Pratite nas

Analiza stolice-bak/mik (disbioza)

Šifra MISR194 Kategorije ,
Vreme izdavanja rezultata: 3 dana

Kratak opis analize

Analiza stolice sa disbiozom je bakteriološka i mikološka analiza stolice gde se u uzorku stolice dodatno analizira i DISBIOZA. Disbioza je izraz za mikrobnu neravnotežu, između ostalog i crevne flore.

810din

Analiza stolice sa disbiozom

Analiza stolice sa disbiozom je bakteriološka i mikološka analiza stolice gde se u uzorku stolice dodatno analizira i disbioza. Disbioza je izraz za mikrobnu neravnotežu, između ostalog i crevne flore.

Disbioza može biti uzrokovana raznim faktorima kao što su: primena antibiotika, zloupotreba alkohola, neadekvatna ishrana, hronična oboljenja i dr.

Tipične mikrobne kolonije koje se normalno nalaze na ili u telu su korisne i nisu patogene. Ove korisne mikrobne kolonije imaju niz značajnih funkcija, kao što su važna uloga u varenju hrane i zaštita tela od prodora patogenih mikroba. Međutim, korisne mikrobne kolonije međusobno se takmiče za prostor i hranljive materije.

Kada je njihova ravnoteža poremećena, pojedine kolonije pokazuju smanjenu sposobnost kontrole svog rasta, što može dovesti do prekomernog (patogenog) rasta jedne ili više kolonija koje mogu dodatno ugroziti neke druge korisne mikrobe.

 

 Zašto se radi i kod kome je namenjena?

Disbioza se najčešće javlja kao stanje u gastrointestinalnom traktu, naročito kod prekomernog rasta bakterija u tankom crevu (SIBO) ili prekomernog rasta gljivica tankog creva (SIFO).

Dokazano je da je crevna disbioza povezana sa bolestima kao što su: upalna bolest creva, IBS- sindrom iritabilnog kolona, sindrom hroničnog umora, gojaznost, kancer, kolitis, dijabetes, razna psihička i neurološka stanja, autizam.

 

Vrsta uzorka stolice i vreme uzimanja uzorak?

Najčešće se ove analize rade na 3 uzastopna uzorka stolice ( tri dana uzastopno donositi uzorak stolice). Uzorak je potrebno dostaviti u laboratoriju u posebnu posudicu za fekalni uzorak, koja sa unutrašnje strane poklopca ima kašičicu za uzimanje uzoraka (dovoljna je mala količina stolice, po mogućstvu prva jutarnja).

 

Uzorak: uzorak stolice ( najbolje prva jutarnja)

Obrtno vreme: 4 radna dana

 

Priprema za analizu kultura stolice

Uzorak stolice radi mikrobiološkog ispitivanja ne treba uzimati ukoliko je pacijent pod antibiotskom terapijom jer prisustvo antibiotika usporava ili sprečava porast patogenih mikroorganizama.

 

SAZNAJ VIŠE

 

Kalprotektin u stolici

Mikrobiota i detaljne analize stolice

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi napredne, potpuno automatizovane serološke testove novije generacije:

CMIA (IgG antitela)
CLIA (IgM antitela)
ECLIA (IgG, IgA i IgM antitela)

Ukoliko vam je serološki test na SARS-CoV-2 antitela potreban radi putovanja u inostranstvo, molimo vas da proverite sa ambasadom date zemlje, da li postoji zahtev za posebnom vrstom serološkog testa, kako bi bili sigurni da je zahtevani test u skladu sa testovima dostupnim u Beo-lab laboratorijama.