Pratite nas

Test adrenalnog stresa- salivarni kortizol - 4 uzorka

Šifra CHSR253 Kategorije ,
Vreme izdavanja rezultata: 5 dana

Kratak opis analize

Salivarni kortizol je realan indikator slobodnog oblika kortizola u krvnoj plazmi. Kortizol ima značajnu ulogu u procesu upale, učestvuje u regulisanju metabolizma ugljenih hidrata, masti i proteina i u različitoj meri deluje na brojne sisteme organa u telu čoveka.

5,000din

Šta je test adrenalnog stresa – salivarni kortizol?

Kortizol je poznat kao „hormon stresa“ jer učestvuje u odgovoru organizma na stres. To je kortikosteroidni hormon koji nastaje u kori nadbubrežne žlezde, odgovoran za povećanje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi. Za većinu populacije su tipične varijacije nivoa kortizola u zavisnosti od doba dana.

Jutarnji nivo ostiže svoje najviše koncentracije 30 do 45 minuta nakon buđenja, zatim postepeno opada u toku dana i dostiže svoje najniže koncentracije kasno uveče između 24h i 04h. Jutarnji kortizol može da bude i 10 puta veći od večernjih vrednosti.

 

Zašto se određuje i kod koga ga treba određivati?

Kortizol ima značajnu ulogu u procesu upale, učestvuje u regulisanju metabolizma ugljenih hidrata, masti i proteina i u različitoj meri deluje na brojne sisteme organa u telu čoveka.

Salivarni kortizol je mera aktivnog slobodnog kortizola koji prati ritam serumskog ili kortizola iz plazme, u zavisnosti od doba dana.

Salivarni kortizol je realan indikator slobodnog oblika kortizola u krvnoj plazmi. Nevezani kortizol je biološki aktivan oblik cirkulišućeg hormona, a njegova koncentracija je nezavisna od promena koncentracije transportnog proteina.

 

SAZNAJ VIŠE

Kako izmeriti nivo kortizola – hormona stresa, pri buđenju?

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak?

Za potrebe testa primenjujemo protokol uzorkovanja salive (pljuvačke) koji je jednostavan i omogućava često i jednostavno uzorkovanje bez stresa.

Za testa pacijent dobija posebne bočice za sakupljanje salive koje se nazivaju salivete, kao i Uputstvo za pravilno sakupljanje uzorka salive.

Uzorak: pljuvačka (saliva) – 4 uzorka.

Obrtno vreme: do 7 dana

Protokoli uzorkovanja salive su jednostavni i omogućavaju često i jednostavno uzorkovanje. Posebna pogodnost je ta što se saliva može uzorkovati u vremenskim intervalima kada se obavljaju uobičajne životne aktivnosti i na taj način se dobija realan, pouzdan uzorak.

 

Interpretacija Testa Adrenalnog Stresa

 

VREME UZORKOVANJAZNAČAJNOSTRAZMOTRITI AKO JE POVIŠENORAZMOTRITI AKO JE SNIŽENO
Jutro (OKB test) U 06:00 i u 06:30Oporavak HPA osovine. Percepcija kontrole hroničnog stresaAdaptivna anticipacija dnevnog stresa. Stimulacija motorne funkcije, imunološkog odgovora i budnostiIscrpljenost, depresija, sindrom hroničnog umora, skorašnje iskustvo gubitka bliske osobe, amnezija, oštećenje hipokampusa, nepravilno uzorkovanje.
JutroVrhunac ACTH-posredovanog odgovora nadbubrežne žlezdeFizička vežba, disregulacija glukoze u krvi, stres, bolNemogućnost kortizola da dostigne vrhunac usled disfunkcije HPA osovine ili smanjene regulacije usled hroničnog stresa
PodneAdaptivna funkcija HPA osovine na dnevnu rutinuFizička vežba, disregulacije glukoze u krvi, stres, bol.Disfunkcija HPA osovine
PopodneMože da reflektuje glikemijsku kontroluFizičke vežbe, disregulacija glukoze u krvi, stres, bol.Disfunkcija HPA osovine
VečeBazalna funkcija HPA osovineStres, alkohol, fizičke vežbe, stres, bol, Povezano je sa insomnijom i raznim bolestima kao što su dijabetes, kardiovaskularna bolest, hormon zavisni karcinomi, osteoporozaOptimalno

U Beo-lab laboratorijama možete uraditi napredne, potpuno automatizovane serološke testove novije generacije:

CMIA (IgG antitela)
CLIA (IgM antitela)
ECLIA (IgG, IgA i IgM antitela)

Ukoliko vam je serološki test na SARS-CoV-2 antitela potreban radi putovanja u inostranstvo, molimo vas da proverite sa ambasadom date zemlje, da li postoji zahtev za posebnom vrstom serološkog testa, kako bi bili sigurni da je zahtevani test u skladu sa testovima dostupnim u Beo-lab laboratorijama.