Priprema kod uzimanja uzoraka za Papa test

Uzorkovanje za Papa test podrazumeva uzimanje ćelija sa i iz grlica materice, putem brisa.

Da bi uzeti uzorak brisa bio adekvatan i kvalitetan ( što je preduslov za dobijanje validnih laboratorijskih rezultata) veoma je važno da se pravilno pripremite za uzorkovanje, u kućnim uslovima.

Poštujte ova jednostavna pravila:

 • Dve večeri pre uzrokovanja ne treba koristiti vaginalne tablete (bilo koju vrstu vaginaleta pa i biljnih);
 • Ukoliko ste bili na konkretnoj terapiji pa dolazite na kontrolni pregled, od završetka primene propisane terapije mora da prođe  72h;
 • Veče pre uzorkovanja ne vršiti unutrašnje ispiranje vagine;
 • Bez seksualnih odnosa dan pre uzorkovanja ( tj u poslednjih 24h);
 • Uzimanje uzorka najbolje od 10 dana od početka ciklusa ( menstruacije);
 • Jutro pred dolazak u laboratoriju, oprati genitalnu regiju blagim sapunom i toplom vodom, i obući čist veš.

Važna Napomena: Preporuka je da razmak između dva uzorkovanja za Papa test bude 6 nedelja.

Pilikom uzorkovanja skidaju ćelije sa i iz grlića materice pa je potrebno vreme da se iste obnove (obavezno navedite kod prijema, ukoliko ste u nedavno radili Papa test). 

Uzorkovanje u laboratorijskim uslovima Beo-lab laboratorija

Za potrebe uzimanje brisa tj. uzorka ćelija sa i iz grlića materice za Papa testa,  Beo-Lab laboratorije imaju posebno opremljene kabinete. Kabineti imaju svu potrebnu opremu kao i obučeni stručni kadar.

Uzimanje uzoraka u laboratorijskim uslovima, se vrši u Beogradu na sledećim lokacijama Beo-Lab laboratorija:

 • Savski Venac, Resavska 58-60;Vračar, Njegoševa 5/1,
 • Banjica, Crnotravska 7-9;
 • Krnjača, Zrenjaninski put 26e
 • Kanarevo Brdo, Borska 41 M
 • U Pančevu na lokaciji Radomira Putnika 22.

Ukoliko želite da vaš ginekolog uradi uzorkovanje za Papa test, možete pločicu sa uzorkom dostaviti  lično u neku od naših laboratorija, kako u Beogradu tako i u ostatku Srbije, ( vama najbližu) ili da dostavljanje uzorka do laboratorije ginekološka ordinacija uslužno uradi za vas.

Kako se uzima uzorak za Papa test?

Pre samog uzorkovanja brisa, pacijentkinji se uzimaju osnovni lični podaci: Ime i prezime, datum rođenja i način dostavljanja rezultata ( lično preuzimanje, putem mail-a ili putem aplikacije WEB rezultati).

 Zatim se beleže razlozi dolaska na uzorkovanje. Da li ste upućeni od strane svog lekara/ginekologa ili dolazite samoinicijativno zbog godišnjeg kontrolnog pregleda, prisutnih tegoba ili kontrolnog pregleda posle terapije i sl.

Nakon toga ostavljamo vam prostora da se pripremite za postupak uzorkovanja ( oslobodite donji deo stomaka i vaginu), udobno se smestite na ginekološku stolicu i opustite.

Pacijentkinja se za uzorkovanje briseva priprema na isti način kao i kod ginekološkog pregleda.

Neophodno je da pri uzimanju brisa opustite mišiće karlice, čime omogućavate jednostavno i nesmetano stavljanje sterilnog spekuluma ( plastičnog/metalnog umetka kojim se razmaknu zidovi vagine ) i napravi prostor da se lakše dođe do grlića i  pravilno uzime bris.

Pomoću štapića se sa grlića polako sastružu ćelije i napravi razmaz. Dalja obrada se radi u patohistološkoj laboratoriji gde se i izdaje nalaz. 

Za sve rezultate dobijene u našoj laboratoriji dodatno tumačenje istih možete dobiti od našeg medicinkog osoblja, koje će vas po potrebi uputiti na vašeg lekara ili ginekologa.

beolab-white-180

Ako se vratimo u istoriju i pogledamo unazad, sve značajne kompanije u svetu su krenule sitnim koracima, kombinujući viziju, upornost, strpljenje, šanse i inovacije.

Istorija razvoja Beo-lab laboratorija u tom smislu, nije izuzetak.

Vraćamo se unazad samo da bi videli koliko nas je fokus na srce Beo-Laba odveo napred.
Srce naše kompanije su pacijenti i njihove potrebe iz oblasti laboratorijske dijagnostike.

Beo-lab laboratorije, Medicover/Synevo , pripadajući logotip i sve povezane Beo-lab marke su registrovani zaštitni znakovi kompanije Beo-lab laboratorije. Sve oznake trećih strana - ® i ™ - vlasništvo su njihovih vlasnika. © 2000-2019 Beo-lab laboratorije. Sva prava zadržana