Call Centar:
Pratite nas
Call Centar +381 11 36 22 888
Pratite nas

Glukoza

Šifra CH41 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Glukoza (šećer u krvi) se koristi u cilju utvrđivanja opšteg zdravstvenog stanja, kao pomoć u postavljanju dijagnoze i praćenja terapije dijabetesa i drugih poremećaja metabolizma ugljenih hidrata (gestacioni dijabetes, hipoglikemija i neuroendokrini tumori pankreasa).

110.00din

Vađenje krvi
Biohemija logo Beo-lab

Šta je glukoza – šećer?

Glukoza (šećer) je glavni izvor energije za ćelije organizma, a za ćelije mozga i nervnog sistema je jedini izvor energije. Glukoza se unosi u organizam hranom i postoji kompleksan mehanizam za regulaciju koncentracije glukoze u krvi, jer je za normalno funkcionisanje organizma potrebno da koncentracija glukoze u krvotoku nema prevelike fluktuacije.

Referentna vrednost jutarnje glukoze na prazan stomak je od 3,6 do 6,1 mmol/L.

Zašto se određuje i kod koga je treba određivati?

Glukoza (šećer u krvi) se koristi u cilju utvrđivanja opšteg zdravstvenog stanja, kao pomoć u postavljanju dijagnoze i praćenja terapije dijabetesa i drugih poremećaja metabolizma ugljenih hidrata (gestacioni dijabetes, hipoglikemija i neuroendokrini tumori pankreasa).

Glukoza se određuje osobama koje vrše rutinski medicinski pregled, osobama kod kojih postoji rizik od dobijanja dijabetesa ili nekog od poremećaja metabolizma ugljenih hidrata, trudnicama, kao i osobama obolelim od dijabetesa, kako bi se pratila efikasnost terapije.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum ili plazma (venska krv ili kapilarna krv)
Obrtno vreme: 1 dan

Uzimanje uzorka se vrši najčešće ujutru, posle noćnog gladovanja od najmanje 8 sati.

Osobe obolele od dijabetesa nivo glukoze u krvi često proveravaju neposredno pre obroka i par sati posle obroka da bi se osigurala najbolja kontrola bolesti.

Za vreme uzimanja uzorka za određivanje glukoze pratite uputstva vašeg lekara.

 

SAZNAJ VIŠE

Test opterećenja glukozom – OGTT test

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.

polno prenosive bolesti
POTREBAN VAM JE ANTIGEN TEST ZBOG PUTOVANJA?​

Poručite ga putem e-laboratorije ili dođite direktno u jednu od tri laboratorije u Beogradu u kojima se vrši uzorkovanje: Resavska 60, Ratka Mitrovića 148 i Pjarona de Mondezira 30/5.
Proverite radno vreme lokacija na kojima je dostupan brzi Antigen test na COVID-19.
Prilikom dolaska u laboratoriju, ponesite sa sobom popunjen ANTIGEN UPITNIK i ubrzajte proceduru uzorkovanja.
Rezultat brzog antigen testa (SARS-Cov-2 rapid test) u Beo-lab laboratorijama sadrži i QR code, koji vam omogućava da jednostavno u svakom trenutku imate brz pristup vašem rezultatu antigen testa i po potrebi ga pokažete nadležnoj osobi, prilikom prelaska granice tokom putovanja. 

YOU NEED AN ANTIGEN TEST FOR TRAVEL?

Order via E-labs or come directly to one of the three Beo-lab laboratories in Belgrade where the antigen test is available: Resavska 60, Ratka Mitrovića 148, and Pjarona de Mondezira 30/5.
Check the working hour of locations in Belgrade where COVID-19 antigen testing is available.
Please, bring a completed ANTIGEN QUESTIONNAIRE with you and make faster the sampling procedure.

The result of the Antigen test (SARS-Cov-2 rapid test) in Beo-lab laboratories contains a QR code, which allows you to have quick access to your antigen test result at any time and show it to the responsible officer when crossing the border.