Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

Bris grla – Antigen streptokoka grupe A, brzi test

Šifra MI26 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan

Kratak opis analize

Brzi test na streptokok grupe A  iz brisa grla,  koristi se u cilju brzog dobijanja rezultata prilikom dijagnoze streptokokne infekcije.

1,000.00din

Mikrobiologija logo Beo-lab

Šta je brzi test na streptokok grupe A?

Brzi test na streptokok grupe A je imunohromatografski test za detekciju streptokoka grupe A, koji se radi na komercijalnoj test traci, bez kultivacije streptokoka. Zasniva se na utvrđivanju prisustva streptokoka grupe A u brisu, na osnovu reakcije između antigena koji se nalazi na površini streptokoka i antitela koje je u kompeksu sa bojom, a nalazi se u samoj test – traci.

Ukoliko uzorak sadrži antigen streptokoka grupe A, dolazi do formiranja obojenog kompleksa antigen-antitelo i do pojavljivanja ljubičaste linije na test traci.

Ukoliko uzorak ne sadrži antigen streptokoka grupe A, ili ga ne sadrži u dovoljno velikoj količini, neće se pojaviti obojena linija na test traci.

 

Kada se radi navedena analiza?

Preporučuje se da uradite ovu analizu ukoliko:

  •  osećate bol prilikom gutanja, imate povišenu temperaturu i uvećane limfne žlezde vrata, glavobolju, malaksalost,
  • dete ima povišenu temperaturu, slab apetit, povraćanje.

 

Uzročnici 70% upala grla su virusi, a simptomi virusne infekcije grla mogu biti slični bakterijskoj, tako da je potrebno razgraničiti o kakvom uzročniku se radi, jer to bitno utiče na terapiju.

Pomoću brzog testa na streptokok grupe A možemo u roku od sat vremena dobiti informaciju o tome da li je prisutan streptokok grupe A ili ne.

Infekcija streptokokom grupe A, ukoliko se ne leči antibioticima, može dovesti do oboljenja zglobova, srca i bubrega. Do infekcije streptokokom grupe A dolazi bliskim kontaktom, kapljičnim putem prilikom glasnog govora, kašljanja i kijanja zaražene osobe ili ljubljenjem sa njom. Lako se prenosi u kolektivima kao što su škole i obdaništa.

Zdrave kliconoše mogu imati pozitivan bris na streptokok grupe A, a da pri tom nemaju nikakve tegobe niti bilo kakvo oboljenje povezano sa streptokoknom infekcijom.

 

Uzimanje uzorka brisa grla za brzi test na streptokok grupe A

Bris se uzima sa zadnjeg zida ždrela odnosno sa krajnika. Za vreme uzimanja brisa pacijent treba jako da otvori usta, a jezik da spusti što niže ( kao kod zevanja) a tehničar koji uzima bris će, ukoliko je potrebno, pomoću sterilne špatule potisnuti jezik nadole, da bi neometano mogao da uzme bris sa zadnjeg zida ždrela i krajnika.

Dete prilikom uzimanja brisa treba da sedi roditelju u krilu, a roditelj treba jednom rukom da mu pridržava glavu držeći ga preko čela, a drugom rukom da mu obuhvati ruke tako da tehničar može neometano da uzme bris.

 

Priprema za analizu bris grla – brzi test na streptokok grupe A

Bris se uzima ujutru pre jela i pranja zuba. Ako se bris uzima tokom dana vremenski razmak od uzimanja hrane i pića do uzimanja brisa treba da bude najmanje dva sata. Nikako pre uzimanja brisa ne treba koristiti tablete, oriblete, septolete, pastile, kapi, sprej sa antibakterijskim dejstvom, niti ispirati grlo antiseptičkim rastvorima.

 

Rezultat brzog testa na streptokok grupe A

Pomoću brzog testa na streptokok grupe A možemo u roku od sat vremena dobiti informaciju o tome da li je prisutan streptokok grupe A ili ne.

Rezultat se izdaje kao pozitivan ili negativan.

 

DODATNE NAPOMENE

Brzi test na streptokok grupe A je orjentacioni test i, da bi bio pozitivan, u uzorku brisa mora postojati najmanje 250 000 bakterijskih organizama.

U našoj laboratoriji se, prilikom uzimanja brisa za brzi test, uzima još jedan bris koji se zasejava na hranljive podloge i sutradan kultura pregleda na prisustvo streptokoka grupe A.

Ukoliko u kulturi porastu bakterije koje pripadaju vrsti streptokoka grupe A u bilo kom broju, pacijent se o tome obaveštava i, ukoliko pacijent to želi, radi se test osetljivosti na antibiotike (antibiogram).

Lažno negativni rezultati brzog testa na streptokok grupe A mogu biti posledica neodgovarajuće pripreme pacijenta, uzimanja antibiotika ili drugih preparata sa antibakterijskim dejstvom, kao i „sakrivanja“ bakterija u unutrašnjosti krajnika.

Veliki procenat upale grla je virusnog porekla, pa se može preporučiti ispitivanje biohemijskih i hematoloških parametara (krvna slika sa leukocitarnom formulom, CRP) koji mogu da ukažu na prirodu infekcije.

Budući da je bol u grlu dominantan simptom i kod infektivne mononukleoze, ukoliko lekar sumnja na ovu bolest, može se uraditi i hepatogram i otkrivanje prisustva antitela na Epstein Barr virus.

U slučaju infekcije grla drugim bakterijama ili gljivicama, može se preporučiti analiza bris grla bakteriološki / mikološki.

 

SAZNAJ VIŠE

Priprema pacijenata za mikrobiološka ispitivanja: urinokulturu, bris žderela, nosa, ispljuvka…

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.