Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Priprema pacijenata za mikrobiološka ispitivanja: urinokulturu, bris žderela, nosa, ispljuvka…

Priprema pacijenata za mikrobiološke analize

Priprema pacijenta za mikrobiološka ispitivanja je od posebnog značaja, jer može bitno uticati na rezultat ispitivanja.

Sve uzorke mikrobioloških ispitivanja treba uzimati pre započinjanja antibiotske terapije ili nekoliko dana (najmanje 48 sati) po prestanku primene antibiotika.

Urinokultura

Urinokultura je najčešća analiza u mikrobiologiji.

Priprema za davanje urina za urinokulturu je naročito značajna kod žena i male dece.

Potrebno je oprati spoljne genitalije mlakom vodom i sapunom, tako da mlaz ide od napred prema nazad. Zatim osušiti kožu čistim peškirom ili papirnim ubrusom, bez mazanja bilo kakvih krema.

Priprema za davanje urina za urinokulturu kod muškaraca takodje podrazumeva pranje genitalija mlakom vodom i sapunom. Naročito kod dece treba obratiti pažnju da se vrati koža prepucijuma i onda opere okolina uretre.

Budući da prvi mlaz urina praktično spira bakterije sa kože i bakterijsku floru uretre, u sterilnu posudu uzima se isključivo srednji mlaz, pri čemu je dovoljno čašicu napuniti do jedne trećine njene zapremine.

Prilikom sakupljanja urina u urikult, potrebno je prvo napuniti posudu urinom, a zatim uroniti hranljive podloge u urin, izvaditi ih posle nekoliko sekundi, odliti sav urin iz posude, pa vratiti podloge u posudu i zatvoriti je poklopcem.

Kod dece je takodje poželjno obezbediti uslove da mokre direktno u sterilnu posudu, ali ako to nije moguće, takodje treba obaviti higijenu spoljnih genitalija, staviti kesicu i kontrolisati kada je dete mokrilo. Tada treba skinuti kesicu i doneti je u laboratoriju.

Kad god je moguće, uzorak urina treba dati ujutru – prvi jutarnji urin, tako da u toku noći pacijent ne urinira pre nego što da uzorak.

NAPOMENA: S obzirom da je urin dobra hranljiva podloga za razvoj bakterija, treba ga što pre dostaviti u laboratoriju ili držati u frižideru ( najduže 2h) do donošenja u laboratoriju.

Ukoliko higijena spoljnih genitalija nije dobro obavljena ili ako je urin dugo stajao na sobnoj temperaturi u kulturi će se pojaviti veliki broj mešanih bakterija kožne, vaginalne ili crevne flore.

Ispitivanje hlamidije, mikoplazme ili ureaplazme u urinu

Za ispitivanje prisustva hlamidije, mikoplazme ili ureaplazme u urinu potrebno je dati prvi mlaz (prvog jutarnjeg urina) koji obično pokupi epitelne ćelije iz uretre u kojima se nalaze ovi mikroorganizmi.

Ovo se pre svega odnosi na muškarce, pošto se ženama za izolaciju ovih mikroorganizama uzima cervikalni bris.

Bris ždrela (grla)

Bris ždrela (grla) treba uzeti ujutru, pre pranja zuba i unošenja hrane ili vode. Ukoliko se mora uzeti u toku dana, potrebno je da prođe bar 2h od poslednjeg uzimanja hrane i pića.

Bris nosa

Bris nosa treba uzeti pre primene antibiotske terapije i truditi se da od poslednjeg ispiranja nosa prođe bar 3-4 sata. Najbolje bi bilo da se za mikrobiološki pregled sakupi sekret iz nosa, naročito ako je gust i obojen, jer to govori u prilog bakterijskoj infekciji, za razliku od providnog, vodenastog sekreta koji obično prati virusnu infeciju.

Brisa grla i nosa – deca

Kod uzimanja brisa grla i nosa deci, roditelj treba dete da drži u krilu, jednu ruku da stavi preko obe njegove ruke, a drugu ruku da mu stavi na čelo i tako pridržava glavu dok mu stručno lice uzima briseve.

Ispljuvak (sputum)

Ispljuvak (sputum) za mikrobiolosku analizu najbolje je uzeti ujutru, pre uzimanja hrane ili ispiranja usta dezinfekcionim sredstvom i pre započinjanja antibiotske terapije. Usta se prethodno isperu običnom vodom koja se izbaci, a zatim pacijent treba da iskašlje iz dubine što više sputuma u sterilnu posudu.

Uporedo sa analizom sputuma treba uraditi i bris usne šupljine.

Postoje kriterijumi na osnovu kojih mikrobiolog posmatranjem uzorka pod mikroskopom zaključuje da li je uzorak adekvatan, odnosno da li je umesto sekreta iz bronha data pljuvačka, a takav uzorak ne može dati validan rezultat, pa ga ne bi trebalo dalje obrađivati.

Spermokultura

Uzorak se uzima nakon toalete spoljašnjih genitalija toplom vodom i sapunom. Pacijent ne bi trebalo da urinira bar dva sata pre uzimanja uzorka za spermokulturu.

Perianalni otisak

Perianalni otisak se uzima selotejp trakom sa nabora čmara, pri čemu se pokupe jaja male dečje gliste, koje je ženka u toku noći tu položila.

Dete treba prethodno veče oprati, ali ne treba stavljati bilo kakve kreme niti talk, a ujutru uzorak uzeti pre nego što dete ima stolicu.

Koprokultura – analiza stolice

Kašičicom iz posude za feces uzeti deo stolice koji sadrži sluz, krv ili gnoj, ukoliko su prisutni
Minimalna količina za analiziranje je oko 2 grama (odgovara veličini lešnika ).

Bris uha / oka

Pre uzimanja brisa uha/oka ne treteriti antibiotskim preparatima najmanje 24h.