Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Stolica – paraziti – Identifikacija jaja helminata

Šifra MISR148 Kategorije ,
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan

Kratak opis analize

Ovom analizom se utvrđuje prisustvo jaja crevnih parazita – helminata (glista ili crva) u uzorku stolice. Odrasli paraziti koji se mogu nalaziti u crevima ili jetri i žučnim putevima, svoja jaja izlučuju u spoljašnju sredinu preko creva, pa se dijagnoza može postaviti pregledom stolice zaražene osobe.

620.00din

Mikrobiologija logo Beo-lab

 

Analiza stolice na parazite – helminte

Ovom analizom se utvrđuje prisustvo jaja crevnih parazita – helminata (glista ili crva) u uzorku stolice. Odrasli paraziti koji se mogu nalaziti u crevima ili jetri i žučnim putevima, svoja jaja izlučuju u spoljašnju sredinu preko creva, pa se dijagnoza može postaviti pregledom stolice zaražene osobe.

 

Šta je test na jaja crevnih parazita – helminata u stolici?

Analizom stolice na parazite – helmite se dokazuju jaja crevnih parazita (glista ili crva) u stolici. Uzorak stolice se ispituje u dijagnostičke svrhe, odnosno u cilju detekcije prisustva jaja crevnih parazita u stolici.

Test se izvodi tako što se nakon koncentracije filtriranog uzorka stolice, rastvorenog u fiziološkom rastvoru, pravi nativni mikroskopski preparat i posmatra pod mikrskopom.

 

Kada se radi navedena analiza?

Preporučuje se da uradite ovu analizu ukoliko:

– imate bolove u stomaku, mučninu, proliv, slabost, gubitak u težini, pojačan apetit,

– dođe do poremećaja rada pojedinih organa u čijem tkivu se mogu razviti larveni oblici nekih vrsta helminata i izazvati znatna oštećenja (oko, pluća, mozak, jetra).

Čovek se zarazi helmintima najčešće unošenjem preko usta jaja i larvi, putem zagađenog povrća ili voća, nedovoljno termički obrađenim mesom, zagađenom vodom ili rukama.

 

Uzimanje uzorka stolice

Uzorak za analizu se uzima od sveže stolice, zapremine kafene kašičice u posudu za stolicu. Uzorak ne sme da bude pomešan sa urinom ili vodom iz WC šolje.

Ukoliko ne može odmah da se pošalje u laboratoriju, uzorak do transporta držati na temperaturi od 2 – 8°C. Tečnu stolicu bi trebalo dostaviti u laboratoriju u roku od 30 min., polutečnu do 1h od uzimanja a formiranu stolicu u toku istog dana.

Pošto se jaja helminata ne izbacuju kontinuirano, potrebno je izvršiti dva do tri pregleda uzoraka stolice uzetih u razmacima od dva do tri dana.

Preporučuje se uzimanje najmanje tri uzorka u toku 7 – 10 dana, pošto se paraziti u stolici izlučuju sa prekidima i u promenljivom broju. Drugi i treći uzorak se uzimaju ukoliko je prethodni bio negativan, a simptomi se nastavljaju.

 

Priprema za test na jaja crevnih parazita u stolici

Uzorak stolice se može uzeti bilo kada u toku dana.

 

Rezultat testa na jaja crevnih parazita u stolici

Ukoliko se, posmatranjem mikroskopskog preparata uzorka stolice, uoče jaja crevnih parazita, rezultat je pozitivan, a ukoliko se jaja ne uoče, rezultat se izdaje kao negativan.

 

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.