Priprema pacijenata za mikrobiološka ispitivanja

Poštovani pacijenti,

Kako bi Vaši laboratorijski rezultati bili pouzdani neophodno je da se adekvatno pripremite i uputite u procedure pravilnog sakupljanja, čuvanja određenih vrsta uzoraka. Naša uloga je da Vam pomognemo u tome!

Priprema pacijenta za uzimanje uzoraka za mikrobiološku obradu je od posebnog značaja, jer može bitno uticati na rezultat ispitivanja. Sve uzorke treba uzimati pre započinjanja antibiotske terapije ili nekoliko dana (najmanje 48 sati) po prestanku primene antibiotika.

Urinokultura je najčešća analiza u mikrobiologiji. Priprema za davanje urina za urinokulturu, naročito značajna kod žena i male dece. Potrebno je oprati spoljne genitalije mlakom vodom i sapunom, tako da mlaz ide od napred prema nazad. Zatim osušiti kožu čistim peškirom ili papirnim ubrusom, bez mazanja bilo kakvih krema..

Priprema za davanje urina za urinokulturu kod muškaraca takodje podrazumeva pranje genitalija mlakom vodom i sapunom. Naročito kod dece treba obratiti pažnju da se vrati koža prepucijuma i onda opere okolina uretre.

Budući da prvi mlaz urina praktično spira bakterije sa kože i bakterijsku floru uretre, u sterilnu posudu uzima se isključivo srednji mlaz, pri čemu je dovoljno čašicu napuniti do jedne trećine njene zapremine.

Prilikom sakupljanja urina u urikult, potrebno je prvo napuniti posudu urinom, a zatim uroniti hranljive podloge u urin, izvaditi ih posle nekoliko sekundi, odliti sav urin iz posude, pa vratiti podloge u posudu i zatvoriti je poklopcem.

Kod dece je takodje poželjno obezbediti uslove da mokre direktno u sterilnu posudu, ali ako to nije moguće, takodje treba obaviti higijenu spoljnih genitalija staviti kesicu i kontrolisati kada je dete mokrilo. Tada treba skinuti kesicu i doneti je u laboratoriju.

Kad god je moguće, uzorak urina treba dati ujutru, tako da u toku noći pacijent ne urinira pre nego što da uzorak.

S obzirom da je urin dobra hranljiva podloga za razvoj bakterija, treba ga što pre dostaviti u laboratoriju ili držati u frižideru do donošenja u laboratoriju.

Ukoliko higijena spoljnih genitalija nije dobro obavljena ili ako je urin dugo stajao na sobnoj temperaturi u kulturi će se pojaviti veliki broj mešanih bakterija kožne, vaginalne ili crevne flore.

Za ispitivanje prisustva hlamidije, mikoplazme ili ureaplazme u urinu potrebno je dati prvi mlaz (prvog jutarnjeg urina) koji obično pokupi epitelne ćelije iz uretre u kojima se nalaze ovi mikroorganizmi.
Ovo se pre svega odnosi na muškarce, pošto se ženama za izolaciju ovih mikroorganizama uzima cervikalni bris.

Kod sumnje na uretritis bilo da je izazvan bakterijama, hlamidijom, mikoplazmom ili ureaplazmom, uzima se uretralni bris i to ujutru pre mokrenja, a ako to nije moguće onda bilo kada u toku dana, ali tako da između poslednjeg mokrenja i uzimanja brisa prođe najmanje 2 sata.

Bris ždrela (grla) treba uzeti ujutru, pre pranja zuba i unošenja hrane ili vode.Ukoliko se mora uzeti u toku dana, potrebno je da prođe bar 2h od poslednjeg uzimanja hrane i pića..

Bris nosa treba uzeti pre primene antibiotske terapije i truditi se da od poslednjeg ispiranja nosa prođe bar 3-4 sata. Najbolje bi bilo da se za mikrobiološki pregled sakupi sekret iz nosa, naročito ako je gust i obojen., jer to govori u prilog bakterijskoj infekciji., za razliku od providnog, vodenastog sekreta koji obično prati virusnu infeciju.

Kod uzimanja brisa grla i nosa deci, roditelj treba dete da drži u krilu, jednu ruku da stavi preko obe njegove ruke, a drugu ruku da mu stavi na čelo i tako pridržava glavu dok mu stručno lice uzima briseve.

Ispljuvak (sputum) za mikrobiolosku analizu najbolje je uzeti ujutru, pre uzimanja hrane ili ispiranja usta dezinfekcionim sredstvom i, naravno, pre započinjanja antibiotske terapije. Usta se prethodno isperu običnom vodom koja se izbaci, a zatim pacijent,iskašlje iz dubine što više sputuma u sterilnu posudu. Uporedo sa analizom sputuma treba uraditi i bris usne šupljine. Postoje kriterijumi na osnovu kojih mikrobiolog posmatranjem uzorka pod mikroskopom zaključuje da li je uzorak adekvatan, odnosno da li je umesto sekreta iz bronha data pljuvačka, a takav uzorak ne može dati validan rezultat, pa ga ne bi trebalo dalje obrađivati.


Uretralni brisevi
Pacijent ne bi trebalo da urinira bar 1-2 h pre uzimanja brisa.
Spermogram i spermokultu

Za spermogram analizu neophodna je apstinencija u trajanju od 3-5 dana.
Uzorak sperme se daje u laboratoriji ili se donosi u laboratoriju u specijalnim transportnim koferima na 37°C u roku od 20 minuta.


Za spermokulturu pacijent pre davanja uzorka sperme treba da urinira.

Perianalni otisak se uzima selotejp trakom sa nabora čmara, pri čemu se pokupe jaja male dečje gliste, koje je ženka u toku noći tu položila. Dete treba prethodno veče oprati, ali ne treba stavljati bilo kakve kreme niti talk, a ujutru uzorak uzeti pre nego što pacijent ima stolicu.

beolab-white-180

Ako se vratimo u istoriju i pogledamo unazad, sve značajne kompanije u svetu su krenule sitnim koracima, kombinujući viziju, upornost, strpljenje, šanse i inovacije.

Istorija razvoja Beo-Lab laboratorija u tom smislu, nije izuzetak.

Vraćamo se unazad samo da bi videli koliko nas je fokus na srce Beo-Laba odveo napred.
Srce naše kompanije su pacijenti i njihove potrebe iz oblasti laboratorijske dijagnostike.

Beo-lab, Synevo, the associated logo and all associated Beo-lab marks are the registered trademarks of Beo-lab Laboratorije. All third party marks — ® and ™ — are the property of their respective owners. © 2000-2018 Beo-lab Laboratorije. All rights reserved.