Call Centar:
Pratite nas
Call Centar +381 11 36 22 888
Pratite nas

Panel 1 - antitela povezana sa dijabetesom

Šifra PRF78 Kategorija

Kratak opis analize

Kroz naš Panel analiza,  proverite sva značajna antitela povezana sa dijabetesom: ICA antitela, IA2 antitela, GAD antitela.

7,465.00din

antitela povezana sa dijabetesom

Da li u užoj porodici imate osobu sa dijagnozom dijabetesa?

Analiza antitela povezanih sa dijabetesom vam pruža informaciju da li se i kod vas tokom života može javiti poremećaj metabolizma ugljenih hidrata i insulina. Ova antitela su deo preventivne laboratorijske dijagnostike, posebno značajna za porodice sa istorijom dijabetesa. 

Proverite antitela povezana sa dijabetesom kroz panel analiza:

 

  • ICA antitela
  • IA2 antitela (Tyrozin phosphat)
  • GAD antitela

 

Panel koji obuhvata ICA antitela, IA2 antitela i GAD antitela mnogi doktori smatraju dobrom podlogom za praćenje razvoja dijabetesa kod pojedinaca tokom života, a naročito ukoliko postoji pozitivna istorija ove bolesti u bliskoj porodici.

 

ICA antitela

ICA antitela su antitela usmerena protiv ćelija pankreasa Langerhansovih ostrvaca koja stvaraju i sekretuju insulin. Marker su imunološke destrukcije ćelija pankreasa.

Ova antitela se mogu razviti kod mladih osoba u dečijem uzrastu i biti pokazatelj mogućeg razvoja dijabetesa tipa1.

IA2 antitela

IA2 antitela su antitela usmerena protiv enzima tirozin fosfataze koji ima važnu ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata. Ova antitela mogu poslužiti doktoru kao smernica za postavljanje dijagnoze dijabetesa tip1.

GAD antitela

GAD antitela su antitela na dekarboksilazu glutaminske kiseline, i njihovo prisustvo u krvi može biti rani dokaz o postojanju i aktivnosti autoimune bolesti.

Određivanje GAD antitela je koristan parametar  lekaru za postavljanje precizne dijagnoze, kao i za lečenje pacijenata sa dijabetesom. Ova antitela, prisutna mnogo godina pre postavljanja dijagnoze dijabetesa, smatraju se visoko prediktivnim parametrom u postavljanju dijagnoze dijabetesa tip1, kao i drugih endokrinih poremećaja.

Pojava GAD antitela, ICA antitela, kao i IA2 antitela su najraniji markeri destrukcije beta ćelija pankreasa. Antitela se mogu otkriti i 10 do 15 godina pre pojave simptoma i kliničke manifestacije dijabetesa tipa1.

Važno je napomenuti da se ne mora razviti šećerna bolest kod svih osoba kod kojih je dokazano prisustvo ovih antitela u krvi, mada su šanse za to mnogo veće ako je prisutno više od jednog antitela, kao i kada već postoji porodična anamneza dijabetesa tipa1.

Konačno, nakon  uspostavljanja dijagnoze dijabetesa, ovi parametri pomažu da se napravi razlika između autoimunog dijabetesa tip1 i dijabetesa  tipa2.

 

SAZNAJ VIŠE

Kako bi saznali više o dijabetesu, preporučujemo vam da pročitate članak:

dijabetes dijagnostika , simptomi , prevencija

Dijabetes, simptomi, dijagnostika i prevencija

 

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.

polno prenosive bolesti
POTREBAN VAM JE ANTIGEN TEST ZBOG PUTOVANJA?​

Poručite ga putem e-laboratorije ili dođite direktno u jednu od tri laboratorije u Beogradu u kojima se vrši uzorkovanje: Resavska 60, Ratka Mitrovića 148 i Pjarona de Mondezira 30/5.
Proverite radno vreme lokacija na kojima je dostupan brzi Antigen test na COVID-19.
Prilikom dolaska u laboratoriju, ponesite sa sobom popunjen ANTIGEN UPITNIK i ubrzajte proceduru uzorkovanja.
Rezultat brzog antigen testa (SARS-Cov-2 rapid test) u Beo-lab laboratorijama sadrži i QR code, koji vam omogućava da jednostavno u svakom trenutku imate brz pristup vašem rezultatu antigen testa i po potrebi ga pokažete nadležnoj osobi, prilikom prelaska granice tokom putovanja. 

YOU NEED AN ANTIGEN TEST FOR TRAVEL?

Order via E-labs or come directly to one of the three Beo-lab laboratories in Belgrade where the antigen test is available: Resavska 60, Ratka Mitrovića 148, and Pjarona de Mondezira 30/5.
Check the working hour of locations in Belgrade where COVID-19 antigen testing is available.
Please, bring a completed ANTIGEN QUESTIONNAIRE with you and make faster the sampling procedure.

The result of the Antigen test (SARS-Cov-2 rapid test) in Beo-lab laboratories contains a QR code, which allows you to have quick access to your antigen test result at any time and show it to the responsible officer when crossing the border.