Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Stolica – bakteriološka/mikološka kultura

Šifra MI30 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 3 radnih dana

Kratak opis analize

Analiza stolice bakteriološki i mikološki. Uzorak stolice se ispituje u dijagnostičke svrhe, odnosno u cilju izolovanja patogenih bakterija prisutnih na sluzokoži creva.

750.00din

Mikrobiologija logo Beo-lab

Analiza stolice bakteriološki i mikološki

U jednom gramu normalne stolice nalazi se oko 10¹¹ bakterija crevne mikrobiote (populacije mikroorganizama normalne flore koja naseljava sluzokožu creva). Ukoliko patogene bakterije dospeju preko usta u crevni trakt, dolazi do infekcije želuca i creva. Mikrobiološkom kulturom stolice se može otkriti mikrobiološki uzročnik infekcije crevnog trakta.

 

Šta je kultura stolice?

Kultura stolice je tehnika kultivacije uzorka stolice na hranljivim podlogama na kojima posle 1 – 2 dana dolazi do porasta mikroorganizama koji mogu biti uzročnici bakterijske infekcije sluzokože creva.

Uzorak stolice se ispituje u dijagnostičke svrhe, odnosno u cilju izolovanja patogenih bakterija prisutnih na sluzokoži creva.

U nekim slučajevima može doći do poremećaja u ravnoteži između pojedinih mikroorganizama koji pripadaju normalnoj crevnoj mikrobioti i tada se na osnovu mikrobiološke kulture uzorka stolice može utvrditi postojanje crevne disbioze.

 

Kada se radi analiza stolice?

Preporučuje se da uradite ovu analizu ukoliko:

– imate muku, gađenje i povraćanje,

– imate bolove u predelu želuca i creva, grčeve u stomaku, proliv, a ponekad i povišenu temperaturu,

– imate nadutost trbuha, povremeno neformiranu stolicu i grčeve u stomaku.

Do infekcije organa patogenim mikroorganizmima dolazi preko zagađene hrane i vode ili preko prljavih ruku, sa kojih, unošenjem hrane, unesemo i crevne patogene.

Primena antibiotika, posebno dugotrajna i neracionalna, dovodi do narušavanja normalne crevne mikrobiote, što može rezultirati razmnožavanjem mikroorganizama koji mogu imati štetno dejstvo na organizam (Candida albicans i Clostridium difficile).

 

Uzimanje uzorka stolice za analizu

Uzorak stolice veličine lešnika se uzima u posudu za stolicu, u bilo koje doba dana. Ako se iz bilo kog opravdanog razloga ne može uzeti stolica, može se uzeti i rektalni bris, od strane stručnog lica.

Neophodno je da uzorak stolice bude svež i treba ga što pre doneti u laboratoriju. U cilju otkrivanja kliconoštva (izlučivanja patogenih mikroorganizama preko stolice kod inače zdravih osoba) daju se tri uzorka stolice u toku tri uzastopna dana.

 

Priprema za analizu kultura stolice

Uzorak stolice radi mikrobiološkog ispitivanja ne treba uzimati ukoliko je pacijent pod antibiotskom terapijom jer prisustvo antibiotika usporava ili sprečava porast patogenih mikroorganizama.

 

Rezultat kulture stolice

Ukoliko se ustanovi prisustvo patogenih mikroorganizama (salmonele, šigele, kampilobaktera, jersinije), vrši se ispitivanje osetljivosti izolovanih mikroorganizama na antibiotike (antibiogram), osim u slučaju kliconoštva (izlučivanja patogenih bakterija preko stolice potpuno zdravih osoba).

Ukoliko je u uzorku stolice prisutan kampilobakter, vreme potrebno za njegovu izolaciju i antibiogram je nešto duže.

U slučaju prisustva kvasnica u kulturi uzorka stolice, njihova količina se izveštava opisno, kao mali, umeren, znatan ili veliki broj.

 

DODATNE NAPOMENE

Ukoliko je potrebno određivanje broja kvasnica po jednom mililitru stolice, može se uraditi kvantitativna mikološka kultura iz uzorka stolice.

Često je potrebno da se razgraniči da li su porasle kvasnice nepatogene, tj. poreklom iz probiotskih preparata koje pacijent uzima u terapiji (Scacharomyces boulardii), kao i da se utvrdi osetljivost izolovanih patogenih kvasnica na preparate protiv gljivica (antimikotike), pa se dodatno može uraditi analiza identifikacije kvasnica do nivoa vrste sa antimikogramom.

Lažno negativni rezultati bakteriološke kulture stolice mogu biti posledica neodgovarajuće pripreme pacijenta, uzimanja antibiotika ili drugih preparata sa antibakterijskim dejstvom.

Upala želuca i creva mogu biti posledica i infekcije helikobakterom ili nekim crevnim virusima.

Najbolja zaštita od moguće infekcije crevnog trakta je, osim dobre higijene ruku, namirnica i vode koje se unose u organizam i održavanje normalne crevne mikrobiote koja omogućava važnu zaštitu od infekcije crevnog trakta patogenim mikroorganizmima.

Takođe, njeno prisustvo je važno za sazrevanje imunskog sistema organizma, kao i za sprečavanje nastanka autoimunih i alergijskih bolesti, za apsorpciju važnih minerala poput kalcijuma, magnezijuma i gvožđa i preradu nekih komponenti iz hrane koje imaju kancerogeni potencijal.

Normalna mikrobiota debelog creva stvara čitav spektar vitamina, kao što su vitamini K2, B1, B2, B3, B5, B6, B12 i folna kiselina, koji su neophodni za metabolizam u organizmu.

 

SAZNAJ VIŠE

Mikrobiota i detaljne analize stolice

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.