Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Stolica bak/mik (disbioza i Klebsiella)

Šifra MISR195 Kategorije ,
Vreme izdavanja rezultata: 3 radnih dana

Kratak opis analize

Analiza stolice sa disbiozom i Klebsiella je bakteriološka i mikološka analiza stolice gde se u uzorku stolice dodatno analizira i DISBIOZA. Disbioza je izraz za mikrobnu neravnotežu, između ostalog i crevne flore.

1,050.00din

Funkcionalna medicina logo Beo-lab

Šta je Disbioza?

Analiza stolice sa disbiozom je bakteriološka i mikološka analiza stolice gde se u uzorku stolice dodatno analizira i DISBIOZA. Disbioza je izraz za mikrobnu neravnotežu, između ostalog i crevne flore.

Disbioza može biti uzrokovana raznim faktorima kao što su: primena antibiotika, zloupotreba alkohola, neadekvatna ishrana, hronična oboljenja i dr. koprokultura – žena sa stomačnim tegobama

Tipične mikrobne kolonije koje se normalno nalaze na ili u telu su korisne i nisu patogene. Ove korisne mikrobne kolonije imaju niz značajnih funkcija, kao što su važna uloga u varenju hrane i zaštita tela od prodora patogenih mikroba.

 

Šta je Klebsiella?

Nekada sinonim za infekcije i bolesti gornjih disajnih puteva, Klebsiella se sada pojavila kao jedan od patogena najčešće izolovanih kod pacijenata sa gastrointestinalnim bolestima.

Poslednjih godina brojne studije prepoznaju Klebsielle kao glavnog uzročnika u napredovanju gastrointestinalnim bolestima. Prisustvo Klebsielle u kolonu je normalno, ali njegova dominacija može prouzrokovati gastrointestinalne simptome.

 

Zašto se određuje i kod koga ga treba određivati?

Disbioza se najčešće javlja kao stanje u gastrointestinalnom traktu, naročito kod prekomernog rasta bakterija u tankom crevu (SIBO) ili prekomernog rasta gljivica tankog creva (SIFO).

Dokazano je da je crevna disbioza povezana sa bolestima kao što su: upalna bolest creva, IBS- sindrom iritabilnog kolona, sindrom hroničnog umora, gojaznost, kancer, kolitis, dijabetes, razna psihička i neurološka stanja, autizam.

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak?

Najčešće se ove analize rade na 3 uzastopna uzorka stolice ( tri dana uzastopno donositi uzorak stolice).

Uzorak je potrebno dostaviti u posebnu posudicu za fekalni uzorak, koja sa unutrašnje strane poklopca ima kašičicu za uzimanje uzoraka (dovoljna je mala količina stolice, po mogućstvu prva jutarnja). Ovom analizom stolice se ispituje dodatno i mogućnost prisustva dominacije Klebsielle.

Uzorak: uzorak stolice ( najbolje prva jutarnja)

Obrtno vreme: 3 radna dana za svaki uzorak stolice.

Test ne zahteva nikakvu posebnu pripremu.

 

 

Mikrobiota i detaljne analize stolice

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.