Pratite nas

Glukoza (šećer u krvi)

Šifra CH41 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Glukoza (šećer u krvi) se koristi u cilju utvrđivanja opšteg zdravstvenog stanja, kao pomoć u postavljanju dijagnoze i praćenja terapije dijabetesa i drugih poremećaja metabolizma ugljenih hidrata (gestacioni dijabetes, hipoglikemiju i neuroendokrine tumore pankreasa).

95din

Vađenje krvi

Šta je glukoza?

Glukoza je glavni izvor energije za ćelije organizma, a za ćelije mozga i nervnog sistema je jedini izvor energije. Glukoza se unosi u organizam hranom i postoji kompleksan mehanizam za regulaciju koncentracije glukoze u krvi, jer je za normalno funkcionisanje organizma potrebno da koncentracija glukoze u krvotoku nema prevelike fluktuacije.

 

Zašto se određuje i kod koga je treba određivati?

Glukoza se koristi u cilju utvrđivanja opšteg zdravstvenog stanja, kao pomoć u postavljanju dijagnoze i praćenja terapije dijabetesa i drugih poremećaja metabolizma ugljenih hidrata (gestacioni dijabetes, hipoglikemiju i neuroendokrine tumore pankreasa).

Glukoza se određuje osobama koje vrše rutinski medicinski pregled, osobama koje imaju rizik od dobijanja dijabetesa ili nekog od poremećaja metabolizma ugljenih hidrata, trudnicama, kao i osobama obolelim od dijabetesa da se prati efikasnost terapije.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum ili plazma (venska krv ili kapilarna krv)
Obrtno vreme: 1 dan

Uzimanje uzorka se vrši najčešće ujutru posle noćnog gladovanja od najmanje 8 sati.

Osobe obolele od dijabetesa nivo glukoze u krvi često proveravaju neposredno pre obroka i par sati posle obroka da bi se osigurala najbolja kontrola bolesti.

Za vreme uzimanja uzorka za određivanje glukoze pratite uputstva Vašeg lekara.

 

SAZNAJ VIŠE

Test opterećenja glukozom – OGTT test

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi napredne, potpuno automatizovane serološke testove novije generacije:

CMIA (IgG antitela)
CLIA (IgM antitela)
ECLIA (IgG, IgA i IgM antitela)

Ukoliko vam je serološki test na SARS-CoV-2 antitela potreban radi putovanja u inostranstvo, molimo vas da proverite sa ambasadom date zemlje, da li postoji zahtev za posebnom vrstom serološkog testa, kako bi bili sigurni da je zahtevani test u skladu sa testovima dostupnim u Beo-lab laboratorijama.