Call Centar:
Pratite nas
Call Centar +381 11 36 22 888

Stolica bak/mik (disbioza i Klebsiella)

Šifra MISR195 Kategorije ,
Vreme izdavanja rezultata: 3 radnih dana

Kratak opis analize

Analiza stolice sa disbiozom i Klebsiella je bakteriološka i mikološka analiza stolice gde se u uzorku stolice dodatno analizira i DISBIOZA. Disbioza je izraz za mikrobnu neravnotežu, između ostalog i crevne flore.

900.00din

Funkcionalna medicina logo Beo-lab

Šta je Disbioza?

Analiza stolice sa disbiozom je bakteriološka i mikološka analiza stolice gde se u uzorku stolice dodatno analizira i DISBIOZA. Disbioza je izraz za mikrobnu neravnotežu, između ostalog i crevne flore.

Disbioza može biti uzrokovana raznim faktorima kao što su: primena antibiotika, zloupotreba alkohola, neadekvatna ishrana, hronična oboljenja i dr. koprokultura – žena sa stomačnim tegobama

Tipične mikrobne kolonije koje se normalno nalaze na ili u telu su korisne i nisu patogene. Ove korisne mikrobne kolonije imaju niz značajnih funkcija, kao što su važna uloga u varenju hrane i zaštita tela od prodora patogenih mikroba.

 

Šta je Klebsiella?

Nekada sinonim za infekcije i bolesti gornjih disajnih puteva, Klebsiella se sada pojavila kao jedan od patogena najčešće izolovanih kod pacijenata sa gastrointestinalnim bolestima.

Poslednjih godina brojne studije prepoznaju Klebsielle kao glavnog uzročnika u napredovanju gastrointestinalnim bolestima. Prisustvo Klebsielle u kolonu je normalno, ali njegova dominacija može prouzrokovati gastrointestinalne simptome.

 

Zašto se određuje i kod koga ga treba određivati?

Disbioza se najčešće javlja kao stanje u gastrointestinalnom traktu, naročito kod prekomernog rasta bakterija u tankom crevu (SIBO) ili prekomernog rasta gljivica tankog creva (SIFO).

Dokazano je da je crevna disbioza povezana sa bolestima kao što su: upalna bolest creva, IBS- sindrom iritabilnog kolona, sindrom hroničnog umora, gojaznost, kancer, kolitis, dijabetes, razna psihička i neurološka stanja, autizam.

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak?

Najčešće se ove analize rade na 3 uzastopna uzorka stolice ( tri dana uzastopno donositi uzorak stolice).

Uzorak je potrebno dostaviti u posebnu posudicu za fekalni uzorak, koja sa unutrašnje strane poklopca ima kašičicu za uzimanje uzoraka (dovoljna je mala količina stolice, po mogućstvu prva jutarnja). Ovom analizom stolice se ispituje dodatno i mogućnost prisustva dominacije Klebsielle.

Uzorak: uzorak stolice ( najbolje prva jutarnja)

Obrtno vreme: 3 radna dana za svaki uzorak stolice.

Test ne zahteva nikakvu posebnu pripremu.

 

 

Mikrobiota i detaljne analize stolice

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.

polno prenosive bolesti
POTREBAN VAM JE ANTIGEN TEST ZBOG PUTOVANJA?​

Poručite ga putem e-laboratorije ili dođite direktno u jednu od tri laboratorije u Beogradu u kojima se vrši uzorkovanje: Resavska 60, Ratka Mitrovića 148 i Pjarona de Mondezira 30/5.
Proverite radno vreme lokacija na kojima je dostupan brzi Antigen test na COVID-19.
Prilikom dolaska u laboratoriju, ponesite sa sobom popunjen ANTIGEN UPITNIK i ubrzajte proceduru uzorkovanja.
Rezultat brzog antigen testa (SARS-Cov-2 rapid test) u Beo-lab laboratorijama sadrži i QR code, koji vam omogućava da jednostavno u svakom trenutku imate brz pristup vašem rezultatu antigen testa i po potrebi ga pokažete nadležnoj osobi, prilikom prelaska granice tokom putovanja. 

YOU NEED AN ANTIGEN TEST FOR TRAVEL?

Order via E-labs or come directly to one of the three Beo-lab laboratories in Belgrade where the antigen test is available: Resavska 60, Ratka Mitrovića 148, and Pjarona de Mondezira 30/5.
Check the working hour of locations in Belgrade where COVID-19 antigen testing is available.
Please, bring a completed ANTIGEN QUESTIONNAIRE with you and make faster the sampling procedure.

The result of the Antigen test (SARS-Cov-2 rapid test) in Beo-lab laboratories contains a QR code, which allows you to have quick access to your antigen test result at any time and show it to the responsible officer when crossing the border.