Call Centar:
Pratite nas
Call Centar +381 11 36 22 888

Test adrenalnog stresa (salivarni kortizol -dva uzorkovanja)

Šifra CHSR253 Kategorije ,
Vreme izdavanja rezultata: 5 radnih dana

Kratak opis analize

Salivarni kortizol je realan indikator slobodnog oblika kortizola u krvnoj plazmi. Kortizol ima značajnu ulogu u procesu upale, učestvuje u regulisanju metabolizma ugljenih hidrata, masti i proteina i u različitoj meri deluje na brojne sisteme organa u telu čoveka.

2,750.00din

Funkcionalna medicina logo Beo-lab

Šta je test adrenalnog stresa – salivarni kortizol?

Kortizol je poznat kao „hormon stresa“ jer učestvuje u odgovoru organizma na stres. To je kortikosteroidni hormon koji nastaje u kori nadbubrežne žlezde, odgovoran za povećanje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi. Za većinu populacije su tipične varijacije nivoa kortizola u zavisnosti od doba dana.

Jutarnji nivo ostiže svoje najviše koncentracije 30 do 45 minuta nakon buđenja, zatim postepeno opada u toku dana i dostiže svoje najniže koncentracije kasno uveče između 24h i 04h. Jutarnji kortizol može da bude i 10 puta veći od večernjih vrednosti.

 

Zašto se određuje i kod koga ga treba određivati?

Kortizol ima značajnu ulogu u procesu upale, učestvuje u regulisanju metabolizma ugljenih hidrata, masti i proteina i u različitoj meri deluje na brojne sisteme organa u telu čoveka.

Salivarni kortizol je mera aktivnog slobodnog kortizola koji prati ritam serumskog ili kortizola iz plazme, u zavisnosti od doba dana.

Salivarni kortizol je realan indikator slobodnog oblika kortizola u krvnoj plazmi. Nevezani kortizol je biološki aktivan oblik cirkulišućeg hormona, a njegova koncentracija je nezavisna od promena koncentracije transportnog proteina.

 

SAZNAJ VIŠE

Kako izmeriti nivo kortizola – hormona stresa, pri buđenju?

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak?

Za potrebe testa primenjujemo protokol uzorkovanja salive (pljuvačke) koji je jednostavan i omogućava često i jednostavno uzorkovanje bez stresa.

Za testa pacijent dobija posebne bočice za sakupljanje salive koje se nazivaju salivete, kao i Uputstvo za pravilno sakupljanje uzorka salive.

Uzorak: pljuvačka (saliva) – 4 uzorka.

Obrtno vreme: do 7 dana

Protokoli uzorkovanja salive su jednostavni i omogućavaju često i jednostavno uzorkovanje. Posebna pogodnost je ta što se saliva može uzorkovati u vremenskim intervalima kada se obavljaju uobičajne životne aktivnosti i na taj način se dobija realan, pouzdan uzorak.

 

Interpretacija Testa Adrenalnog Stresa

 

VREME UZORKOVANJA ZNAČAJNOST RAZMOTRITI AKO JE POVIŠENO RAZMOTRITI AKO JE SNIŽENO
Jutro (OKB test) U 06:00 i u 06:30 Oporavak HPA osovine. Percepcija kontrole hroničnog stresa Adaptivna anticipacija dnevnog stresa. Stimulacija motorne funkcije, imunološkog odgovora i budnosti Iscrpljenost, depresija, sindrom hroničnog umora, skorašnje iskustvo gubitka bliske osobe, amnezija, oštećenje hipokampusa, nepravilno uzorkovanje.
Jutro Vrhunac ACTH-posredovanog odgovora nadbubrežne žlezde Fizička vežba, disregulacija glukoze u krvi, stres, bol Nemogućnost kortizola da dostigne vrhunac usled disfunkcije HPA osovine ili smanjene regulacije usled hroničnog stresa
Podne Adaptivna funkcija HPA osovine na dnevnu rutinu Fizička vežba, disregulacije glukoze u krvi, stres, bol. Disfunkcija HPA osovine
Popodne Može da reflektuje glikemijsku kontrolu Fizičke vežbe, disregulacija glukoze u krvi, stres, bol. Disfunkcija HPA osovine
Veče Bazalna funkcija HPA osovine Stres, alkohol, fizičke vežbe, stres, bol, Povezano je sa insomnijom i raznim bolestima kao što su dijabetes, kardiovaskularna bolest, hormon zavisni karcinomi, osteoporoza Optimalno

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.

polno prenosive bolesti
POTREBAN VAM JE ANTIGEN TEST ZBOG PUTOVANJA?​

Poručite ga putem e-laboratorije ili dođite direktno u jednu od tri laboratorije u Beogradu u kojima se vrši uzorkovanje: Resavska 60, Ratka Mitrovića 148 i Pjarona de Mondezira 30/5.
Proverite radno vreme lokacija na kojima je dostupan brzi Antigen test na COVID-19.
Prilikom dolaska u laboratoriju, ponesite sa sobom popunjen ANTIGEN UPITNIK i ubrzajte proceduru uzorkovanja.
Rezultat brzog antigen testa (SARS-Cov-2 rapid test) u Beo-lab laboratorijama sadrži i QR code, koji vam omogućava da jednostavno u svakom trenutku imate brz pristup vašem rezultatu antigen testa i po potrebi ga pokažete nadležnoj osobi, prilikom prelaska granice tokom putovanja. 

YOU NEED AN ANTIGEN TEST FOR TRAVEL?

Order via E-labs or come directly to one of the three Beo-lab laboratories in Belgrade where the antigen test is available: Resavska 60, Ratka Mitrovića 148, and Pjarona de Mondezira 30/5.
Check the working hour of locations in Belgrade where COVID-19 antigen testing is available.
Please, bring a completed ANTIGEN QUESTIONNAIRE with you and make faster the sampling procedure.

The result of the Antigen test (SARS-Cov-2 rapid test) in Beo-lab laboratories contains a QR code, which allows you to have quick access to your antigen test result at any time and show it to the responsible officer when crossing the border.