Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Stolica – Rotavirus i Adenovirus antigen

Šifra MI190 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan

Kratak opis analize

Rotavirus je vodeći uzročnik gastroenteritisa (upale želuca i creva) kod dece ispod 5 godina starosti, a Adenovirus je na drugom mestu uzročnika virusnog eneteritisa kod dece ispod dve godine starosti.Uzorak stolice se ispituje u dijagnostičke svrhe, odnosno u cilju detekcije prisustva Rotavirus i/ili Adenovirus u stolici.

1,550.00din

Mikrobiologija logo Beo-lab

Analiza stolice na Rotavirus i Adenovirus – brzi test

Rotavirus je vodeći uzročnik gastroenteritisa (upale želuca i creva) kod dece ispod 5 godina starosti, a Adenovirus je na drugom mestu uzročnika virusnog eneteritisa kod dece ispod dve godine starosti. Rota/Adenoscreen test detektuje sve Rotavirus i Adenovirus grupe virusa u stolici.

Uzorak stolice se ispituje u dijagnostičke svrhe, odnosno u cilju detekcije prisustva Rotavirus i/ili Adenovirus u stolici.

 

Kada se radi navedena analiza?

Preporučuje se da uradite ovu analizu ukoliko:

– Vi ili Vaše dete imate muku, gađenje i povraćanje, proliv,

– Vi ili Vaše dete imate bolove u predelu želuca, mučninu, povraćanje, učestale, neformirane stolice i povišenu temperaturu.

Infekcije odraslih su obično blage, za razliku od infekcija kod dece koje mogu da budu veoma teške, praćene povraćanjem, učestalim, neformiranim stolicama i povišenom temperaturom.

Rotavirus i Adenovirus se prenose direktnim kontaktom sa zaraženom osobom ili preko hrane, a s obzirom na svoju otpornost u spoljašnjoj sredini, preživljavaju na predmetima, igračkama i rukama.

Ove infekcije su česte u dečjim kolektivima i bolnicama, jer se ovi virusi prenose i kapljičnim putem – preko sitnih kapljica pljuvačke koju zaražena osoba prilikom govora, kijanja i kašljanja širi po okolnom vazuhu.

 

Uzimanje uzorka stolice za analizu

Uzorak za analizu se uzima od sveže neformirane stolice, zapremine kafene kašičice u posudu za stolicu. Uzorak ne sme da bude pomešan sa urinom ili vodom iz WC šolje. Uzorke treba odneti u laboratoriju na  testiranje što pre nakon prikupljanja.

Ukoliko je neophodno, uzorak se može čuvati na temperaturi od 2-8°C do 2 dana, ili na -20°C duži vremenski period.

 

Priprema za test na Rotavirus i Adenovirus u stolici

Uzorak stolice se može uzeti bilo kada u toku dana.

 

Rezultat testa na Rotavirus i Adenovirus u stolici

Rezultat testa se izveštava kao pozitivan ili negativan.

Uzorci stolice se uzimaju čim se uoče prvi simptomi. Broj virusnih čestica opada nakon jedne nedelje čineći dijagnozu komplikovanijom.

Uzorke treba testirati što pre nakon pojave simptoma, jer uzorci stolice koji se prikupljaju nakon akutne faze mogu sadržati antigene virusa ispod praga osetljivosti testa.

Zbog toga negativan rezultat ne isključuje mogućnost infekcije rotavirusom ili adenovirusom.

 

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.