Pratite nas

Insulin

Šifra ME17 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Insulin se koristi da se proceni sposobnost pankreasa za produkciju insulina, u dijagnostici hipoglikemija, kao pomoć u identifikovanju insulinske rezistencije,  određivanje terapije obolelih od dijabetesa tipa 2.

1,000din

Vađenje krvi

Šta je insulin?

Insulin je hormon koji se sintetiše u pankreasu i koji je jedan od glavinih regulatora koncentracije glukoze u krvotoku.

 

Zašto se određuje i kod koga ga treba određivati?

Insulin se koristi da se proceni sposobnost pankreasa za produkciju insulina, kao pomoć u dijagnostici tumora koji proizvode insulin (insulinomi), u dijagnostici hipoglikemija (niskog nivoa glukoze u krvi), kao pomoć u identifikovanju insulinske rezistencije, kao i kod određivanje terapije obolelih od dijabetesa tipa 2.

Insulin se određuje osobama koje imaju nizak nivo glukoze u krvi zajedno sa simptomima kao što su znojenje, palpitacije (“lupanje srca”), vrtoglavica, nesvestica; osobama koje imaju dijabetes da se proceni prostala sposobnost pankreas da proizvodi insulin i ponekad se određuje osobama kod kojih se sumnja da imaju insulinsku rezistenciju.

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)
Obrtno vreme: 1 dan

Uzimanje uzorka se vrši najčešće ujutru posle noćnog gladovanja od 8-10 sati. Ponekada se uzorak uzima i u drugo vreme prema uputstvima lekara.

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi napredne, potpuno automatizovane serološke testove novije generacije:

CMIA (IgG antitela)
CLIA (IgM antitela)
ECLIA (IgG, IgA i IgM antitela)

Ukoliko vam je serološki test na SARS-CoV-2 antitela potreban radi putovanja u inostranstvo, molimo vas da proverite sa ambasadom date zemlje, da li postoji zahtev za posebnom vrstom serološkog testa, kako bi bili sigurni da je zahtevani test u skladu sa testovima dostupnim u Beo-lab laboratorijama.