Pratite nas

Fruktozamin (marker dijabetesa)

Šifra CH280 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 2 dana
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

Fruktozamin (marker dijabetesa) se koristi za praćenje terapije dijabetesa (šećerne bolesti), naročito kada nije moguće određivati hemoglobin A1c. Fruktozamin se određuje osobama obolelim od dijabetesa da se proceni nivo glukoze i uspešnost terapije ili promene životnih navika u poslednje 2-3 nedelje.

610din

Vađenje krvi

Šta je fruktozamin?

Fruktozamin je protein za koji je glukoza hemijski vezana. Što je veća koncentracija glukoze to će biti i veća koncentracija fruktozamina. Koristi se za procenu nivoa glukoze u prethodne 2 do 3 nedelje.

 

Zašto se određuje i kod koga ga treba određivati?

Fruktozamin se korisiti za praćenje terapije dijabetesa (šećerne bolesti), naročito kada nije moguće određivati hemoglobin A1c. Fruktozamin se određuje osobama obolelim od dijabetesa, da se proceni nivo glukoze i uspešnost terapije ili promene životnih navika u poslednje 2-3 nedelje.

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)
Obrtno vreme: 2 dana

Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka.

Dijabetes – simptomi, dijagnostika, prevencija

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi napredne, potpuno automatizovane serološke testove novije generacije:

CMIA (IgG antitela)
CLIA (IgM antitela)
ECLIA (IgG, IgA i IgM antitela)

Ukoliko vam je serološki test na SARS-CoV-2 antitela potreban radi putovanja u inostranstvo, molimo vas da proverite sa ambasadom date zemlje, da li postoji zahtev za posebnom vrstom serološkog testa, kako bi bili sigurni da je zahtevani test u skladu sa testovima dostupnim u Beo-lab laboratorijama.