Priprema kod uzimanja uzoraka za Papa test

Uzorkovanje za Papa test podrazumeva uzimanje ćelija sa i iz grlica materice, putem brisa.

Da bi uzeti uzorak brisa bio adekvatan i kvalitetan ( što je preduslov za dobijanje validnih laboratorijskih rezultata) veoma je važno da se pravilno pripremite za uzorkovanje, u kućnim uslovima.

Poštujte ova jednostavna pravila:

  • Dve večeri pre uzrokovanja ne treba koristiti vaginalne tablete (bilo koju vrstu vaginaleta pa i biljnih);
  • Ukoliko ste bili na konkretnoj terapiji pa dolazite na kontrolni pregled, od završetka primene propisane terapije mora da prođe  72h;
  • Veče pre uzorkovanja ne vršiti unutrašnje ispiranje vagine;
  • Bez seksualnih odnosa dan pre uzorkovanja ( tj u poslednjih 24h);
  • Uzimanje uzorka najbolje od 10 dana od početka ciklusa ( menstruacije);
  • Jutro pred dolazak u laboratoriju, oprati genitalnu regiju blagim sapunom i toplom vodom, i obući čist veš.

Važna Napomena: Preporuka je da razmak između dva uzorkovanja za Papa test bude 6 nedelja.

Pilikom uzorkovanja skidaju ćelije sa i iz grlića materice pa je potrebno vreme da se iste obnove (obavezno navedite kod prijema, ukoliko ste u nedavno radili Papa test). 

Uzorkovanje u laboratorijskim uslovima Beo-Lab laboratorija

Za potrebe uzimanje brisa tj. uzorka ćelija sa i iz grlića materice za Papa testa,  Beo-Lab laboratorije imaju posebno opremljene kabinete. Kabineti imaju svu potrebnu opremu kao i obučeni stručni kadar.

Uzimanje uzoraka u laboratorijskim uslovima, se vrši u Beogradu na sledećim lokacijama Beo-Lab laboratorija:

– Savski Venac, Resavska 58-60;

-Vračar, Njegoševa 5/1,

– Banjica, Crnotravska 7-9;

– Krnjača, Zrenjaninski put 26e

– Kanarevo Brdo, Borska 41 M

U Pančevu na lokaciji Radomira Putnika 22.

Ukoliko želite da vaš ginekolog uradi uzorkovanje za Papa test, možete pločicu sa uzorkom dostaviti  lično u neku od naših laboratorija, kako u Beogradu tako i u ostatku Srbije, ( vama najbližu) ili da dostavljanje uzorka do laboratorije ginekološka ordinacija uslužno uradi za vas.

Postupak pri dolasku u neku od naših  laboratorija sa kabinetom za uzorokovanje

Pre samog uzorkovanja brisa, pacijentkinji se uzimaju osnovni lični podaci: Ime i prezime, datum rođenja i način dostavljanja rezultata ( lično preuzimanje, putem mail-a ili putem aplikacije WEB rezultati).

 Zatim se beleže razlozi dolaska na uzorkovanje. Da li ste upućeni od strane svog lekara/ginekologa ili dolazite samoinicijativno zbog godišnjeg kontrolnog pregleda, prisutnih tegoba ili kontrolnog pregleda posle terapije i sl.

Nakon toga ostavljamo vam prostora da se pripremite za postupak uzorkovanja ( oslobodite donji deo stomaka i vaginu), udobno se smestite na ginekološku stolicu i opustite.

Pacijentkinja se za uzorkovanje briseva priprema na isti način kao i kod ginekološkog pregleda.

Neophodno je da pri uzimanju brisa opustite mišiće karlice, čime omogućavate jednostavno i nesmetano stavljanje sterilnog spekuluma ( plastičnog/metalnog umetka kojim se razmaknu zidovi vagine ) i napravi prostor da se lakše dođe do grlića i  pravilno uzime bris.

Pomoću štapića se sa grlića polako sastružu ćelije i napravi razmaz. Dalja obrada se radi u patohistološkoj laboratoriji gde se i izdaje nalaz. 

Za sve rezultate dobijene u našoj laboratoriji dodatno tumačenje istih možete dobiti od našeg medicinkog osoblja, koje će vas po potrebi uputiti na vašeg lekara ili ginekologa.

beolab-white-180

Ako se vratimo u istoriju i pogledamo unazad, sve značajne kompanije u svetu su krenule sitnim koracima, kombinujući viziju, upornost, strpljenje, šanse i inovacije.

Istorija razvoja Beo-lab laboratorija u tom smislu, nije izuzetak.

Vraćamo se unazad samo da bi videli koliko nas je fokus na srce Beo-Laba odveo napred.
Srce naše kompanije su pacijenti i njihove potrebe iz oblasti laboratorijske dijagnostike.

Beo-lab laboratorije, Medicover/Synevo , pripadajući logotip i sve povezane Beo-lab marke su registrovani zaštitni znakovi kompanije Beo-lab laboratorije. Sve oznake trećih strana - ® i ™ - vlasništvo su njihovih vlasnika. © 2000-2019 Beo-lab laboratorije. Sva prava zadržana