Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Priprema kod uzimanja uzoraka za Papa test

Uzorkovanje za Papa test podrazumeva uzimanje ćelija sa i iz grlića materice. Uzorak za Papa test je cervikalni bris.

Da bi uzeti uzorak brisa bio adekvatan i kvalitetan ( što je preduslov za dobijanje validnih laboratorijskih rezultata) veoma je važno da se pravilno pripremite za uzorkovanje.

 • Dve večeri pre uzorkovanja ne bi trebalo koristiti vaginalne tablete (bilo koju vrstu vaginaleta pa i biljnih);
 • Ukoliko ste bili na konkretnoj terapiji pa dolazite na kontrolni pregled, od završetka primene propisane terapije mora da prođe  72h;
 • Veče pre uzorkovanja ne vršiti unutrašnje ispiranje vagine;
 • Bez intimnih odnosa dan pre uzorkovanja (tj. u poslednjih 24h);
 • Uzimanje uzorka je najbolje obaviti 10-og dana od početka ciklusa (menstruacije);
 • Jutro pred dolazak u laboratoriju oprati genitalnu regiju blagim sapunom i toplom vodom i obući čist donji veš.

Važna Napomena: Preporuka je da razmak između dva uzorkovanja za Papa test bude 6 nedelja.

Prilikom uzorkovanja skidaju se ćelije sa i iz grlića materice pa je potrebno vreme da se iste obnove (obavezno navedite na prijemu, ukoliko ste nedavno radili Papa test). 

Uzorkovanje u laboratorijskim uslovima Beo-lab laboratorija

Za potrebe uzimanje brisa tj. uzorka ćelija sa i iz grlića materice za Papa testa,  Beo-Lab laboratorije imaju posebno opremljene kabinete. Kabineti imaju svu potrebnu opremu kao i obučeni stručni kadar.

Napomena: Zbog trenutne epidemiološke situacije potrebno je unapred proveriti dostupnost uzorkovanja ženskih genitalnih briseva na navedenim lokacijama Beo-lab laboratorija, direktno pozivom na broj laboratorije gde želite da dođete ili nam svoj upit možete poslati na e-laboratorija@beo-lab.rs

Uzimanje vaginalnih i cervikalnih uzoraka u laboratorijskim uslovima, vrši se u Beogradu na sledećim lokacijama Beo-Lab laboratorija:

 • Savski Venac, Resavska 58-60,
 • Vračar, Beogradska 18,
 • Karaburma, Marijane Gregoran 69
 • Kanarevo Brdo, Borska 41 M
 • Novi Sad, na adresi Braće Ribnikar 7.

Ukoliko želite da vaš ginekolog uradi uzorkovanje za Papa test, možete pločicu sa uzorkom dostaviti lično u neku od naših laboratorija (vama najbližu), kako u Beogradu tako i širom Srbije li da dostavljanje uzorka do laboratorije ginekološka ordinacija uslužno uradi za vas.

Kako se uzima uzorak za Papa test?

Pre samog uzorkovanja brisa, pacijentkinji se uzimaju osnovni lični podaci: Ime i prezime, datum rođenja i način dostavljanja rezultata (lično preuzimanje, putem mail-a ili putem aplikacije WEB rezultati).

Zatim se beleže razlozi dolaska na uzorkovanje (da li ste upućeni od strane svog lekara/ginekologa ili dolazite samoinicijativno zbog godišnjeg kontrolnog pregleda, prisutnih tegoba ili kontrolnog pregleda posle terapije i sl.).

Nakon toga ostavljamo vam prostora da se pripremite za postupak uzorkovanja (oslobodite donji deo stomaka i vaginu), udobno se smestite na ginekološku stolicu i opustite.

Pacijentkinja se za uzorkovanje briseva priprema na isti način kao i kod ginekološkog pregleda.

Priprema kod uzimanja uzoraka za Papa test 1

Neophodno je da pri uzimanju brisa opustite mišiće karlice, čime omogućavate jednostavno i nesmetano stavljanje sterilnog spekuluma (plastičnog/metalnog umetka kojim se razmaknu zidovi vagine) kako vi se napravio prostor da se lakše dođe do grlića i pravilno uzme cervikalni bris.

Pomoću štapića se sa grlića polako sastružu ćelije i napravi se razmaz. Dalja obrada se radi u patohistološkoj laboratoriji koja i izdaje nalaz Papa testa. 

Za sve rezultate dobijene u našoj laboratoriji dodatno tumačenje istih možete dobiti od našeg medicinskog osoblja, koje će vas po potrebi uputiti na vašeg lekara ili ginekologa.

Dobijeni pozitivan (uredan nalaz) ili negativan rezultat (prisustvo abnormalnih
ćelija) papa testa dalje tumači vaš izabrani lekar koji na osnovu grupe papa testa
može dalje da vas uputi na potrebnu kliničku tj. laboratorijsku dijagnostiku.