Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Ureaza izdisajni test priprema

Poštovani korisnici,

Kako bi vaši laboratorijski rezultati bili pouzdani neophodno je da se adekvatno uputite u procedure pravilnog sakupljanja i čuvanja određenih vrsta uzoraka. Naša uloga je da vam pomognemo u tome.

Pre izvođenja ureaza izdisajnog testa trebalo bi konsultovati ordinirajućeg doktora, koji bi shodno istoriji bolesti i individualnih karakteristika pacijenta, mogao modifikovati dole navedeni protokol pripreme.

Ureaza izdisajni test priprema – test na Helicobacter pylori

  • Pacijent NE SME ništa da jede i da pije najmanje 6h pre izvođenja testa.
    Najbolje je test raditi ujutru, nakon noćnog gladovanja i bez jutarnjeg doručakami kafe. Pacijentima sa dijabetesom je dozvoljen lak obrok (npr. tost i čaj).
  • Test se radi najmanje 4 nedelje nakon prestanka uzimanja antibiotika, odnosno 2 nedelje od prestanka uzimanja lekova za smanjenje lučenja želudačne kiseline: inhibitora protonske pumpe (Omeprol, Controloc, Lanzul, Nexium) i H2 blokatora (Ranisan, Ranital, Ranitidin, Famotidin).
  • Pacijenti na hroničnoj terapiji svoje lekove bi trebalo da uzmu nakon izvedenog testa.
  • Izdisajni test mogu raditi i trudnice i doilje.
  • Testiranje se jedino ne preporučuje kod osoba sa delimičnom gastrektomijom, a kod osoba mlađih od 18 godina se može raditi jedino uz izričitu preporuku lekara.
  • Vreme koje je potrebno provesti u laboratoriji u toku izvođenja testa je oko 30 minuta.

Za cenu testa posetite e-laboratoriju.