Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.
trudnički dijabetes

Trudnički dijabetes – pravilnom ishranom pod kontrolom

Trudnički dijabetes je šećerna bolest koja se javlja u toku trudnoće. Nastaje kada organizam trudnice ne produkuje dovoljnu količinu insulina, hormona koji je bitan za metabolizam ugljenih hidrata i koji reguliše nivo šećera u krvi.

Gestacijski dijabetes je drugi naziv za trudnički dijabetes, koji se najčešće otkriva između 24. i 28. nedelje trudnoće, kada trudnica po savetu svog izabranog ginekologa odlazi u laboratoriju da uradi test opterećenja glukozom.

Dobra vest jeste da trudnički dijabetes spontano nestaje do 6 nedelja nakon porođaja.

Trudnički dijabetes – zašto i kako nastaje?

Kako se razvija trudnoća, raste i broj hormona koje luči posteljica, a oni imaju tzv. antiinsulinsko delovanje. Njihovo delovanje dovodi do smanjenje aktivnosti insulina jer organizam ne postiže da proizvede dovoljnu količinu ovog hormona, te on više ne može da održi optimalan nivo glukoze u krvi.

Gojaznost takođe, doprinosi nastanku trudničkog dijabetesa jer vodi ka nastanku rezistencije ćelijskih receptora pankreasa na insulin. 

Povećan rizik od nastanka trudničkog dijabetesa imaju:

 • Gojazne žene;
 • Žene kod kojih postoji pozitivna istorija šećerne bolesti (dijabetes u bližoj porodici);
 • Trudnice koje se puno ugoje tokom trudnoće;
 • Žene koje su imale trudnički dijabetes i u prethodnoj trudnoći;

Pročitaj više u trudničkom dijabetesu u članku :

gestacijski dijabetes

Gestacijski dijabetes – šećerna bolest u trudnoći.

Tokom trudnoće se mogu razviti dva tipa trudničkog dijabetesa: gestacijski i pregestacijski.

Pregestacijski dijabetes otkriven je još pre trudnoće i smatra se znatno ozbiljnijim i težim oblikom koji pripada grupi insulin zavisnih dijabetesa.

Ovaj tip dijabetesa zahteva posebnu pažnju i adekvatnu ishranu, fizičku aktivnost, ali i terapiju insulinom.

Žene koje imaju pregestacijski dijabetes moraju proći posebnu pripremu, koja se manifestuje kroz postizanje precizne metaboličke regulacije dijabetesa kako pre začeća tako i tokom cele trudnoće.

Dijetalna ishrana i fizička aktivnost neophodni u slučaju trudničkog dijabetesa

Kod velikog broja žena sa trudničkim dijabetesom, nema bojazni ni po trudnicu ni po bebu, ukoliko je uključena dijetalna ishrana uz redovne kontrole glukoze i insulina u krvi.

Međutim, žene kod kojih se ne reguliše nivo šećera adekvatnom ishranom i odgovarajućom fizičkom aktivnošću, uvodi se insulin kako bi se izbegle komplikacije tokom perioda gestacije.

Ishrana koja se preporučuje u slučaju postojanja dijagnoze trudničkog dijabetesa je ishrana siromašna ugljenim hidratima.

Dobro izbalansirana ishrana podrazumeva pravilno kombinovanje namirnica, kao i vreme obroka. Ukoliko su obroci češći, a manji, nivo i rast šećera u krvi je umereniji.

U slučaju da je neohodno uvođenje insulina tokom trudnoće, vreme obroka i količina hrane moraju biti približno isti svakog dana. Ne bi trebalo preskakati obroke i užine, jer će to dovesti do hipoglikemije (smanjenog šećera u krvi), što takođe može biti štetno za bebu.

Pored promena načina ishrane, savetuje se i umerena fizička aktivnost u cilju prevencije komplikacija tokom trudnoće.

Fizička aktivnost snižava nivo glukoze u krvi, tako da redovno vežbanje može biti efikasan način za kontrolu gestacijskog dijabetesa.

Uobičajena preporuka je da se teži ka najmanje 150 minuta (2 sata i 30 minuta) aktivnosti umerenog intenziteta nedeljno, plus vežbe snage dva ili više dana u nedelji.

Zdrava ishrana – pomoć u kontroli nivoa šećera u krvi

Poštovanje principa zdrave ishrane može pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi.

Trudnice koje imaju trudnički dijabetes bi trebalo da se obrate lekaru za savet o ishrani. Bilo da se informišete kod ginekologa koji vodi vašu trudnoću, endokrinologa ili pak nutricioniste, dobićete sledeću preporuku:

 Jedite redovno i izbegavajte preskakanje obroka. Konzumirajte hranu bogatu složenim ugljenim hidratima, kao i hranu sa niskim glikemijskim indeksom (GI).

