Pratite nas

C-Peptid (marker dijabetesa)

Šifra ME20 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

C-Peptid (marker dijabetesa) se koristi da se proceni proizvodnje insulina u pankreasu, kao i pomoć da se utvrdi uzrok niskog nivoa glukoze u krvi (hipoglikemija).

1,000din

Vađenje krvi

Šta je C-peptid?

C-peptid je mali peptidni lanac koji nastaje prilikom oslobađanja insulina u krvotok. Naktivni molekul proinsulina se prilikom oslobađanja u krvotok deli na aktivni molekul insulina i molekul c-peptida.

 

Zašto se određuje i kod koga ga treba određivati

C-peptid se koristi da se proceni proizvodnje insulina u pankreasu, kao i pomoć da se utvrdi uzrok niskog nivoa glukoze u krvi (hipoglikemija).

C-peptid se određuje osobama koje imaju dijabetesa da se proceni da li je vreme da se u terapiju uključi insulin, osobama na insulinskoj terapiji da se proceni da li je vreme da se u terapiju uključi insulinska pumpa, kao i osobama koje imaju znakove i simptome hipoglikemija.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)
Obrtno vreme: 1 dan

Uzimanje uzorka se vrši najčešće ujutru posle noćnog gladovanja od 8-10 sati.

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi napredne, potpuno automatizovane serološke testove novije generacije:

CMIA (IgG antitela)
CLIA (IgM antitela)
ECLIA (IgG, IgA i IgM antitela)

Ukoliko vam je serološki test na SARS-CoV-2 antitela potreban radi putovanja u inostranstvo, molimo vas da proverite sa ambasadom date zemlje, da li postoji zahtev za posebnom vrstom serološkog testa, kako bi bili sigurni da je zahtevani test u skladu sa testovima dostupnim u Beo-lab laboratorijama.