. 

Proverite antitela povezana sa dijabetesom kroz panel analiza:

 

  • ICA antitela
  • IA2 antitela (Tyrozin phosphat)
  • GAD antitela

 

Panel koji obuhvata ICA antitela, IA2 antitela i GAD antitela mnogi doktori smatraju dobrom podlogom za praćenje razvoja dijabetesa kod pojedinaca tokom života, a naročito ukoliko postoji pozitivna istorija ove bolesti u bliskoj porodici.

 

ICA antitela

ICA antitela su antitela usmerena protiv ćelija pankreasa Langerhansovih ostrvaca koja stvaraju i sekretuju insulin. Marker su imunološke destrukcije ćelija pankreasa.

Ova antitela se mogu razviti kod mladih osoba u dečijem uzrastu i biti pokazatelj mogućeg razvoja dijabetesa tipa1.

IA2 antitela

IA2 antitela su antitela usmerena protiv enzima tirozin fosfataze koji ima važnu ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata. Ova antitela mogu poslužiti doktoru kao smernica za postavljanje dijagnoze dijabetesa tip1.

GAD antitela

GAD antitela su antitela na dekarboksilazu glutaminske kiseline, i njihovo prisustvo u krvi može biti rani dokaz o postojanju i aktivnosti autoimune bolesti.

Određivanje GAD antitela je koristan parametar  lekaru za postavljanje precizne dijagnoze, kao i za lečenje pacijenata sa dijabetesom. Ova antitela, prisutna mnogo godina pre postavljanja dijagnoze dijabetesa, smatraju se visoko prediktivnim parametrom u postavljanju dijagnoze dijabetesa tip1, kao i drugih endokrinih poremećaja.

Pojava GAD antitela, ICA antitela, kao i IA2 antitela su najraniji markeri destrukcije beta ćelija pankreasa. Antitela se mogu otkriti i 10 do 15 godina pre pojave simptoma i kliničke manifestacije dijabetesa tipa1.

Važno je napomenuti da se ne mora razviti šećerna bolest kod svih osoba kod kojih je dokazano prisustvo ovih antitela u krvi, mada su šanse za to mnogo veće ako je prisutno više od jednog antitela, kao i kada već postoji porodična anamneza dijabetesa tipa1.

Konačno, nakon  uspostavljanja dijagnoze dijabetesa, ovi parametri pomažu da se napravi razlika između autoimunog dijabetesa tip1 i dijabetesa  tipa2.

 

SAZNAJ VIŠE

Kako bi saznali više o dijabetesu, preporučujemo vam da pročitate članak:

dijabetes dijagnostika , simptomi , prevencija

Dijabetes, simptomi, dijagnostika i prevencija

 

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.