Izbor namirnica sa niskim GI obezbeđuje sporo oslobađanje šećera u krvi

Neke od namirnica sa niskim IG koje možete konzumirati su: testenine od integralnog brašna, integralni pirinač, integralni hleb sa mekinjama, mahunarke, pasulj, sočivo, musli bez šećera, ovsene kaše bez šećera.

Jedite naročito crveno, bobičasto voće poput malina, jagoda, ribizli, kupina, borovnica itd. i povrće – minimum 5 porcija dnevno.

Trudnički dijabetes - pravilnom ishranom pod kontrolom 1

Izbegavajte hranu bogatu šećerima – nije potrebno da potpuno izbacite šećere iz ishrane, ali zamenite nezdrave grickalice poput industrijskih kolača i keksa zdravim alternativama kao što su voće, orašasti plodovi i semenke, zdrave varijante slatkiša.

Posebno izbegavajte zaslađena pića. Voćni sokovi i smoothie napici takođe mogu biti izvor visokog sadržaja šećera, zato uvek proverite šta piše na deklaraciji proizvoda.

Napici koji se reklamiraju kao dijetalni ili kao napici bez šećera, najčešće sadrže neki od veštačkih zaslađivača poput aspartama ili saharina. Naravno, uvek je najbolje da sami pravite prirodne sokove jer tada znate sa sigurnošću šta sadrže.

Jedite hranu bogatu proteinima (belančevinama). Važno je da uz ugljene hidrate unosite i proteine jer će nivo glukoze sporije da opada i duže ćete biti siti.

Izbegavajte previse masnu i prerađenu hranu. Zamenite nezdrave masnoće zdravim mastima poput omega -3 i omega- 6 masnih kiselina (plave ribe poput tune, skuše, lososa itd, avokado, susam, orašasti plodovi)

Jako je važno da čitate šta piše na deklaraciji jer mnogi proizvodi koji se reklamiraju kao zdravi, to zapravo NISU.

Kontrola porcije i izgled jednog pravilnog obroka

Kontrola porcije hrane kod gestacijskog dijabetesa je jako bitna. Pazite na veličine porcija jer čak i zdrava hrana, poput velikih porcija voća, izazvaće nagli porast glukoze u krvi ako jedete previše. Potrudite se da svaki vaš obrok ima istu količinu ugljenih hidrata.

Jedan vaš obrok bi trebalo da izgleda ovako:

 1. 1/2 svog tanjira povrćem bez skroba (recimo zeleno lisnato povrće zelene salate, kupusa, kelja, prokelja ili povrće poput brokolija, krastavca, itd.)
 2.  1/4 tanjira napunite povrćem u obliku žitarica ili skroba ( integralni hleb, intergralni pirinač, mahunarke, sočivo, pasulj)
 3. Preostalu 1/4 tanjira napunite namirnicama bogatim belančevinama (jaja, mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masnoća, crveno meso, mozzarella, bundeva).
Trudnički dijabetes - pravilnom ishranom pod kontrolom 2

Primer zdravih obroka u slučaju gestacijskog dijabetesa

Najvažnije od svega jeste da obroci ne budu obilni i da razmak između dva obroka ne bude duži od 5 sati jer se, u suprotnom, proizvode ketoni (produkti razgradnje) koji mogu da budu štetni za bebu.

Doručak:

 • 1 kuvano jaje
 • 1 parče integralnog hleba
 • 1 šnita mladog sira i ¼ avokada
 • 1 kiselo mleko

Užina

 • 2 integralna krekera sa sirnim namazom

Ručak

 • 90g pilećeg filea
 • 1 k/k senfa
 • Zelena salata (sa limunovim sokom i 1 kašikom maslinovog ulja)
 • 2 supene kašike integralnog pirinča
 • 1 mala jabuka

Užina

 • 1 kivi
 • 1 kiselo mleko

Večera

 • 3 supene kašike kinoe
 • 100g ribljeg filea pečenog u rerni
 • 1 šolja svežih jagoda ili barenog povrća

Ukoliko Vam se sviđa članak podelite ga sa prijateljima.

Facebook
LinkedIn

Podeli na mrežama:

Facebook
LinkedIn

Najnovije objave

Preventivni paneli

Pošaljite poruku

Poruči analize onlajn

Samo u Beo-lab laboratorijama laboratorijske analize možete poručiti onlajn.

 • Prednost pri dolasku u laboratoriju
 • Obavite konsultacije pri izboru analiza
 • Kupite testove svojim članovima porodice