Pratite nas

Antitela povezana sa dijabetesom

Šifra PRF78 Kategorija

Kratak opis analize

Proverite sva značajna antitela povezana sa dijabetesom kroz naš Panel analiza. Panel uključuje: ICA Antitela, IA2 Antitela, GAD Antitela.

7,860din

Da li u užoj porodici imate osobu sa dijagnozom dijabetesa?

Analiza antitela povezanih sa dijabetesom vam pruža informaciju da li se i kod vas tokom života može javiti poremećaj metabolizma ugljenih hidrata i insulina.

Proverite antitela povezana sa dijabetesom kroz naš panel analiza:

  • ICA Antitela
  • IA2 Antitela
  • GAD Antitela

Panel koji obuhvata ICA antitela, IA2 antitela i GAD antitela mnogi doktori smatraju dobrom podlogom za praćenje razvoja dijabetesa kod pojedinaca tokom života, a naročito ukoliko postoji pozitivna istorija ove bolesti u bliskoj porodici.

ICA antitela

ICA antitela su antitela usmerena protiv ćelija pankreasa Langerhansovih ostrvaca koja stvaraju i sekretuju insulin. Marker su imunološke destrukcije ćelija pankreasa.

Ova antitela se mogu razviti kod mladih osoba u dečijem uzrastu i biti pokazatelj mogućeg razvoja dijabetesa tipa1.

IA2 antitela

IA2 antitela su antitela usmerena protiv enzima tirozin fosfataze koji ima važnu ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata. Ova antitela mogu poslužiti doktoru kao smernica za postavljanje dijagnoze dijabetesa tip1.

GAD antitela

GAD antitela su antitela na dekarboksilazu glutaminske kiseline, i njihovo prisustvo u krvi može biti rani dokaz o postojanju i aktivnosti autoimune bolesti.

Određivanje GAD antitela je koristan parametar  lekaru za postavljanje precizne dijagnoze, kao i za lečenje pacijenata sa dijabetesom. Ova antitela, prisutna mnogo godina pre postavljanja dijagnoze dijabetesa, smatraju se visoko prediktivnim parametrom u postavljanju dijagnoze dijabetesa tip1, kao i drugih endokrinih poremećaja.

Pojava GAD antitela, ICA antitela, kao i IA2 antitela su najraniji markeri destrukcije beta ćelija pankreasa. Antitela se mogu otkriti i 10 do 15 godina pre pojave simptoma i kliničke manifestacije dijabetesa tipa1.

Važno je napomenuti da se ne mora razviti šećerna bolest kod svih osoba kod kojih je dokazano prisustvo ovih antitela u krvi, mada su šanse za to mnogo veće ako je prisutno više od jednog antitela, kao i kada već postoji porodična anamneza dijabetesa tipa1.

Konačno, nakon  uspostavljanja dijagnoze dijabetesa, ovi parametri pomažu da se napravi razlika između autoimunog dijabetesa tip1 i dijabetesa  tipa2.

Saznaj više o dijabetesu. Preporučujemo vam da pročitate članak:

dijabetes dijagnostika , simptomi , prevencija

Dijabetes, simptomi, dijagnostika i prevencija

  • CHSR64 – ICA antitela
  • IM93 – IA2 antitela (Tyrozin phosphat)
  • IM90 – GAD antitela

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi napredne, potpuno automatizovane serološke testove novije generacije:

CMIA (IgG antitela)
CLIA (IgM antitela)
ECLIA (IgG, IgA i IgM antitela)

Ukoliko vam je serološki test na SARS-CoV-2 antitela potreban radi putovanja u inostranstvo, molimo vas da proverite sa ambasadom date zemlje, da li postoji zahtev za posebnom vrstom serološkog testa, kako bi bili sigurni da je zahtevani test u skladu sa testovima dostupnim u Beo-lab laboratorijama.