Call Centar: +381 11 3622888
Pretraga
Close this search box.

T3

Šifra ME26 Kategorija
Vreme izdavanja rezultata: 1 radni dan
Uzorkovanje: Vađenje krvi

Kratak opis analize

T3 (hormon štitne žlezde) se određuje osobama koje imaju nivoe TSH izvan referentnog opsega, naročito kod soba koje imaju znakove i simptome hipertireoidizma.

600.00din

Vađenje krvi
Imunohemija logo Beo-lab

Hormon štitne žlezde T3

Hormoni štitne žlezde (T3 i T4) su esencijalni za normalan rast i razvoj organizma, kao i za regulaciju mnogih metaboličkih procesa. Nedostatak hormona štitne žlezde tokom trudnoće ili ranog detinjstva može da ostavi nepopravljive posledice na čitav organizam, a naročito na nervni sistem. Višak hormona štitne žlezde je takođe štetan za organizam.

Štitna žlezda produkuje 2 glavna hormona: T3 (trijodtironin) i T4 (tiroksin). Oko 20% T3 nastaje u štitnoj žlezdi, dok se ostatak stvara konverzijom T4 u T3. T3 je ujedno i biološki najaaktivniji oblik.

Oba hormona su u krvi vezani za proteine nosače i samo mala količina je slobodna (free) i biološki je aktivna. U cirkulaciji su koncentracije T4 3-4 puta veće od koncentracija T3.

 

Zašto se određuje T3 i kod koga ga treba određivati?

T3  se koristi kao pomoć u proceni funkcije štitne žlezde, kao pomoć u dijagnostici i praćenju terapije poremećaja u sintezi hormona štitne žlezde, naročito hipertireoidizma kada se određuje zajedno sa TSH i T4/fT4.

T3 se određuje osobama koje imaju nivoe TSH izvan referentnog opsega/(naročito kod soba koje imaju znakove i simptome hipertireoidizma).

 

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)

Obrtno vreme: 1 dan

Osobe koje uzimaju hormone štitne žlezde kao terapiju moraju da prate uputstva svog lekara o vremenu kada da određuju nivo leka. Uzorak krvi se najčešće uzima neposredno pre uzimanja naredne doze. Za osobe koje nisu na terapiji posebna priprema nije potrebna, poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka.

Osobe koje boluju od akutnih oboljenja savetuje se da ne određuju hormone štitne žlezde, dok se ne oporave od akutnog oboljenja.

Beo-lab patronažna služba
7 dana u nedelji

Zakažite dolazak našeg patronažnog tima na vašu adresu i platite unapred uslugu patronaže, kao i potrebne analize, platnom karticom putem E-laboratorije.

Korišćenjem E-laboratorije, zadržavanje našeg stručnog tima u vašem domu će biti minimalno.