Call Centar:
Pratite nas
Call Centar +381 11 36 22 888

Stolica - paraziti - Identifikacija jaja helminata

Šifra MISR148 Kategorije ,
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan

Kratak opis analize

Ovom analizom se utvrđuje prisustvo jaja crevnih parazita – helminata (glista ili crva) u uzorku stolice. Odrasli paraziti koji se mogu nalaziti u crevima ili jetri i žučnim putevima, svoja jaja izlučuju u spoljašnju sredinu preko creva, pa se dijagnoza može postaviti pregledom stolice zaražene osobe.

550.00din

Mikrobiologija logo Beo-lab

 

Analiza stolice na parazite – helminte

Ovom analizom se utvrđuje prisustvo jaja crevnih parazita – helminata (glista ili crva) u uzorku stolice. Odrasli paraziti koji se mogu nalaziti u crevima ili jetri i žučnim putevima, svoja jaja izlučuju u spoljašnju sredinu preko creva, pa se dijagnoza može postaviti pregledom stolice zaražene osobe.

 

Šta je test na jaja crevnih parazita – helminata u stolici?

Analizom stolice na parazite – helmite se dokazuju jaja crevnih parazita (glista ili crva) u stolici. Uzorak stolice se ispituje u dijagnostičke svrhe, odnosno u cilju detekcije prisustva jaja crevnih parazita u stolici.

Test se izvodi tako što se nakon koncentracije filtriranog uzorka stolice, rastvorenog u fiziološkom rastvoru, pravi nativni mikroskopski preparat i posmatra pod mikrskopom.

 

Kada se radi navedena analiza?

Preporučuje se da uradite ovu analizu ukoliko:

– imate bolove u stomaku, mučninu, proliv, slabost, gubitak u težini, pojačan apetit,

– dođe do poremećaja rada pojedinih organa u čijem tkivu se mogu razviti larveni oblici nekih vrsta helminata i izazvati znatna oštećenja (oko, pluća, mozak, jetra).

Čovek se zarazi helmintima najčešće unošenjem preko usta jaja i larvi, putem zagađenog povrća ili voća, nedovoljno termički obrađenim mesom, zagađenom vodom ili rukama.

 

Uzimanje uzorka stolice

Uzorak za analizu se uzima od sveže stolice, zapremine kafene kašičice u posudu za stolicu. Uzorak ne sme da bude pomešan sa urinom ili vodom iz WC šolje.

Ukoliko ne može odmah da se pošalje u laboratoriju, uzorak do transporta držati na temperaturi od 2 – 8°C. Tečnu stolicu bi trebalo dostaviti u laboratoriju u roku od 30 min., polutečnu do 1h od uzimanja a formiranu stolicu u toku istog dana.

Pošto se jaja helminata ne izbacuju kontinuirano, potrebno je izvršiti dva do tri pregleda uzoraka stolice uzetih u razmacima od dva do tri dana.

Preporučuje se uzimanje najmanje tri uzorka u toku 7 – 10 dana, pošto se paraziti u stolici izlučuju sa prekidima i u promenljivom broju. Drugi i treći uzorak se uzimaju ukoliko je prethodni bio negativan, a simptomi se nastavljaju.

 

Priprema za test na jaja crevnih parazita u stolici

Uzorak stolice se može uzeti bilo kada u toku dana.

 

Rezultat testa na jaja crevnih parazita u stolici

Ukoliko se, posmatranjem mikroskopskog preparata uzorka stolice, uoče jaja crevnih parazita, rezultat je pozitivan, a ukoliko se jaja ne uoče, rezultat se izdaje kao negativan.

 

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.

polno prenosive bolesti
POTREBAN VAM JE ANTIGEN TEST ZBOG PUTOVANJA?​

Poručite ga putem e-laboratorije ili dođite direktno u jednu od tri laboratorije u Beogradu u kojima se vrši uzorkovanje: Resavska 60, Ratka Mitrovića 148 i Pjarona de Mondezira 30/5.
Proverite radno vreme lokacija na kojima je dostupan brzi Antigen test na COVID-19.
Prilikom dolaska u laboratoriju, ponesite sa sobom popunjen ANTIGEN UPITNIK i ubrzajte proceduru uzorkovanja.
Rezultat brzog antigen testa (SARS-Cov-2 rapid test) u Beo-lab laboratorijama sadrži i QR code, koji vam omogućava da jednostavno u svakom trenutku imate brz pristup vašem rezultatu antigen testa i po potrebi ga pokažete nadležnoj osobi, prilikom prelaska granice tokom putovanja. 

YOU NEED AN ANTIGEN TEST FOR TRAVEL?

Order via E-labs or come directly to one of the three Beo-lab laboratories in Belgrade where the antigen test is available: Resavska 60, Ratka Mitrovića 148, and Pjarona de Mondezira 30/5.
Check the working hour of locations in Belgrade where COVID-19 antigen testing is available.
Please, bring a completed ANTIGEN QUESTIONNAIRE with you and make faster the sampling procedure.

The result of the Antigen test (SARS-Cov-2 rapid test) in Beo-lab laboratories contains a QR code, which allows you to have quick access to your antigen test result at any time and show it to the responsible officer when crossing the border.